Emsal Mahkeme Kararı Bakırköy 7. Asliye Ticaret Mahkemesi 2020/712 E. 2020/761 K. 04.11.2020 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C. BAKIRKÖY 7. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2020/712 Esas
KARAR NO : 2020/761

DAVA : Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ : 16/10/2020
KARAR TARİHİ : 04/11/2020
KARAR YAZILMA TARİHİ : 07/11/2020
Mahkememizde görülmekte olan davanın yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı dilekçesinde özetle; Bakırköy …… Asliye Ticaret Mahkemesi’nin …… esas sayılı dosyası ile ……. Tasarım İnşaat Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi’ne kayyım olarak atandığını, faal bir şirket ve ulaşılabilir bir şirket ortağı bulunmadığından ortaklar toplantı ve müzakere defterlerine ulaşılamadığını, bu nedenle terkin işleminin yapılamadığını, bu durumun izahı için Bakırköy …… Asliye Ticaret Mahkemesi’nin ….. esas sayılı dosyasına 15/09/2020 tarihli dilekçe ibraz ettiğini ve Mahkemenin 25/09/2020 tarihli ara kararı ile tarafına zayi belgesi verilmesi talepli dava açma yetkisi verildiğini, belirterek bulunamayan ortaklar toplantı ve müzakere defterleri için zayi belgesi düzenlenerek verilmesini talep ve dava etmiştir.
Dava, hukuki niteliği itibariyle 6102 sayılı TTK’nun 82/7.maddesinde belirtilen tacirin saklamakla yükümlü olduğu defterler ve belgelerin zayi olması sebebiyle kendisine bir belge verilmesi istemine ilişkindir.
6102 Sayılı Kanunun 82/7. Maddesi “Bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu defterler ve belgeler; yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içinde zıyaa uğrarsa tacir zıyaı öğrendiği tarihten itibaren onbeş gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yer yetkili mahkemesinden kendisine bir belge verilmesini isteyebilir. Bu dava hasımsız açılır. Mahkeme gerekli gördüğü delillerin toplanmasını da emredebilir. ” hükmünü düzenlemiştir.
Davacı asil, dava dışı ……. Tasarım İnşaat Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi’ne kayyım olarak atandığını, Ticaret Sicil Müdürlüğü’nde terkin işlemlerinin yapılabilmesi için Ortaklar Toplantı Defteri ve Müzakere Defterinin bulunamadığını iddia etmiştir. Davacı zayi belgesi verilmesini talep ettiği belgelerin ne zaman zayi olduğunu bildirmemiş ve şirket faal olmadığından ve ulaşılabilir bir şirket ortağı da bulunmadığından, ortaklar toplantı ve müzakere defterlerine ulaşılamadığından terkin işlemi yapılamadığı için zayi belgesi verilmesini talep etmiş ise de; 6102 sayılı kanunun 82/7. Maddesi gereğince tacirin ziyaı öğrendiği tarihten itibaren 15 gün içerisinde talepte bulunması gerekli olup, bu süre hak düşürücü süre olduğundan ve somut olay yönünden defterlere ulaşılamamış olup, ne zamandan beri defterlerin olmadığı ya da defterlerin kayıp olup olmadığı hususu dahi bilinmemekte olup, her halükarda 15 günlük hak düşürücü süre geçmiş olduğundan davanın hak düşürücü süre nedeniyle reddine karar vermek gerekmiş ve aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM:Yukarıda açıklanan nedenlerle;
Davanın hak düşürücü süre yönünden reddine,
Alınması gerekli harç peşin olarak alındığından başkaca harç alınmasına yer olmadığına,
Davacı tarafça yapılan yargılama giderlerinin kendi üzerinde bırakılmasına,
Kararın kesinleşmesine kadar yapılan yargılama giderlerinin davacı tarafça peşin olarak yatırılan yargılama gider avansından mahsubu ile bakiye kısmın karar kesinleştiğinde ve talep halinde davacıya iadesine,
Dair, 6100 sayılı HMK’nun 342 ve 345.maddeleri gereğince karşı tarafın sayısı kadar örnek eklenmek suretiyle tebliğden itibaren 2 haftalık süre içerisinde mahkememize verilecek dilekçe ile ilgili İstinaf Dairesi nezdinde istinaf yolu açık olmak üzere davacının yokluğunda dosya üzerinden yapılan inceleme sonucunda karar verildi. 04/11/2020

Katip …

Hakim …