Emsal Mahkeme Kararı Bakırköy 7. Asliye Ticaret Mahkemesi 2020/63 E. 2021/114 K. 01.02.2021 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. BAKIRKÖY 7. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2020/63 Esas
KARAR NO : 2021/114

DAVA : Ticari Şirket (Ortaklıktan Çıkarılmaya İlişkin)
DAVA TARİHİ : 22/01/2020
KARAR TARİHİ : 01/02/2021

Mahkememizde görülmekte olan davanın yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; müvekkili şirketin uzun süredir atıl durumda olduğunu, müvekkil şirketin %99 hisse sahibi olan …….’un uzun süre önce yanında çalışmasını istediği …’yu hiç bir bedel almadan şirkete ortak yaptığını, fakat şirketin de atıl durumda olması nedeniyle faaliyet yapılamadığını, …’nun şirkete hiç gelmediğini kendisine ulaşılamadığını, %1 hisse sahibi olan … yüzünden haciz ihbarnameleri gelmeye başladığını, bu durumun bankalarda sorun yaşanılmasına neden olduğunu, bu nedenlerle …’nun ayrılma akçesinin belirlenerek şirketten ayrılmasına karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
Davalı usulüne uygun meşruhatlı davatiyeye rağmen davaya cevap vermemiş, duruşmalara katılmamıştır.
DELİLLER : İhtarnameler, şirket ticaret sicili kayıtları, 29/07/20219 tarihli genel kurul kararı, tüm dosya kapsamı.
DELİLLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE GEREKÇE :
Dava, haklı nedenle limited şirket ortağının ortaklıktan çıkarılması istemine ilişkindir.
Limited şirket ortaklığından çıkarma TTK’nın 640. maddesinde düzenlenmiştir. Şirket haklı sebeplerin varlığı halinde ortağın mahkeme kararı ile şirket ortaklığından çıkarılmasını talep edebilecektir.
TTK 640. maddesi “(1) Şirket sözleşmesinde, bir ortağın genel kurul kararı ile şirketten çıkarılabileceği sebepler öngörülebilir. (2) Çıkarma kararına karşı ortak, kararın noter aracılığıyla kendisine bildirilmesinden itibaren üç ay içinde iptal davası açabilir.(3) Şirketin istemi üzerine ortağın mahkeme kararıyla haklı sebebe dayanılarak şirketten çıkarılması hâli saklıdır.” düzenlemesini içermektedir.
TTK’nun 616 maddesinin 1. bendinde genel kurulun devredilemez yetkileri sıralanmış, (ı) fıkrasında; “Bir ortağın şirket sözleşmesinde öngörülen sebeplerden dolayı şirketten çıkarılması” genel kurulun devredilemez yetkilerinden biri olarak tanımlanmıştır.
O halde TTK 640/3 maddesi uyarınca haklı sebeple ortaklıktan çıkarılma davasının açılabilmesinin ön şartı, TTK 621/1-h maddesi uyarınca usulüne uygun olarak alınmış bir genel kurul kararıdır. Ortaklar Genel Kurulunun karar alması halinde bir ortağın haklı sebeplerle limited şirketten çıkarılması mahkemeden istenebilir. Haklı sebeple ortaklıktan çıkarma için limited şirket tarafından mahkemeye başvurulmadan önce limited şirket genel kurulunda 6102 sayılı TTK nun 621/1-h maddesi uyarınca ve nitelikli çoğunluk tarafından bu kapsamında bir kararın alınması dava şartıdır.
Somut olayda davacı vekilinin 21/10/20120 tarihli dilekçesi ekinde sunmuş olduğu 29/07/2019 tarihinde yapılan genel kurul toplantı tutanağında; tüm ortakların hazır bulunduğu, çağrısız olarak toplanıldığı ve toplantıya ait hiç bir itirazın bulunmadığının tespit edildiği, hazır bulunanlar listesinin tetkikinde şirket paylarının toplam itibari değeri 200.000,00-TL olan, payın temsilen 198.000,00-TL olan %99 payın asaleten olmak üzere toplantıda temsil edildiğinin anlaşılması üzerine toplantının şirket müdürü ……. tarafından açıldığı, davalı şirket ortağına ulaşılamadığı, davalının toplantıya iştirak etmediği, şirket hisselerinde %1 hissesi bulunan davalıdan dolayı haciz gözükmesi nedeniyle şirketin bankalar ve piyasalar nezdinde itibarının sarsılmasından dolayı davalının haklı sebeple şirket hissedarlığından çıkarılması için mahkemeye başvurulmasına katılanların oybirliği ile karar verildiği tespit edilmiştir. Davacı vekilinin dava dilekçesinde müvekkili şirketin %99 hisse sahibinin ……. olduğunu, davalının %1 hissenin sahibini olduğunu belirtmesi karşısında şirketin 2 ortaklı olduğu, Türkiye Ticaret Sicil Gazetesinin 20/01/2012 tarih :7988 sayılı 393. Sayfasında davacı şirketin …… sicil numarasıyla 16/01/2012 tarihinde tescil edildiği, kurucularının dava dışı ……. ve davalı … olduğu, 200 hisseye bölünmüş şirket sermayesinin 198 hissesinin dava dışı şahsa 2 hissesinin davalıya ait olduğu neticeten şirketin 2 ortaklı olduğu anlaşılmıştır.
Dosyaya sunulan tüm deliller ile yapılan yargılama kapsamında; TTK 621/1 maddesinde limited şirket genel kurulu tarafından, temsil edilen oyların en az üçte ikisinin ve oy hakkı bulunan esas sermayenin tamamının salt çoğunluğunun bir arada bulunması ile alınabilecek önemli kararlar sayılmış ve maddenin h bendinde, bir ortağın haklı sebepler dolayısıyla şirketten çıkarılması için mahkemeye başvurulması bakımından alınması gereken kararın da önemli kararlardan olduğu açıklanmıştır. Buna göre, haklı sebeple bir ortağın, ortaklıktan çıkarılması davasının açılabilmesi için limited şirket tarafından mahkemeye başvurulmadan önce şirket genel kurulunda TTK 621/1-h maddesi uyarınca ve nitelikli çoğunluk tarafından bu kapsamda bir kararın alınması dava şartıdır. Davacı tarafça bu yönde alınan genel kurul kararı dosya kapsamına sunulmuş ise de, kararın incelenmesinde genel kurula sadece diğer ortağın katıldığı ve onun olumlu oyu ile karar alındığı anlaşılmaktadır. TTK’nın 621. maddesi gereğince, şirket ortağının şirketten çıkarılması için mahkemeye başvurulması konusundaki genel kurul kararının, temsil edilen oyların en az üçte ikisinin ve oy hakkı bulunan esas sermayenin tamamının salt çoğunluğunun bir arada bulunması hâlinde alınabileceği gerekli olup, iki ortaklı limited şirketlerde ortaklardan sadece birinin iştiraki ile toplanan genel kurulda kanunda aranan nitelikte çoğunluğun sağlanamayacak olması karşısında alınan kararın geçerli bir karar olmadığı kabul edilmiştir. Davacı şirket tarafından açılan davada, dava şartı olan nitelikli çoğunluk tarafından alınan ortaklıktan çıkarmaya ilişkin genel kurul kararı bulunmadığı ve şirketin iki ortaklı olup, bu yönde bir alınamayacağı gerekçesiyle davanın dava şartı yokluğundan usulden reddine karar verilmiş aşağıdaki şekilde hüküm tesis edilmiştir.

HÜKÜM : Yukarıda açıklanan nedenlerle;
1-Davanın HMK 114/2-115/2 maddeleri gereği usulden reddine,
2-Alınması gerekli 59,30-TL harçtan davacı tarafça yatırılan 54,40-TL harcın mahsubuyla bakiye 4,90-TL harcın davalıdan alınarak hazineye irat kaydına,
3-Davacının yaptığı yargılama giderlerinin kendi üzerinde bırakılmasına,
4-Arabuluculuk Numarası ……. nolu dosya için arabuluculuk ücreti olan 1.320,00 TL’nin davacıdan alınarak hazineye irat kaydına,
5-Kararın kesinleşmesine kadar yapılan yargılama giderlerinin davacı tarafça peşin olarak yatırılan yargılama gider avansından mahsubu ile bakiye kısmın karar kesinleştiğinde ve talep halinde davacıya iadesine,
Dair, 6100 sayılı HMK’nun 342 ve 345.maddeleri gereğince karşı tarafın sayısı kadar örnek eklenmek suretiyle tebliğden itibaren 2 haftalık süre içerisinde mahkememize verilecek dilekçe ile ilgili İstinaf Dairesi nezdinde istinaf yolu açık olmak üzere verilen karar davacı vekilinin yüzünde davalı tarafın yokluğunda açıkça okunup, usulen anlatıldı.01/02/2021

Katip …
e-imzalıdır

Hakim …
e-imzalıdır