Emsal Mahkeme Kararı Bakırköy 7. Asliye Ticaret Mahkemesi 2019/838 E. 2020/5 K. 07.01.2020 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. BAKIRKÖY 7. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2019/838
KARAR NO : 2020/5

DAVA : Ticari Şirket (Olağanüstü Genel Kurul İstemli)
DAVA TARİHİ : 06/11/2019
KARAR TARİHİ : 07/01/2020
KARARIN YAZILDIĞI TARİH : 16/01/2020
Yukarıda isim ve adresleri yazılı taraflar arasında mahkememizde görülen davanın açık yargılaması ve dosyanın tetkiki sonunda;
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
TALEP: davacılar vekili özetle; İstanbul …. Sulh Ceza Hakimliğinin ….. D. İş dosyasından verilen 23.01.2017 tarihli kararla OHAL Kanun Hükmünde Kararnameleri kapsamında davalı şirkete kayyım atandığını, Şirket yönetiminin, mahkeme kararıyla Tasarruf Mevduat Sigorta Fonu tarafından Kayyım sıfatıyla yönetildiğini, Soruşturma dışı müvekkillerinin, …… Hazır Giyim San. ve Tic. A.Ş’nin yüzde 41 oranında azınlık hisse sahipleri olduklarını, şirkete kayyım atandığı 23.01.2017’den bugüne kadar haklarında bir soruşturma olmadığı halde şirketin bütün imkanlarından fiilen ve hukuken mahrum edildiğini, TTK: 410 maddesi Yönetim Kurulu’nun Genel Kurulu toplantıya çağırmaması durumunda, pay sahiplerinin Mahkeme kararı ile Genel Kurul toplanmasını isteyeceği öngörüldüğünü, İstanbul ….. Noterliğinin 19,10.2019 ta. ve …… yevmiye nolu ihtarı keşide edilmiş, muhatap Yönetim Kurulu, 25.10,2019 ta, ihtarı tebellüğ ettiği halde Genel Kurulu toplamak için teşebbüste bulunmadığını, Kar payı dağıtım talepli gündemiyle Genel Kurul toplanması talepleri hakkında 7 günlük sürede Yönetim Kurulundan olumlu bir sonuç alamadıkları için TK: 412. Maddesi gereğince Genel Kurul’un toplanması kararı vermesi için işbu davayı ikame ettiklerini, açıklanan sebeplerle TK 412. Maddesinin öngördüğü prosedür içinde, Mahkemenin …… Hazır Giyim San. Ve Tic. A.Ş’nin 2017, 2018 ve 2019 yıllarına ait kar’larından , TK: 513. Maddesine göre pay sahipleri için ödenmiş sermayenin %5’i oranında kar dağıtımı yapılması gereği de dikkate alınarak, bilançolardaki dağıtılabilir Karların %20’er oranında dağıtımı gündemiyle Genel Kurul toplanmasına karar verilmesini, mahkeme masraflarının davalıya yükletiimesini talep ve dava etmiştir.
SAVUNMA: davalı vekili cevap dilekçesinde özetle: İstanbul ….Sulh Ceza Mahkemesinin …… D.İş sayılı dosyasından verilen 23.01.2017 tarihli karar ile müvekkili şirkete Tasarruf Mevduatı ve Sigorta Fonu kayyım olarak atandığını, Açılan işbu davaya usul, husumet ve esas yönünden itiraz ettiklerini, TMSF kayyımlığında olan şirketler bakımından TTK hükümlerinin uygulanması söz konusu olmadığını, Dolayısıyla huzurda açılan davanın usul yönünden reddedilmesi gerektiğini, Zira davacılar dilekçelerinde açıkça TTK hükümlerine dayandığını ancak yukarıda bahsedilen hüküm gereğince huzurdaki davayı açmaları hukuken mümkün olmadığından davanın usul, husumet ve esas yönünden reddine karar verilmesini talep etmiştir.
DELİLLER: İstanbul …..Sulh Ceza Mahkemesinin ….. d.iş sayılı dosya sureti, ticaret sicil kayıtları, tüm dosya kapsamı.
DELİLLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE GEREKÇE:
Dava, davalı şirketin genel kurulunun toplantıya çağrılması ve bu hususta yetki ve izin verilmesi istemlerinden ibarettir.
İstanbul ….. Sulh Ceza Mahkemesinin …… d.iş sayılı dosyasında verilen 23/01/2017 tarihli kararda, …… vergi kimlik numaralı …… Hazır Giyim Sanayi Ve Ticaret Anonim Şirketi’nin FETÖ/PDY Silahlı Terör Örgütüyle irtibatı ve örgüte finansal desteği bulunduğuna dair tespitler nedeniyle adı geçen şirkete 674 sayılı KHK’nin 19/2 ve CMK’nın 133 üncü maddeleri uyarınca Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) nin Kayyım olarak atanmasına karar verildiği anlaşılmıştır.
690 sayılı KHK’nın 73. maddesiyle Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Düzenlemeler Yapılması Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabul Edilmesine Dair Kanunun 19. maddesine eklenen fıkralarla, TMSF’ye devredilen ve Fonunun ilişkili olduğu Bakanın atadığı yöneticiler tarafından yönetilen bir şirketin mevcut halinin gerektirmesi durumunda gerçekleştirilecek varlık ve malvarlığı değeri satışlarına bağlı olarak elde edilen gelirinden borçlar ödendikten sonra kalan tutar, şirket işlerinde kullanılabilir. Böylece bu işlemlerde azınlık hisselerinin sahiplerinin rızasının aranmayacağına karar verilmiştir.
Yine bu KHK ile TMSF’nin kayyımlık görevini yürüttüğü şirketlerin genel kurullarının yetkilerinin Türk Ticaret Kanunu hükümlerine tabi olunmaksızın Fonun ilişkili olduğu bakan tarafından kullanılabilmesi de sağlanmıştır. Fonun ilişkili olduğu bakanın, bu madde (694 md. 180) kapsamındaki yetkilerini kısmen veya tamamen TMSF Başkanına veya Fon Kuruluna devredebilmesine olanak tanınmıştır.
696 sayılı KHK’nın 108. ve 109. maddeleriyle Türk Ticaret Kanunu’na yeni maddeler eklenerek kanunun “ibraz yükümü ve bilgi alma hakkı”na ilişkin hükümlerinde kayyım atanan şirketler için bazı ayrıcalıklar tanınmıştır. Buna göre kayyım atanmasına karar verilen şirketlerde, kayyımın ilk defa atandığı mali yıl ve öncesinde yapılan iş ve işlemler ile ilgili olarak şirket yönetim kurulunun yıllık faaliyet raporu onay yükümlülüğü olmayacaktır. Ayrıca olumsuz denetçi görüşü yazılan hallerde yeni bir yönetim kurulu seçilmesi, eski yönetim kurulu üyelerinin yeniden göreve gelebilmesine olanak veren kanun hüküm, kayyım atanmasına karar verilen şirketlerde kayyımın görevinin devam ettiği müddetçe uygulanmayacaktır, şeklindedir.
Tüm yönetimsel hakların fon tarafından devr alınmış olması nedeniyle pay sahiplerinin gerel kurulda kullanabilecekleri herhangi bir hakları bulunmamaktadır. Tüm orkaklık hakları Fona geçtiği için genel kurula katılma ile bir hakkı bulunmayan pay sahiplerinin genel kurula davet edilmelerinede gerek yoktur. Bütün ortaklık haklarının orada oy hakların Fon tarafından temsil edilmesi nedeniyle TTK’da düzenlenen çağrısız genel kurul taplantısının yapılması yetkiside fona aittir.
Tüm dosya kapsımı değerlendirildiğinde, davalı …… Hazır Giyim Sanayi Ve Ticaret Anonim Şirketine İstanbul ….. Sulh Ceza Mahkemesinin ….. d.iş sayılı dosyasında 23/01/2017 tarihli karar ile kayyım atandığı, genel kurulun toplantıya çağrılması ve bu hususta yetki ve izin verilmesi istemlerininin, KHK ile TMSF’nin kayyımlık görevini yürüttüğü şirketlerin genel kurullarının yetkilerinin Türk Ticaret Kanunu hükümlerine tabi olunmaksızın Fonun ilişkili olduğu bakan tarafından kullanılabileceği anlaşıldığından davanın dava şartı yokluğu nedeniyle usulden reddine karar vermek gerekmiş aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM: Yukarıda açıklanan nedenlerle;
1-Davanın dava şartı yokluğu nedeniyle usulden reddine,
2-Harçlar Kanunu gereğince alınması gerekli 54,40 TL harçtan peşin alınan 44,40 TL harcın mahsubu ile eksik 10,00 TL harcın davacıdan tahsili ile hazineye irad kaydına,
3-Davacı tarafından yapılan yargılama giderinin kendi üzerinde bırakılmasına,
4-HMK’nun 333. maddesi uyarınca yatırılan avanstan kullanılmayan gider avansının (iş bu kararın tebliğ gideri avanstan karşılanmak ve bu gider mahsup edilmek kaydıyla) kararın kesinleşmesinden sonra resen davacıya iadesine,
6-Davalı kendisini vekille temsil ettirdiğinden Yürürlükteki Avukatlık Asgari Ücret Tarifesinin 7/1 maddesi uyarınca hesap edilen 1.700,00 TL avukatlık ücretinin davacıdan tahsili ile davalıya ödenmesine,
7-HMK’nun 333. maddesi uyarınca davalı tarafından yatırılan avanstan kullanılmayan bakiye avansın kararın kesinleşmesinden sonra resen davalıya iadesine,
Dair, HMK 320/1. maddesi gereğince tarafların yokluğunda evrak üzerinde yapılan inceleme sonucunda gerekçeli kararın taraflara tebliğ edileceği tarihten itibaren başlatılmak suretiyle 2 haftalık yasal süresi içerisinde mahkememize sunulacak dilekçe ile Bölge Adliye Mahkemeleri nezdinde istinaf yolu açık olmak üzere oy birliği ile karar verildi. 07/01/2020

Başkan …
¸(e-imzalıdır)
Üye …
¸(e-imzalıdır)
Üye …
¸(e-imzalıdır)
Katip …
¸(e-imzalıdır)