Emsal Mahkeme Kararı Bakırköy 7. Asliye Ticaret Mahkemesi 2019/817 E. 2020/201 K. 17.02.2020 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. BAKIRKÖY 7. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2019/817 Esas
KARAR NO : 2020/201

DAVA : İtirazın İptali (Ticari Satımdan Kaynaklanan)
DAVA TARİHİ : 30/10/2019
KARAR TARİHİ : 17/02/2020
KARAR YAZIM TARİHİ : 09/04/2020

Yukarıda isim ve adresleri yazılı taraflar arasında mahkememizde görülen davanın açık yargılaması ve dosyanın tetkiki sonunda;
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; müvekkilinin davalıdan fatura alacağı olduğunu, bu sebeple borçlu hakkında Bakırköy …. İcra Müdürlüğü’nün …… E sayılı dosyası üzerinden icra takibine geçildiğini, borçlunun borca itirazı nedeniyle icra takibinin durduğunu, arabuluculuk dava şartının yerine getirildiğini, ancak tarafların anlaşamadığını, borçlu şirketin icra takibine itiraz etmesine rağmen 19/07/2019 tarihinde 3.363,00 TL müvekkiline ödediğini ancak 520,00 TL bakiye kaldığını, dava konusunu bu rakamların oluşturduğunu, borçlunun itirazının iptaline, kötüniyetli borçlunun alacağın %20 ‘sinden aşağı olmamak üzere icra inkar tazminatına mahkum edilmesini, yargılama masraf ve mahkeme vekalet ücretinin de karşı tarafa yükletilmesini arz ve talep etmiştir.
Davalı yana usulüne uygun olarak tebligatın 28/11/2019 tarihinde tebliğ edilmesine rağmen davalı yanca dosyaya her hangi bir cevap ya da beyanda bulunulmadığı gibi duruşmaya da katılan olmamıştır.
Dava; davacının, alacağının tahsili için davalı aleyhine giriştiği icra takibine vâki itirazın İİK’nun 67.maddesi gereğince iptali ile takibin devamına ve icra inkâr tazminatı istemine ilişkindir.
Davacı vekili 17/02/2020 tarihli UYAP sistemi üzerinden sunmuş olduğu dilekçe ile davadan feragat ettiğini ve feragat nedeniyle davanın reddine karar verilmesini açıkça talep etmiştir.
Feragat, davacının, talep sonucundan kısmen veya tamamen vazgeçmesidir. (HMK 307.md.) Feragat ve kabul, dilekçe ile veya yargılama sırasında sözlü olarak yapılır. Feragat ve kabulün hüküm ifade etmesi karşı tarafın ve mahkemenin muvafakatine bağlı değildir. Feragat ve kabul, kayıtsız ve şartsız olmalıdır. (HMK 309. Md.) Feragat ve kabul, hüküm kesinleşinceye kadar her zaman yapılabilir. (HMK 310. md.) Feragat ve kabul, kesin hüküm gibi hukuki sonuç doğurur. (HMK 311. Md.) Feragat veya kabul beyanında bulunan taraf, davada aleyhine hüküm verilmiş gibi yargılama giderlerini ödemeye mahkum edilir. Feragat ve kabul, talep sonucunun sadece bir kısmına ilişkin ise yargılama giderlerine mahkumiyet, ona göre belirlenir. (HMK 312.md.) Vekilin davadan feragat edebilmesi için vekaletnamede buna ilişkin özel yetki bulunması gerekir. (HMK 74/1.md.) Davadan feragat veya davayı kabul veya sulh mahkemenin ilk celsesinde vuku bulursa, karar ve ilam harcının üçte biri daha sonra olursa üçte ikisi alınır. (Harçlar Kanunu 22/1.md.) Anlaşmazlık, feragat nedeniyle öninceleme tutanağı imzalanıncaya kadar giderilirse, Tarife hükümleri ile belirlenen ücretlerin yarısına, öninceleme tutanağı imzalandıktan sonra giderilirse tamamına hükmolunur. (AAÜT 6.md.) Feragat edilmiş olmasından dolayı davalı tarafın yargılama gideri ve vekalet ücreti yönünden genel kurallardan farklı uygulamayı gerektiren davacı lehine bir beyanı olduğu takdirde bu beyana göre işlem yapılmalıdır.
Feragat beyanı belirtilen kurallar ile birlikte değerlendirildiğinde davanın feragat nedeniyle reddi gerektiği sonucuna varılmış ve aşağıdaki şekilde karar vermek gerekmiştir.

HÜKÜM: Yukarıda açıklanan nedenlerle;
1-Feragat nedeniyle davanın reddine,
2-Harçlar Kanunu md.22 gereğince alınması gerekli 18,13 TL harç, peşin alınan 44,40 TL harcın mahsubu ile bakiye 26,27 TL harcın hükmün kesinleşmesine müteakip istem halinde davacıya iadesine,
3-Yapılan yargılama giderlerinin davacı üzerinde bırakılmasına,
4-Kararın kesinleşmesine kadar yapılan yargılama giderlerinin davacı tarafça peşin olarak yatırılan yargılama gider avansından mahsubu ile bakiye kısmın karar kesinleştiğinde ve istem halinde davacıya iadesine,
5-Arabulucu ücreti 1.320,00 TL’nin davacıdan alınarak hazineye irat kaydına,
Dair tarafların yokluğunda; alacak miktarı İstinaf/Kesinlik sınırının altında kaldığından HMK 362 maddesi uyarınca kesin olarak verilen karar açıkca okunup usulen anlatıldı.17/02/2020

Katip …
e-imzalıdır

Hakim …
e-imzalıdır