Emsal Mahkeme Kararı Bakırköy 7. Asliye Ticaret Mahkemesi 2019/17 E. 2019/24 K. 11.01.2019 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C.
BAKIRKÖY
7. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2019/17
KARAR NO : 2019/24

DAVA : Davalı şirketin genel kurulunun toplantıya çağrılması ve bu hususta yetki ve izin verilmesi.
DAVA TARİHİ : 07/01/2019
KARAR TARİHİ : 11/01/2019
KARARIN YAZILDIĞI TARİH : 15/01/2019
Yukarıda isim ve adresleri yazılı taraflar arasında mahkememizde görülen davanın açık yargılaması ve dosyanın tetkiki sonunda;
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
TALEP: davacı vekili özetle; müvekkil ….’in 29. Haziran 2017 tarihli Ticaret Sicil Gazetesi’nin 591. Sayfasında ilan edildiği üzere …… Mağazacılık A.Ş.’nin yönetim kurulu başkanı ve aynı zamanda şirketteki 45.038 adet payın (% 75) sahibi olduğunu, davalı şirketin yönetim kurulu, yönetim kurulu başkanı sıfatını haiz müvekkili ve yönetim kurulu başkan yardımcısı sıfatını haiz ….gil’den oluşmakta iken yönetim Kurulu Üyesi/başkan yardımcısı ….gil’in Bakırköy … Noterliğinin 28.11.2018 Tarihli ve …. Yevmiye numaralı ihtarnamesi ile …. Mağazacılık A.Ş. yönetim kurulu üyeliğinden istifa ettiğini bildirdiğini, iki üyeden oluşan …… Mağazacılık A.Ş. yönetim kurulunun bu istifa sonrası karar nisabını yitirmiş ve şirket hiçbir karar alamaz olduğunu, şirket yönetim kuruluna şirket mali müşavirince sunulan 21.11.2018 tarihli …… Mağazacılık A.Ş.’nin Özsermaye Tespitine Dair Mali Müşavirlik Raporunda şirket sermayesinin yarısından fazlasının karşılıksız kaldığı, şirketin özsermayesinin (-)12.109.155,86 TL olduğu yönünde bir tespit yapıldığını, 6102 Sayılı T.T.K. ‘nın 376. maddesi’nin 1. fıkrası: “Son yıllık bilançodan, sermaye ile kanuni yedek akçeler toplamının yarısının zarar sebebiyle karşılıksız kaldığı anlaşılırsa, yönetim kurulu, genel kurulu hemen toplantıya çağırır ve bu genel kurula uygun gördüğü iyileştirici önlemleri sunar.
” hükmünü içermekle işbu amir hüküm gereği şirket Yönetim Kurulunun acilen Genel Kurul’u Olağanüstü toplantıya çağırması gerektiğini, ancak yönetim kurulu üyesinin istifası nedeniyle Yönetim Kurulu devamlı surette toplanamadığını, karar alamadığını, fiili durum nedeniyle toplantı nisabının oluşmasına imkan bulunmadığını, dolayısıyla T.T.K. ‘nın 376. maddesi uyarınca Yönetim Kurulunun, Genel Kurulu olağanüstü toplantıya çağırması ve karşılıksız kalan sermayenin tamamlanması/ sermaye arttırımına gidilmesi zarureti bulunmakta olmasına rağmen halihazırda Yönetim Kurulu Genel Kurul toplantıya çağırmak için toplanamadığını, karar alamadığını, T.T.K.’nın 410. maddesinin 2. fıkrası: “Yönetim kurulunun, devamlı olarak toplanamaması, toplantı nisabının oluşmasına imkân bulunmaması veya mevcut olmaması durumlarında, mahkemenin izniyle, tek bir pay sahibi genel kurulu toplantıya çağırabilir. Mahkemenin kararı kesindir.
” hükmünü havi olduğunu, işbu hüküm uyarınca gerekli önlemlerin alınabilmesi, Özsermaye Tespit Raporunun okunup değerlendirilmesi ve karara bağlanması, acil şekilde sermaye arttımına gidilmesi, istifa nedeniyle toplanamaz/karar alamaz durumda bulunan yönetim kurulunun yeniden belirlenmesi amacı ile genel kurulun olağanüstü olarak toplantıya çağrılması hususunda müvekkiline yetki verilmesi zarureti bulunduğundan bahisle şirket sermayesinin yarısından fazlasının karşılıksız kaldığı sabit olan İstanbul Ticaret Odasına …. sicil numarasıyla kayıtlı …. …. Mağazacılık A.Ş.’nin yönetim kurulu başkanı ve hissedarı olan müvekkil ….’in gerekli önlemlerin alınabilmesi, Özsermaye Tespit Raporunun okunup değerlendirilmesi ve karara bağlanması, sermaye arttımına gidilmesi, istifa nedeniyle toplanamaz/karar alamaz durumda bulunan yönetim kurulunun yeniden belirlenmesi amacı ile genel kurulun olağanüstü olarak toplantıya çağrılması için yetki verilmesine karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
CEVAP: Davalı şirket yetkilisi cevap dilekçesinde özetle; onlarca çalışanı bulunan şirketin ekonomik istikbal bakımından gecikmesi halinde telafisi imkansız zararlara sebep olacak acil durum nedeniyle şirket genel kurulunun en acil şekilde olağanüstü toplanması zarureti bulunduğundan huzurdaki davayı kabul ettiğini, lehine olan bütün sürelerden feragat ettiğini, layihalar teatisine ve duruşma açılmasına gerek olmaksızın dosya üzerinden karar verilmesine muvafakat ettiğini, TTK 410.maddesinin 2.fıkrası gereğince şirketin genel kuruluna olağanüstü toplantıya çağırabilmek için yetki verilmesine karar verilmesini talep etmiştir.
DELİLLER: Tarafların karşılıklı iddia ve savunmaları, ticaret sicil kaydı, ….’in yönetim kurulu üyeliğinden istifasına ilişkin Bakırköy …. Noterliği’nin 09 Ocak 2019 gün ve…. sayılı ihtarnamesi ile incelenmiş, irdelenmiş ve içerikleri anlaşılmıştır.
Dava, davalı şirketin genel kurulunun toplantıya çağrılması ve bu hususta yetki ve izin verilmesi istemlerinden ibarettir.
Konuyla alakalı 6102 sayılı TTK’nun 410. maddesi uyarınca:
(1)Genel kurul, süresi dolmuş olsa bile, yönetim kurulu tarafından toplantıya çağrılabilir. Tasfiye memurları da, görevleri ile ilgili konular için, genel kurulu toplantıya çağırabilirler.
(2)Yönetim kurulunun, devamlı olarak toplanamaması, toplantı nisabının oluşmasına imkân bulunmaması veya mevcut olmaması durumlarında, mahkemenin izniyle, tek bir pay sahibi genel kurulu toplantıya çağırabilir. Mahkemenin kararı kesindir.
Somut olayda da, şirket sermayesinin yarısından fazlasının karşılıksız kaldığı anlaşılan …… Mağazacılık A.Ş’nin yönetim kurulu başkanı ve hissedarı olan davacı ….’e gerekli önlemlerin alınabilmesi, Özsermaye tespit raporunun okunup değerlendirilmesi ve karara bağlanması, sermaye arttırımına gidilmesi, istifa nedeniyle toplanamaz/karar alamaz durumda bulunan yönetim kurulunun yeniden belirlenmesi amacı ile genel kurulun olağanüstü olarak toplantıya çağrılması için yetki verilmesi talep edilmiş rağmen davalı şirket yönetim kurulu başkan yardımcısı ….gil’in yönetim kurulu üyeliğinden istifa etmesi, bu istifa sonrası şirketin karar nisabını yitirdiği ve şirket karar alamaz olduğu anlaşılmakla aşağıda belirtildiği şekilde talebin kabulüne karar verilmiştir.
HÜKÜM: Yukarıda açıklanan nedenlerle;
1-Davanın kabulü ile davalı şirketin yönetim kurulu başkanı ve hissedarı olan davacı ….’e olağanüstü toplantı çağrı isteminin kabulü ile TTK.’nun 410. maddesindeki şartlarla:
a)Gerekli önlemlerin alınabilmesi,
b)Özsermaye tespit raporunun okunup değerlendirilmesi ve karara bağlanması,
c)Sermaye arttırımına gidilmesi,
ç)İstifa nedeniyle toplanamaz/karar alamaz durumda bulunan yönetim kurulunun yeniden belirlenmesi amacı ile genel kurulun olağanüstü olarak toplantıya çağrılması için yetki verilmesine,
2-Harçlar Kanunu gereğince alınması gerekli harç peşin alındığından yeniden harç alınmasına yer olmadığına,
3-Davacı tarafından yapılan yargılama gideri bulunmadığından bu konu hakkında karar verilmesine yer olmadığına,
4-HMK’nun 333. maddesi uyarınca yatırılan avanstan kullanılmayan gider avansının (iş bu kararın tebliğ gideri avanstan karşılanmak ve bu gider mahsup edilmek kaydıyla) kararın kesinleşmesinden sonra resen davacıya iadesine,
5-Davacı kendisini vekille temsil ettirdiğinden Yürürlükteki Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi uyarınca hesap edilen 2.725,00 TL avukatlık ücretinin davalıdan tahsili ile davacıya ödenmesine,
Dair TTK.’nun 410. maddesi uyarınca kesin olarak oybirliği ile HMK 320/1.maddesi gereği verilen karar tarafların yokluğunda açıkça okunup anlatıldı. 11/01/2019

Başkan ….

Üye ….

Üye ….

Katip ….