Emsal Mahkeme Kararı Bakırköy 7. Asliye Ticaret Mahkemesi 2018/1179 E. 2018/1115 K. 07.12.2018 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C. BAKIRKÖY 7. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2018/1179
KARAR NO : 2018/1115

DAVA : Ticari Şirket
DAVA TARİHİ : 05/12/2018
KARAR TARİHİ : 07/12/2018
KARAR YAZIM TARİHİ : 07/12/2018
Mahkememizde görülmekte olan Ticari Şirket (Genel Kurul Kararının İptali İstemli) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
TALEP: Davacı vekili özetle; davalı …. San. ve Tic. A.ş.’nin 2017 yılına ait 05.09.2018 tarihli Genel Kurul Toplantısının yokluğunun tespiti, bu talepler kabul görmez ise; 26/01/2018 tarihli genel kurul toplantısında 3., 4., 5., ve 8. gündem maddelerinde alınan kararların butlanının tespiti, şirket yetkilisi olan hakim ortaklar tüm ortaklara kâr payı dağıtılması yerine; şirket yetkililerine prim, huzur hakkı gibi ödemelerin yapılması yönünde kararlar aldığını ve bu ödemeler çatısı altında haksız kazanç elde ettiğini, bu şekilde dürüstlük kuralına aykırı şekilde alınan söz konusu kararların iptali gerektiğini, benzer şekilde prim ödenmesine ilişkin karar da dürüstlük kuralına aykırı olduğunu ve iptalinin gerektiğini, bağımsız denetime tâbi şirketler dışında kalan şirketlerde denetçi atanması mecburi olmadığını, böyle bir mecburiyet bulunmaksızın, salt çoğunluğun menfaatlerine göre hareket eden denetçiye 20.000-TL ödenmesi, şirketin ve azınlık pay sahiplerinin zararına olduğundan bu kararında iptalini talep ve dava etmiştir.
Mahkememizin …. esas sayılı dava dosyasının incelenmesinde; davacıların … ve … olduğu, davalısının … olduğu, davanın genel kurulda alınan kararların yokluğu ile butlanına ve iptaline ilişkin olduğu, dosyanın derdest duruşmasının 04/04/2019’a bırakıldığı görülmüştür.
GEREKÇE:
HMK.nun 166/1-4 maddesinde “aynı yargı çevresinde yer alan aynı düzey ve sıfattaki hukuk mahkemelerinde açılmış davalar, aralarında bağlantı bulunması durumunda, davanın her aşamasında, talep üzerine veya kendiliğinden ilk davanın açıldığı mahkemede birleştirilebilir. Birleştirme kararı, ikinci davanın açıldığı mahkemece verilir ve bu karar, diğer mahkemeyi bağlar…. Davaların aynı veya birbirine benzer sebeplerden doğması ya da biri hakkında verilecek hükmün diğerini etkileyecek nitelikte bulunması durumunda, bağlantı var sayılır. ” düzenlenmiştir. Mahkememizdeki dava ile Mahkememizin …. esas sayılı dava dosyasındaki dava konularının aynı olduğu, davalar arasında olay, hukuki sebep ve taraf birliği bulunduğu, dosyalardan biri hakkında verilecek hükmün diğerini etkileyeceği, aynı hukuki sebep ve delillere dayanıldığı, her iki dava arasında bağlantı bulunduğu anlaşılmakla usul ekonomisi de gözetilerek HMK.nun 166/1, 4 madde ve bendleri uyarınca mahkememiz dosyasının Mahkememizin …. esas sayılı dava dosyası ile birleştirilmesine ilişkin dosya üzerinde yapılan incelemede aşağıdaki şekilde karar vermek gerekmiştir.
K A R A R: Yukarıda açıklanan nedenlerle;
1)İşbu dava dosyasının HMK’nun 166.maddesi uyarınca mahkememizin …. esas sayılı dava dosyası ile BİRLEŞTİRİLMESİNE,
2-Dilekçe teatileri ve birleştirme kararının tebliğinin birleştirme kararı verilen dosya üzerinden yapılmasına,
3-Esasın bu şekilde kapatılmasına,
Dair nihai kararla birlikte istinaf yolu açık olmak üzere evrak üzerinde yapılan inceleme neticesinde tensiben oy birliği ile karar verildi.07/12/2018

Başkan …

Üye …

Üye …

Katip …