Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.
T.C. BAKIRKÖY 6. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
ESAS NO : 2023/92 Esas
KARAR NO : 2023/62
DAVA : Kıymetli Evrak İptali (Hisse Senedi İptali)
DAVA TARİHİ : 26/01/2023
KARAR TARİHİ : 27/01/2023
KARARIN YAZILMA TARİHİ : 27/01/2023
Mahkememizde görülmekte olan Kıymetli Evrak İptali (Hisse Senedi İptali) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; 2. Tertip 4 kupür halinde 172 adet pay senetlerinin zayi edildiğini, zayi belgesi verilmesini talep etmiştir.
TTK.nın 82/7.maddesi “Bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu defterler ve belgeler; yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içinde zıyaa uğrarsa tacir zıyaı öğrendiği tarihten itibaren otuz (eski düzenleme: onbeş) gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yer yetkili mahkemesinden kendisine bir belge verilmesini isteyebilir. Bu dava hasımsız açılır. Mahkeme gerekli gördüğü delillerin toplanmasını da emredebilir.” şeklindedir.
Talebin dayanağı olan TTK. 82/7. Maddesi her zayi durumunda değil, tacirin elinde olmayan, kendisinden beklenen tüm özen ve dikkati gösterip, gerekli önlemleri almasına rağmen olası bir dış etken neticesinde belgelerin zayi olması halinde ziya belgesi verilmesine icazet vermektedir.
TTK’nun 18/2 madde uyarınca her tacirin ticaretine ait bütün faaliyetlerinde basiretli bir iş adamı gibi hareket etmesi gerektiği açıktır.
Davacının talep konusu pay defterinin muhafazası için bir tacirden beklenen özeni göstermeyerek kaybettiği, TTK.82/7.maddesinde belirtilen davacının kusurundan kaynaklı olmayan ve dış etmenlerin sebebiyet verdiği bir durumun söz konusu olmadığı, kaldı ki TTK’nun 82/7 maddesine zayi belgesi verilebilmesi için yangın, su baskını, deprem gibi bir doğal afet veya hırsızlık sonucunda zayiden bahsedildiği, oysa davacı tarafça böyle bir duruma dayanılmayıp defterin sadece kaybedildiğinin ileri sürüldüğü anlaşılmakla zayi belgesi talep etmenin yasal şartları bulunmadığından davanın reddi gerekmiş ve aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM : Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere ;
1-Davanın REDDİNE,
2-492 Sayılı Harçlar Kanunu uyarınca alınması gereken harç peşin olarak alındığından yeniden bu konuda hüküm kurulmasına yer olmadığına,
3-Davacı tarafından yapılan yargılama giderlerinin üzerinde bırakılmasına,
4-Bakiye avansın karar kesinleşince yatırana iadesine,
Dair davacı tarafın yokluğunda verilen gerekçeli kararın taraflara tebliğ tarihinden itibaren 2 haftalık yasal sürede İstinaf Başvuru hakları olduğu hatırlatılarak verilen karar açıkça okunup, usulen anlatıldı. 27/01/2023
Katip …
¸e-imzalıdır
Hakim …
¸e-imzalıdır