Emsal Mahkeme Kararı Bakırköy 6. Asliye Ticaret Mahkemesi 2022/918 E. 2022/914 K. 21.10.2022 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. BAKIRKÖY 6. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2022/918 Esas
KARAR NO : 2022/914

DAVA : Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ : 16/09/2022
KARAR TARİHİ : 21/10/2022
KARARIN YAZILMA TARİHİ : 21/10/2022
Mahkememizde görülmekte olan Zayi Belgesi Verilmesi davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili tarafından sunulan dava dilekçesinde ÖZETLE; Müvekkilimiz Şirket; 23.02.2021 tarihinde kurulduğu, iş yeri adresinde toptan tekstil ürünleri ticareti alanında faaliyet gösterdiği, müvekkili şirketin ticari defterleri taşıma esnasında kaybolmaları sebebiyle zayi olduğu, 26.08.2022 tarihinde müvekkili şirket ile serbest muhasebeci mali müşavir sebahattin ikizdere arasında muhasebe sözleşmesi akdedildiği, müvekkili ilgili defterlerin bulunması için tüm çaba ve özen gösterilmişse de anılan evraklara tekrar ulaşılması mümkün olmadığı, müvekkili zayi olan defterleri kuruluş yılına ait olduğundan işbu defterlere ilişkin başkaca noter tasdiki bulunmadığını, otuz günlük süre içerisinde işbu dava mahkemeniz nezdinde açıldığı, TTK m.82/7 uyarınca mahkemenizden ilgili belge ve defterlerin zayi olduğuna dair zayi belgesi verilmesini talep ve dava etmiştir.
DELİLLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE GEREKÇE
Dava TTK 82/7 maddesi uyarınca zayi belgesi verilmesi istemine ilişkindir.
TTK’nın 82/1. maddesi gereğince, “Tacir, ticari defterlerini, envanterleri, finansal tablo, bilanço ve faaliyet raporlarını, aldığı mektupları (bir ticari işe ait yazışmaları), gönderdiği mektup suretlerini, kayıtlara esas olan belgeleri, sınıflandırılmış şekilde saklamakla yükümlüdür.”
Saklama süresi on yıl olup sürenin başlangıcı da kanunda belirtilmiştir (TTK m.82/5-6). Defter ve belgelerin saklanması yükümü, gerçek kişi tacirlerde ticaretin terk edilmesinden sonra sürdüğü gibi, tacirin ölümü halinde mirasçılar bakımından da devam eder. Mirasın resmi tasfiyesi veya tüzel kişiliğin sona ermesi durumlarında, defter ve belgeler Sulh Hukuk Mahkemesince saklanır (TTK m.82/8).
Saklanması gereken defter ve belgeler, saklama süresi içinde, yangın, deprem, su baskını gibi bir afet veya hırsızlıktan dolayı zayi olursa, tacirin (ölmüşse mirasçılarının), durumu öğrendikten itibaren otuz gün içerisinde işletmenin olduğu yerdeki mahkemeye başvurarak zayi belgesi alması gerekir. Kanun’da “isteyebilirler” denmiş ise de bu bir zorunluluk niteliğindedir. Zayi belgesi için açılan dava, çekişmesiz yargı işidir (TTK m.82/7).
Yukarıdaki kanuni düzenlemelerde dikkate alınarak dosyanın yapılan incelemesi sonucunda davacı tarafın zayiye konu evrakların taşıma esnasında kaybolmalarından kaynaklı zayi talebinde bulunduğu, talebin hak düşürücü süre içerisinde yapıldığı, TTK’nın 82 maddesinde zayi durumunun düzenlendiği, bu durumların sınırlı şekilde belirtildiği, davaya konu taşıma esnasında kaybolma olayının belirtilen hallerden olmadığı, zayiye konu olayda davacının kusur ve sorumluluğunun bulunduğu, davacının tedbirli ve basiretli tacir gibi hareket etmediği, gerekli dikkate ve özeni göstermediği, tüm dosya kapsamının birlikte değerlendirilmesinde zayi şartlarının oluşmadığı, iş bu talebin hasımsız dava niteliğinde olması nedeniyle dosya üzerinden karar verilebileceğinden davanın reddine dair aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM : Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1-6102 sayılı TTK’nın 82/7 maddesi uyarınca açılan davanın REDDİNE,
2-Harç peşin alındığından başkaca harç alınmasına yer olmadığına,
3-Davacı tarafından yapılan yargılama giderlerinin üzerinde bırakılmasına,
4-Artan gider avansının kararın kesinleşmesine müteakiben davacı tarafa iadesine,
Dair davacı tarafın yokluğunda gerekçeli kararın taraflara tebliğ tarihinden itibaren 2 haftalık yasal sürede İstinaf Başvuru hakları olduğu hatırlatılarak dosya üzerinde yapılan inceleme sonucu karar verildi. 21/10/2022
Katip …
¸e-imzalıdır

Hakim …
¸e-imzalıdır