Emsal Mahkeme Kararı Bakırköy 6. Asliye Ticaret Mahkemesi 2022/682 E. 2022/666 K. 27.07.2022 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. BAKIRKÖY 6. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
GEREKÇELİ KAR
ESAS NO : 2022/682 Esas
KARAR NO : 2022/666

DAVA : Kayyımlık (Ticari Şirkete Kayyım Atanması)
DAVA TARİHİ : 26/07/2022
KARAR TARİHİ : 27/07/2022
KARARIN YAZIM TARİHİ : 27/07/2022

Mahkememizde görülmekte olan Kayyımlık (Ticari Şirkete Kayyım Atanması) dosya üzerinde yapılan incelemesi sonunda;
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
İDDİA:
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; davalı şirketin %100 hisse sahipli tek ortağının ……… Enerji maden ve İnş. A.Ş. olduğunu, iş bu şirketin pay sahiplerinin ise ………. İnş. Taah. İth. İhr. Petrol Ür. Ltd. Şti. Ve ………. olduğunu, ………. İnş. Taah. İth. İhr. Petrol Ür. Ltd. Şti.paylarının %100’ünnü de ……….’ya ait olduğunu, aynı zamanda ……….’nın davalı şirketin YK üyesi ve başkanı olduğunu, davacının ise adı geçenin kızı olduğunu, müvekkilinin anne ve babası olan ……. ve ………’nın 11/07/2022 tarihinde vefat ettiğini, müvekkilinin reşit olamayan kardeşinin de vasisi olarak davalı şirketin de dahil olduğu tüm şirketler grubunun ticari faaliyetlerini sürdürmesi gerektiğini, davalı şirketin halihazırda yönetim organı bulunmadığını, TMK 427 uyarınca davalı şirkete kayyım atanması gerektiğini, müvekkilinin lisans öğrenimini işletme üzerine aldığını, fiilin bu şirketi kayyım sıfatıyla yapabilecek donanıma sahip olduğunu beyanla, müvekkilinin davalı şirkete yönetim kayyımı olarak atanmasını talep ve dava etmiştir.
DELİLLER ve GEREKÇE:
Dava, organsız kalan şirkete TMK’nın 427 nci maddesi uyarınca yönetim kayyımı atanması istemine ilişkindir.
4721 sayılı Türk Medeni Kanununun 427 nci maddesi hükmü”Vesayet makamı, yönetimi kimseye ait olmayan mallar için gereken önlemleri alır ve özellikle aşağıdaki hâllerde bir yönetim kayyımı atar:
1. Bir kimse uzun süreden beri bulunamaz ve oturduğu yer de bilinemezse,
2. Vesayet altına alınması için yeterli bir sebep bulunmamakla beraber, bir kişi malvarlığını kendi başına yönetmek veya bunun için temsilci atamak gücünden yoksunsa,
3. Bir terekede mirasçılık hakları henüz belli değilse veya ceninin menfaatleri gerekli kılarsa,
4. Bir tüzel kişi gerekli organlardan yoksun kalmış ve yönetimi başka yoldan sağlanamamışsa,
5. Bir hayır işi veya genel yarar amacı güden başka bir iş için halktan toplanan para ve sair yardımı yönetme veya harcama yolu sağlanamamışsa.”şeklinde olup buna göre bir tüzel kişi gerekli organlarından yoksun kalmış ve yönetimi başka yoldan sağlanamamışsa mahkeme tarafından tüzel kişiye yönetim kayyımı atanacağı düzenlenmiştir.
Türk Ticaret Kanununda tüzel kişi olan anonim ve limited şirketlerin organsız kalması hâlinde organ boşluğunun nasıl giderileceği hususları ayrıntılı olarak düzenlenmiştir.
TTK’nın 617/3 ncü maddesinde toplantıya çağrı, azlığın çağrı ve öneri hakkı, gündem, öneriler, çağrısız genel kurul, hazırlık önlemleri, tutanak, yetkisiz katılma konularında anonim şirketlere ilişkin hükümler, Bakanlık temsilcisine ilişkin olanlar hariç, kıyas yoluyla uygulanacağı hüküm altına alınmıştır.
TTK’nın 617/3 ncü maddesi yollamasıyla limited şirketlerde de uygulanması gereken TTK’nın 410 ncu maddesi hükmü ” Genel kurul, süresi dolmuş olsa bile, yönetim kurulu tarafından toplantıya çağrılabilir. Tasfiye memurları da, görevleri ile ilgili konular için, genel kurulu toplantıya çağırabilirler.
(2) Yönetim kurulunun, devamlı olarak toplanamaması, toplantı nisabının oluşmasına imkân bulunmaması veya mevcut olmaması durumlarında, mahkemenin izniyle, tek bir pay sahibi genel kurulu toplantıya çağırabilir. Mahkemenin kararı kesindir.”şeklinde olup limited şirketin organsız kalması hâlinde anılan maddenin ikinci fıkrası uyarınca pay sahibinin ortaklar kurulunu toplantıya çağırmak için mahkemeden izin isteyebileceği düzenlenmiştir.
Somut olayda davacı vekili,davalı şirketin tek pay sahibi ……….’nın vefat etmesi ve şirketi temsil edecek kimsenin bulunmaması nedeniyle şirkete TMK’nın 427 nci maddesi uyarınca yönetim kayyımı atanmasını talep etmiş ise de; davacının TTK’nın 410/2 nci maddesi uyarınca davalı şirket ortaklar kurulunu toplantıya çağrıya izin verilmesini isteyerek ve yapılacak ortaklar kurulu toplantısında yeni yöneticinin seçilmesine olanak bulunmaktadır. TMK’nın 427 nci maddesinde açıkça yazıldığı üzere tüzel kişinin(şirketin) organsız kalması tek başına yönetim kayyımı atanmasına gerekçe olmayıp aynı zamanda yönetimin başka yoldan sağlanamaması hâlininde birlikte gerçekleşmesi gerekli olup somut olay bakımından TTK’nın 410/2 nci maddesi uyarınca gerekli davanın açılıp ortaklar kurulu toplanıp yeni müdürün seçilmesi mümkün iken bu yola başvurmadan doğrudan TMK’nın 427 nci maddesi uyarınca davalı şirkete yönetim kayyımı atanması istenemeyeceğinden erken açılan davanın reddine karar verilmesi gerektiği sonucuna varılarak aşağıdaki gibi hüküm fıkrası oluşturulmuştur.
HÜKÜM : Yukarıda açıklanan nedenlerle;
1-4721 sayılı TMK’nın 427. Maddesinin 1. Fıkrasının 4. Bendi hükmü ‘Bir tüzel kişi gerekli organlardan yoksun kalmış ve yönetimi başka yoldan sağlanmamışsa’ şeklinde olup davacının, davalı şirketin yönetiminin başka yollardan sağlamaya çalışmadan doğrudan anılan maddeye dayalı olarak dava açması mümkün olmadığından erken açılan davanın REDDİNE,
2-Harç peşin alındığından yeniden harç alınmasına YER OLMADIĞINA,
3-Davacı tarafından yapılan yargılama giderinin kendi üzerinde BIRAKILMASINA,
4-Kararın kesinleşmesine kadar yapılan yargılama giderlerinin davacı tarafça peşin olarak yatırılan 440,00 yargılama gider avansından mahsubu ile bakiye kısmın karar kesinleştiğinde davacıya İADESİNE,
5235 sayılı Kanunun geçici 2’nci maddesine göre Bölge Adliye Mahkemeleri’nin kurulmasına ve 20 Temmuz 2016 tarihinde göreve başlamalarına dair kararların 07/11/2015 tarih ve 29525 sayılı Resmî Gazete’de ilan edildiği anlaşılmakla;6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanununun 341 ilâ 360’ncı madde hükümleri uyarınca,mahkememize veya aynı sıfattaki başka bir mahkemeye verilecek dilekçe ile kararın tebliğinden itibaren iki hafta içerisinde veya istinaf dilekçesi kendisine tebliğ edilen taraf,başvuru hakkı bulunmasa veya başvuru süresini geçirmiş olsa bile, mahkememize veya aynı sıfattaki başka bir mahkemeye vereceği cevap dilekçesi ile iki hafta içerisinde İSTİNAF yolu açık olmak üzere dosya üzerinden yapılan inceleme sonunda oybirliği ile karar verildi.27/07/2022

Başkan ……..

Üye …….

Üye ….

Yazı İşleri Müdürü …….