Emsal Mahkeme Kararı Bakırköy 6. Asliye Ticaret Mahkemesi 2022/615 E. 2022/887 K. 14.10.2022 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. BAKIRKÖY 6. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2022/615 Esas
KARAR NO : 2022/887

DAVA : Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ : 01/07/2022
KARAR TARİHİ : 14/10/2022
GEREKÇELİ KARARIN
YAZILDIĞI TARİH : 20/10/2022

Mahkememizde görülmekte olan Zayi Belgesi Verilmesi davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Talep ; şirketteki tadilat çalışmaları sırasında yer değiştirilirken kaybolduğu iddia edilen karar defterine ilişkin zayi belgesi verilmesi talebine ilişkindir.
Davanın; 01.07.2022 tarihinde açıldığı, defterlerin kaybolduğuna dair gazete ilanının ise 01.06.2022 tarihinde verildiği görülmekle, kaybın en erken bu tarihte öğrenildiği kabul edilerek, davanın TTK.82/7 uyarınca 30 günlük hak düşürücü süre içerisinde açıldığı değerlendirilmiştir.
TTK.nın 82/7.maddesi “Bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu defterler ve belgeler; yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içinde zıyaa uğrarsa tacir zıyaı öğrendiği tarihten itibaren otuz (eski düzenleme: onbeş) gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yer yetkili mahkemesinden kendisine bir belge verilmesini isteyebilir. Bu dava hasımsız açılır. Mahkeme gerekli gördüğü delillerin toplanmasını da emredebilir.” şeklindedir.
Tensip zaptı ile davacıdan iddiasını ispata yarar tüm delillerini dosyaya sunması talep edilmiş olup; dosyadaki belgelerin incelenmesi neticesinde; davacının kaybolan karar defterine ilişkin ayrıntılı bilgi vermediği, karar defteri tasdik işlemlerinin hangi noterlikçe yapıldığına ilişkin bilgi vermediği anlaşılmıştır.
Somut olayda; davacı şirket yekilisi, şirkete ait karar defterinin şirket merkezinde yapılan tadilat sırasında kaybolduğunu, yanlışlıkla atılmış olabileceğini beyan etmiştir. Talebin dayanağı olan TTK. 82/7. Maddesi her zayi durumunda değil, tacirin elinde olmayan, kendisinden beklenen tüm özen ve dikkati gösterip, gerekli önlemleri almasına rağmen olası bir dış etken neticesinde belgelerin zayi olması halinde ziya belgesi verilmesine icazet vermektedir.
Basiretli bir tacir gibi hareket etme yükümlülüğü altında bulunan davacı, söz konusu defterlerin muhafazası için sıradan bir kişiden daha yüksek düzeyde bir özen ve dikkat göstermek zorunda olmakla, davacının, karar defterinin tadilat sırasında kaybolduğu, yanlışlıkla atılmış olabileceği yönündeki beyanı dikkate alındığında, somut olayda TTK.82/7.maddesinde belirtilen davacının kusurundan kaynaklı olmayan ve dış etmenlerin sebebiyet verdiği bir durumun söz konusu olmadığı, davacının defterin muhafazası için bir tacirden beklenen özeni göstermediği değerlendirildiğinden şartları oluşmayan talebin reddine karar verilmiştir.
HÜKÜM : Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere ;
1-Davanın REDDİNE,
2-492 Sayılı Harçlar Kanunu uyarınca alınması gereken 80,70-TL red karar harcının, mahkememiz veznesine yatırılan eşin harçtan mahsubuna
3-Davacı tarafından yapılan yargılama giderlerinin üzerinde bırakılmasına,
4-Bakiye avansın karar kesinleşince yatırana iadesine,
Dair davacı tarafın yokluğunda verilen gerekçeli kararın taraflara tebliğ tarihinden itibaren 2 haftalık yasal sürede İstinaf Başvuru hakları olduğu hatırlatılarak verilen karar açıkça okunup, usulen anlatıldı.
14/10/2022 09:46:00

Katip …
¸e-imzalıdır

Hakim …
¸e-imzalıdır