Emsal Mahkeme Kararı Bakırköy 6. Asliye Ticaret Mahkemesi 2022/554 E. 2022/556 K. 21.06.2022 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. BAKIRKÖY 6. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2022/554 Esas
KARAR NO : 2022/556

DAVA : Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ : 14/06/2022
KARAR TARİHİ : 21/06/2022
KARARIN YAZILMA TARİHİ : 21/06/2022

Mahkememizde görülmekte olan Zayi Belgesi Verilmesi davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
DAVA
Davacı vekili tarafından sunulan dava dilekçesinde ÖZETLE; davacıya ait 2016-2017 yıllarına ait tüm ticari resmi defter ve kayıtlarının zayi olduğuna dair kendilerine belge verilmesini talep ve dava etmiştir.
DELİLLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE GEREKÇE
Talep, TTK’nun 82/7 maddesi uyarınca bir kısım ticari defterlere ilişkin zayi belgesi verilmesi talepli çekişmesiz yargı işidir.
TTK’nun 82/7.maddesi “Bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu defterler ve belgeler; yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içinde zıyaa uğrarsa tacir zıyaı öğrendiği tarihten itibaren onbeş gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yer yetkili mahkemesinden kendisine bir belge verilmesini isteyebilir. Bu dava hasımsız açılır. Mahkeme gerekli gördüğü delillerin toplanmasını da emredebilir.” şeklindedir.
Talep eden tarafından dava dilekçesinde özetle; davacıya ait Beyoğlu ….. Noterliğinin 25.12.2015 tarih ve ….. Tasdik numaralı 2016 dönemi Envanter Defteri, aynı noterliğin 25.12.2015 tarih ve …. Tasdik numaralı 2016 dönemi Yevmiye Defteri ve Bakırköy …… Noterliğinin 02.01.2017 tarih ve ….. Tasdik numaralı 2017 dönemi Envanter defterlerinin; çalışmak ve çocuklarının eğitimini sağlamak üzere 2017 Temmuz ayında Amerika Birleşik Devletlerine gittiğini ve 2022 yılının Mart ayına kadar ve hiç Türkiye’ye gelmeden orada ikamet ettiğini, Türkiye’ye döndükten sonra vergi kaydı nedeni ile yukarıda bahsedilen resmi defter ve kayıtlarını araştırmaya başladıklarını ve defterlerin bulunduğu yerdeki iş yeri eşyalarının mal sahibi tarafından dışarı çıkarılarak ve iş yeri boşaltılarak çöpe atıldığını tespit ettiklerinden bahisle bu defterlerle ilgili zayi belgesi verilmesini talep ettikleri anlaşılmıştır.
Mezkur 82/7.maddede tutmakla yükümlü bulunulan defter ve belgeler için zayi belgesi verilebilmesinin “yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle” kaybolması durumlarına hasredildiği, talep edenin ise bu durumlardan herhangi birine dayanmadığı, ticari defterlerin başkaları tarafından çöpe atıldığının ileri sürüldüğünü, bu gerekçenin mezkur maddede sınırlı olarak sayılan durum ve benzeri durumlardan olmadığı gibi, talep edenin basiretli tacir olma yükümlülüğüne de aykırı bir şekilde söz konusu defterlerin muhafazası için gerekli önlemleri almayarak üzerine düşen yükümlülüğünü yerine getirmediği, yurtdışına çıkmasının basiretli tacir olma yükümlülüğüne aykırı hareket edilmesine gerekçe olamayacağı kanaatine varılmakla talebin reddine karar vermek gerekmiş ve aşağıdaki hüküm kurulmuştur.

HÜKÜM : Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1-Davanın REDDİNE,
2-492 Sayılı Harçlar Kanunu uyarınca alınması gereken 80,70 TL red karar harcının yatırılan peşin harçtan mahsubu ile hazineye irad kaydına,
3-Davacı tarafın yapmış olduğu yargılama giderinin üzerine bırakılmasına,
4-Davacı tarafından dosyaya yatırılan gider avansının kullanılmayan kısmının karar kesinleşince ve HMK 333. maddesi uyarınca ilgili tarafa iadesine,
Dair dosya üzerinden yapılan inceleme sonucunda tarafların yokluğunda verilen gerekçeli kararın taraflara tebliğ tarihinden itibaren 2 haftalık yasal sürede İstinaf Başvuru hakları olduğu hatırlatılarak verilen karar açıkça okunup, usulen anlatıldı.21/06/2022

Katip …
¸e-imzalıdır

Hakim …
¸e-imzalıdır