Emsal Mahkeme Kararı Bakırköy 6. Asliye Ticaret Mahkemesi 2022/535 E. 2022/525 K. 10.06.2022 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. BAKIRKÖY 6. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2022/535 Esas
KARAR NO : 2022/525

DAVA : Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ : 08/06/2022
KARAR TARİHİ : 10/06/2022
KARARIN YAZILMA TARİHİ : 10/06/2022
Mahkememizde görülmekte olan Zayi Belgesi Verilmesi davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı tarafından sunulan dava dilekçesinde ÖZETLE; şirketlerinin adresten taşınmaz zorunda kaldığını, taşınma sonrasında ticari defterlerinin gerekli tüm özen ve tedbir gösterilmesine karşılık kaybolduğu, zayi olan şirket karar defterinin tespiti ve zayi belgesinin verilmesini talep ve dava etmiştir.
DELİLLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE GEREKÇE
Dava, Türk Ticaret Kanunu’nun 82. maddesi gereğince açılmış Zayi Belgesi Verilmesi davası niteliğindedir.
Talebin yasal dayanağı TTK’nın 82/7. maddesi olup, anılan maddede “Bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu defterler ve belgeler; yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içinde zıyaa uğrarsa tacir zıyaı öğrendiği tarihten itibaren onbeş gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yer yetkili mahkemesinden kendisine bir belge verilmesini isteyebilir. Bu dava hasımsız açılır. Mahkeme gerekli gördüğü delillerin toplanmasını da emredebilir.” düzenlemesi yer almaktadır.
Tüm dosya kapsamı, dosya içerisinde yer alan tüm bilgi ve belgeler bir bütün olarak değerlendirildiğinde; davacı şirkete ait ticari defterlerin kaybolduğundan bahisle zayi belgesi verilmesini talep ettiği, bu defterlerin bulunamadığı beyan edilmiş olup, TTK’nın 82/7 maddesine göre zayi belgesi verilebilmesi için bu maddede belirtilenler gibi olağanüstü hallerden birinin olması gerektiği, Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun 05/10/1984 tarih, 1982/11-852 Esas, 1984/788 Karar sayılı kararında belirtildiği üzere tacirin saklamakla mükellef olduğu ticari defter ve belgelerini özenle muhafaza etmesinin zorunlu olduğu, yine Yargıtay …… HD’nin 06/02/2014 tarih, ……… Esas, …… Karar sayılı ilamı ve benzer içtihatlarında belirtildiği gibi davacı tarafın gerekli dikkat ve özeni göstermeyerek söz konusu defterlerin kaybına neden olduğu, talep dilekçesindeki iddiaların soyut olduğu, davacı tarafın hem defterlerin kaybından hem güveni kötüye kullanmadan hem de hırsızlığa dayandığı, talep dilekçesine ekli belgelerde dikkate alındığında bu iddialarını ispatlayamadığı, kendi kusuru ile defterlerin kaybına neden olan davacının zayi belgesini talep edemeyeceği anlaşılmıştır.
TTK’nın 82-7 maddesi içeriğinden de anlaşılacağı üzere zayi belgesi verilmesi istenilen ticari defterlerin yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi afet veya hırsızlık sonucu yok olması veya kaybolmuş olması gerektiği, Somut olayda, davacı kooperatifin defterlerinin taşınma sırasında kaybolduğu, güveni kötüye kullanma ve hırsızlığa ilişkin iddialara yönelik delil olmadığı, bu iddiaların soyut olduğu, kaybolan defterleri itibariyle kanunda sayılan sebeplerin bulunmadığı anlaşıldığından davanın reddine dair karar verilerek aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur. (T.C. Yargıtay 11. H.D E: 2015/13791; K: 2017/1625)
HÜKÜM : Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1-6102 sayılı TTK’nın 82/7 maddesi uyarınca açılan davanın REDDİNE,
2-Harç peşin alındığından başkaca harç alınmasına yer olmadığına,
3-Davacı tarafından yapılan yargılama giderlerinin üzerinde bırakılmasına,
4-Artan gider avansının kararın kesinleşmesine müteakiben davacı tarafa iadesine,
Dair davacı tarafın yokluğunda gerekçeli kararın taraflara tebliğ tarihinden itibaren 2 haftalık yasal sürede İstinaf Başvuru hakları olduğu hatırlatılarak dosya üzerinde yapılan inceleme sonucu karar verildi. 10/06/2022

Katip……
¸e-imzalıdır

Hakim …….
¸e-imzalıdır