Emsal Mahkeme Kararı Bakırköy 6. Asliye Ticaret Mahkemesi 2022/53 E. 2022/275 K. 30.03.2022 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. BAKIRKÖY 6. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2022/53 Esas
KARAR NO : 2022/275

DAVA : Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ : 21/10/2020
KARAR TARİHİ : 30/03/2022
KARARIN YAZILMA TARİHİ : 07/04/2022
Mahkememizde görülmekte olan Zayi Belgesi Verilmesi davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili tarafından sunulan dava dilekçesinde ÖZETLE; müvekkili firmanın tüm defter ve kayıtlarını bilgisayar ortamında tuttuğu, ancak 27/05/2020 tarihinde müvekkil firmanın tüm kayıtları hackerler tarafından ele geçirilerek kullanılamaz hale getirildiği, failler hakkında suç duyurusunda bulunulduğu, müvekkil firmanın tüm kayıtların silinmesi nedeniyle GİB ‘na 05/08/2020 tarihinde gerekli bildirim yapıldığı, siber saldırı sonucu 2016 yılından sonraki tüm eski defter beratları silindiğini beyan ederek 01/01/2016 tarihiden 28/05/2020 tarihine kadar olan tüm defter ve fatura kayıtları için Zayi belgesi verilmesini talep ve dava etmiştir.
DELİLLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE GEREKÇE
Dava, e-ticari defterlerin korsan saldırı düzenlenmesi sebebiyle TTK’nun 82/7 maddesine istinaden zayi olduğuna ilişkin zayi belgesi verilmesi istemine ilişkindir.
Emsal İstanbul BAM 13 HD
DOSYA NO : 2020/920 Esas
KARAR NO : 2020/1018 Karar sayılı kararında;
“Dava, zayi belgesi verilmesi talebine ilişkindir.
TTK’nın 82/7. Maddesinde ” Bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu defterler ve belgeler; yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içinde zıyaa uğrarsa tacir zıyaı öğrendiği tarihten itibaren onbeş gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yer yetkili mahkemesinden kendisine bir belge verilmesini isteyebilir.” hükmü düzenlenmiştir.
19 Ekim 2019 tarih ve 30923 sayılı resmi gazetede yayınlanan ELEKTRONİK DEFTER GENEL TEBLİĞİ (SIRA NO: 1)’NDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ (SIRA NO: 3) 7.1. maddesinde “e-Defter tutanlar, Vergi Usul Kanununda belirtilen “Mücbir Sebep” halleri nedeniyle e-Defter veya beratlarına ait kayıtlarının bozulması, silinmesi, zarar görmesi veya işlem görememesi ve e-Defter ve berat dosyalarının muhafaza edildiği e-Defter saklama hizmeti veren özel entegratör kuruluşlardan veya Başkanlıktan ikincil örneklerinin temin edilemediği hallerde, söz konusu durumların öğrenilmesinden itibaren tevsik edici bilgi ve belgeleri ile birlikte 15 gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yetkili mahkemesine başvurarak kendisine bir zayi belgesi verilmesini istemelidir.” düzenlemesi yapılmıştır.
Vergi usul kanunu 13. Madde de Mücbir sebepler:
1. Vergi ödevlerinden her hangi birinin yerine getirilmesine engel olacak derecede ağır kaza, ağır hastalık ve tutukluluk;
2. Vergi ödevlerinin yerine getirilmesine engel olacak yangın, yer sarsıntısı ve su basması gibi afetler;
3. Kişinin iradesi dışında vukua gelen mecburi gaybubetler;
4. Sahibinin iradesi dışındaki sebepler dolayısiyle defter ve vesikalarının elinden çıkmış bulunması; gibi hallerdir, olarak belirtilmiştir.
TTK 82/7 maddesinde tacirin saklamakla yükümlü olduğu ticari defter ve belgelerinin iradesi dışında afet veya hırsızlık sebebiyle zayi olması durumunda ziyaı öğrendiği tarihten 15 gün içinde zayi belgesi verilmesini talep edebileceği düzenlenmiştir. Maddede afetler sınırlı olarak belirtilmemiştir. Elektronik defter genel tebliğinde değişiklik yapılmasına dair tebliğde de TTK 82/7 maddede öngörülen süreden farklı bir düzenleme yapılmamış, sadece vergi usul kanunda öngörülen mücbir sebepler nedeniyle e- defterlere ait kayıtların silinmesi, kaybı, bozulması, işlem görememesi, zarar görmesi hallerinde zayi belgesi talep edilebileceği belirtilmiştir.”
Somut olayın incelemesinde, delillerin toplandığı, bilirkişiler ….. ile ……. ‘den rapor alındığı, hükme ve denetime elverişli raporda davacının 31.12.2019 dönem beraatlarından rapor tarihine dek Gelir İdaresi Başkanlığı sistemine yüklenmesi gereken aralık/2019- Ağustos /2019 dönem e defter ve beraatlarının silindiği, bu nedenle e defter ve beraatlarının yüklenemediği, yerinde incelemede şirketin 2016 yılından itibaren tüm yasal kayıtlarının yeni baştan muhasebe kayıtlarına işlediği, şirketin kayıtlarının zayi olduğu dönemden sonra da tüm vergi beyanlarını yasal süresinde verdiği, üç adet ana bilgisayardan ikisi üzerinde fidye saldırısı olduğu ve dosyaların kullanılmaz hale getirildiğinin içeriğindeki belgelere bu haliyle erişilemediğini, olay sonrası yedeklerden mevcut sistemin kurtarılamadığının anlaşıldığı, mahkememizce yapılan ilk yargılamada davanın hakdüşürücü sürede açılmadığından reddine karar verildiği, bu kararın istinafı uyarınca İstanbul BAM …… HD’nin ……. esas …… karar sayılı ilamı ile kararın kaldırıldığı, hakdüşürücü sürenin Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından taleplerin değerlendirilmesi için Mahkemeden zayi belgesi alınması gerektiğinde dair bildirimin davacıya tebliğ edildiği tarihten itibaren başlayacağından ilgili kuruma tebliğe ilişkin işlemlerin mahkememize gönderilmesi için yazı yazıldığı, yazılan yazıya verilen cevapta tebliğ suretiyle bildirimin yapılmadığı, mail yoluyla bildirimin yapıldığı anlaşılmakla, tebliğ işlemi olmadığından davanın hakdüşürücü sürede açıldığının ve davacının davasını defterler yönünden kısmen ispat ettiği değerlendirilerek aşağıdaki şekilde hüküm kuruldu.
HÜKÜM : Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1-Davacının davasının KISMEN KABULÜ ile; davacı şirketin tutmakla yükümlü olduğu 01.01.2016 tarihinden 28.05.2020 tarihine kadar olan tüm ticari defterlerinin zayi olduğunun tespiti ile davacı tarafa ZAYİ BELGESİ VERİLMESİNE, fatura kayıtlarına ilişkin istemin reddine
2-492 Sayılı Harçlar Kanunu gereğince alınması gereken 80.70 TL peşin harcın daha önce yatırılan 54,40 TL peşin harçtan mahsubu ile bakiye 26,30TL masrafın davacıdan alınarak hazineye irad olarak kaydına,
3-Davacının yaptığı yargılama giderlerinin üzerinde bırakılmasına,
4-Bakiye avansın karar kesinleşince yatırana iadesine,
Dair davacı vekilinin yüzüne karşı davalının yokluğunda verilen kararın, gerekçeli kararın taraflara tebliğ tarihinden itibaren 2 haftalık yasal sürede İstanbul Bam 14 HD’ne İstinaf Başvuru hakları olduğu hatırlatılarak verilen karar açıkça okunup, usulen anlatıldı. 30/03/2022

Katip …
¸e-imzalıdır

Hakim …
¸e-imzalıdır