Emsal Mahkeme Kararı Bakırköy 6. Asliye Ticaret Mahkemesi 2022/420 E. 2022/756 K. 16.09.2022 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. BAKIRKÖY 6. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2022/420 Esas
KARAR NO : 2022/756

DAVA : İtirazın İptali (Ticari Satımdan Kaynaklanan)
DAVA TARİHİ : 28/04/2022
KARAR TARİHİ : 16/09/2022
GEREKÇELİ KARARIN
YAZILDIĞI TARİH : 20/09/2022

Mahkememizde görülmekte olan İtirazın İptali (Ticari Satımdan Kaynaklanan) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Dava, sebepsiz zenginleşme kaynaklı alacak davasıdır.
Davacı, dava dilekçesi ile özetle; davalı … ve birlikte çalıştığı dava dışı ……. isimli şahıs ile Çin’den makine alım satımı konusunda komisyon karşılığında yardımcı olmaları konusunda anlaştıklarını, bu işlemleri ….. Ltd.Şti. aracılığıyla gerçekleştireceklerini beyan ettiklerini, satın almayı düşündükleri makine için proforma faturanın kendilerine ulaştırıldığını, faturada makine bedelinin 40.000 USD olark belirtildiğini fakat …….’nın faturayı revize ettireceğini, şirkete 30 bin USD kendisine ise 10.000USD verilmesi gerektiğini beyan ettiği, …….’ya elden makbuz karşılığı 10.000-USD ödeme yapıldığını, makinenin taraflarına teslim edilmediğini, 10.000-USD iadesinin de gerçekleştirilmediğini, ……. isimli şahsa bir daha ulaşamadıklarını iddia ederek, söz konusu bedelin tahsili için başlattıkları icra takibine itirazın iptalini talep etmişlerdir.
Davalı, söz konusu komisyon sözleşmesinin tarafı olmadığını, sadece parayı teslim alarak dava dışı …….’ya teslim ettiğini iddia ederek, davanın reddini talep etmiştir.
Görev dava şartı kamu düzenine ilişkin olup, yargılamanın her aşamasında mahkemece resen gözetilmesi gerekmektedir. Asliye ticaret mahkemeleri 6102 sayılı TTK’nin 4/1 maddesinde belirtildiği üzere her iki tarafın tacir ve işin de her iki tarafın ticari işletmesi ile ilgili olduğu nispi ticari davalar ile aynı yasanın 4/1-a,b,c,d,e ve f bentlerinde sayılan mutlak ticari davaları veya farklı bir özel yasada ticari dava olduğu düzenlenen davaları incelemekle görevlidir.
Dava konusu komisyon sözleşmesinin tarafı dava dışı ……. olmakla, dava dışı ……. ile yapıldığı iddia edilen telefon mesajlarından da makine alım-satımına …….’nın aracılık ettiği anlaşılmıştır. Davalı …’ın ise dava konusu parayı davacıdan teslim alıp dava dışı …….’ya teslim ettiğini savunduğunu dikkate alınarak, işbu davanın niteliği itibariyle sebepsiz zenginleşme iddiasına dayandığı ve mutlak ticari davalardan olmadığı değerlendirilmiştir.
Dava mutlak ticari davalardan olmadığından, işbu davanın bir nispi ticari dava olup olmadığının incelenmesine geçilmiş, mahkememizce davalı için tacir araştırması yapılmıştır. İstanbul Ticaret Sicil Müdürlüğünün müzekkeremize verdiği cevaptan, davalının ticari işletme kaydının bulunmadığı, vergi dairesine yazılan müzekkereye ise tekstil imalat faaliyetinde bulunan davalının 30/06/2019 yılında resen terk kaydının bulunduğu ve şirket ortağı olduğu, para tesliminin 10.12.2020 yılında gerçekleştirildiği, davalının salt şirket ortağı olmasının kendisine tacir sıfatı kazandırmasının mümkün olmaması nedenleriyle davanın nispi bir ticari dava da olmadığı değerlendirilmiş, davayı görmekle genel görevli Asliye Hukuk Mahkemelerinin görevli olduğuna karar verilmiştir.
HÜKÜM :Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1-Davacının davasının HMK 114/1-c maddesi kapsamında mahkememizin görevli olmaması sebebiyle HMK 115/2 maddesi gereğince USULDEN REDDİNE,
HMK nun 20. maddesi gereğince gerekçeli kararın tüm taraflara tebliği ile kararın kesinleşmesinden itibaren yasal iki haftalık süre içinde talep edilmesi halinde dava dosyasının görevli BAKIRKÖY NÖBETÇİ ASLİYE HUKUK MAHKEMESİNE GÖNDERİLMESİNE.
Belirtilen iki haftalık süre içinde talepte bulunulmaması veya süresinden sonra talepte bulunulması halinde mahkememizce davanın açılmamış sayılmasına karar (ek karar) verileceğinin taraflarca bilinmesine.
HMK nun 331. maddesi gereğince harç, vekâlet ücreti ve yargılama giderlerinin görevli mahkemece bir karara bağlanmasına.
Dair taraf vekillerinin yüzlerine karşı gerekçeli kararın taraflara tebliğ tarihinden itibaren 2 haftalık yasal sürede İstinaf Başvuru hakları olduğu hatırlatılarak verilen karar açıkça okunup, usulen anlatıldı.16/09/2022 09:49:17

Katip …
¸e-imzalıdır

Hakim …
¸e-imzalıdır