Emsal Mahkeme Kararı Bakırköy 6. Asliye Ticaret Mahkemesi 2021/845 E. 2021/899 K. 18.10.2021 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. BAKIRKÖY 6. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2021/845
KARAR NO : 2021/899

DAVA : Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ : 14/10/2021
KARAR TARİHİ : 18/10/2021
GEREKÇELİ KARARIN
YAZILDIĞI TARİH : 19/10/2021
Mahkememizde görülmekte olan Zayi Belgesi Verilmesi davasının dosya üzerinde yapılan incelemesi sonunda ,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
DAVA:
Davacı vekili tarafından sunulan dava dilekçesinde ÖZETLE; davacı şirketin 03.03.2019 tarihinde …… Limanı’nın ticari uçuşlara kapanarak anılan tarihten itibaren yeni ticari uçuşların yeni hava limanı olan …… Limanı’ndan yapılacak olması nedeniyle …… Limanı Dış ve İç Hatlar Terminali Emanet Bür. Bakırköy – İstanbul adresinden, ……. Mah. …… Cad. Havalimanı …… Binası Apt. No: ……. Arnavutköy – İstanbul adresine taşındığını, müvekkil şirkete ait ortaklar pay defteri şirket yetkilisi ve şirketin tek ortağının tüm özen ve dikkatine rağmen çok büyük bir işletme ortamı olan …… Limanı’ndan, daha da büyük bir işletme ortamı olan …… Limanı’na taşınılması esnasında çalındığını ya da kabolduğunu, taşınma tarihinde şirketin merkezinin “…… Limanı Dış ve İç Hatlar Terminali Emanet Bür. Bakırköy – İstanbul” olması nedeniyle görevli ve yetkili mahkemenin “Bakırköy Asliye Ticaret Mahkemeleri” olması nedeniyle ve ilgili ticari defterin çalındığı ya da kaybolduğu henüz tespit edilebildiğinden(süresinde) zayi olan ortaklar pay defterinin tespiti ve zayi belgesinin verilmesi talebiyle işbu davayı açma zarureti hasıl olduğunu belirterek davacı şirkete ait karar defterinin zayi olduğuna dair belgenin verilmesini talep ve dava etmiştir.

DELİLLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE GEREKÇE
Dava, 6102 sayılı TTK’nun 82/7.maddesi uyarınca zayi belgesi verilmesi talepli çekişmesiz yargı işidir.
Davacı vekili dava dilekçesinde, özetle; davacı şirketin 03.03.2019 tarihinde …… Limanı’nın ticari uçuşlara kapanarak anılan tarihten itibaren yeni ticari uçuşların yeni hava limanı olan …… Limanı’ndan yapılacak olması nedeniyle …… Limanı Dış ve İç Hatlar Terminali Emanet Bür. Bakırköy – İstanbul adresinden, ……. Mah. …… Cad. Havalimanı …… Binası Apt. No: …… Arnavutköy – İstanbul adresine taşındığını, müvekkil şirkete ait ortaklar pay defteri şirket yetkilisi ve şirketin tek ortağının tüm özen ve dikkatine rağmen çok büyük bir işletme ortamı olan …… Limanı’ndan, daha da büyük bir işletme ortamı olan …… Limanı’na taşınılması esnasında çalındığını ya da kabolduğunu, taşınma tarihinde şirketin merkezinin “…… Limanı Dış ve İç Hatlar Terminali Emanet Bür. Bakırköy – İstanbul” olması nedeniyle görevli ve yetkili mahkemenin “Bakırköy Asliye Ticaret Mahkemeleri” olması nedeniyle ve ilgili ticari defterin çalındığı ya da kaybolduğu henüz tespit edilebildiğinden(süresinde) zayi olan ortaklar pay defterinin tespiti ve zayi belgesinin verilmesi talebiyle işbu davayı açma zarureti hasıl olduğunu belirterek davacı şirkete ait karar defterinin zayi olduğuna dair belgenin verilmesini talep ve dava etmiştir.
Dava, TTK’nun 82.maddesinin 7.maddesine dayalı zayi belgesi verilmesi istemidir.
TTK’nun 82/7.maddesi “Bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu defterler ve belgeler; yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içinde zıyaa uğrarsa tacir zıyaı ğrendiği tarihten itibaren onbeş gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yer yetkili mahkemesinden kendisine bir belge verilmesini isteyebilir” şeklinde olup davanın ziyaın öğrenildiği tarihten itibaren 15 günlük hak düşürücü süre içerisinde açılması gerekmektedir. Dava dilekçesi ve eklerinden, davacı şirketin Atatürk Havalimanı’ndan 03/03/2019 tarihinde ticari uçuşlara kapanarak adresini taşıdıklarını, yeni adreslerinin 24/04/2019 tarihli Türkiye Ticaret Sicil Gazetesinde ilan edildiğini bildirdikleri görülmüş olup, işbu davanın 15 günlük hak düşürücü sürenin geçmesinden sonra açıldığı, aradan geçen sürenin uzunluğu ve davacının tacir olmasından mütevellit basiretli davranması yükümlülüğü nedeni ile talep konusu defterlerin kaybolduğunun yeni öğrenilmesinin ileri sürülmesinin de mümkün olamayacağı kanaatine varılarak davanın reddine karar vermek gerekmiştir.

HÜKÜM : Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1-Davanın hak düşürücü sürenin geçmiş olması nedeniyle REDDİNE
2-492 Sayılı Harçlar Kanunu gereğince alınması gereken 59,30-TL karar harcı peşin alınmış olmakla yeniden harç alınmasına yer olmadığına
3-Davacı tarafından yapılan yargılama giderlerinin üzerinde bırakılmasıa
4-Artan gider avansının kararın kesinleşmesine müteakiben davacı tarafa iadesine
Dair davacı vekilinin yokluğunda gerekçeli kararın taraflara tebliğ tarihinden itibaren 2 haftalık yasal sürede İstinaf Başvuru hakları olduğu hatırlatılarak karar verildi. 18/10/2021

Katip …
¸e-imzalıdır

Hakim …
¸e-imzalıdır