Emsal Mahkeme Kararı Bakırköy 6. Asliye Ticaret Mahkemesi 2021/687 E. 2021/717 K. 24.08.2021 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C. BAKIRKÖY 6. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2021/687 Esas
KARAR NO : 2021/717

DAVA : Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ : 23/08/2021
KARAR TARİHİ : 24/08/2021
KARARIN YAZILMA TARİHİ : 24/08/2021
Mahkememizde görülmekte olan Zayi Belgesi Verilmesi davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; müvekkili şirketin tekstil alanında faaliyette bulunan bir aile şirketi olduğunu şirket defterlerinin şirketin merkezinde muhafaza edildiğini, kaybolan defter üçüncü kişiler açısından hak kaybına uğratacak bir defter olmadığını halka açık bir şirket olmadıklarını, şirket ortaklarının baba oğul olduğunu başka kimse olmadığını ancak şirket tarafından tutulması zorunlu defter olduğunu yenisinin çıkarılması için noter tarafından zayi belgesi gerektiğinden zayi belgesi verilmesini talep etmiştir.
DELİLLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE GEREKÇE
Dava, Türk Ticaret Kanunu’nun 82. maddesi gereğince açılmış Zayi Belgesi Verilmesi talebine ilişkindir.
TTK 82/7. Maddesinde; “Bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu defterler ve belgeler; yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içinde zıyaa uğrarsa tacir zıyaı öğrendiği tarihten itibaren onbeş gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yer yetkili mahkemesinden kendisine bir belge verilmesini isteyebilir. Bu dava hasımsız açılır. Mahkeme gerekli gördüğü delillerin toplanmasını da emredebilir.” hükmü düzenlenmiştir.
TTK’nun 82.maddesinin 7. fıkrası, tacirin saklamakla yükümlü olduğu defter ve belgelerin yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle zıyaa uğraması durumunda zayi belgesi verilebileceğini belirtmektedir. Davacının söz konusu şirket karar defterini kaybettiğini ileri sürdüğü, dava konusu defterin ilgili maddede sayılan yangın, su baskını gibi bir afet olmadığı gibi, hırsızlık neticesinde zayi olduğunun da ispat edilemediği, bu nedenle kanunda aranan şartın mevcut olmadığı, kaybolma iddiasının zayi belgesi verilmesi için yeterli bir sebep sayılamayacağı değerlendirildiğinden talebin reddine karar verilmiştir.
HÜKÜM : Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1-Talebin REDDİNE,
2-Alınması gereken harç peşin alındığından bu hususta yeniden harç alınmasına yer olmadığına,
3-Davacı tarafından yapılan masrafların davacı üzerinde bırakılmasına,
4-Davacı tarafından yatırılan ve kullanılmayan bakiye gider avansının karar kesinleştiğinde ve talep halinde davacıya iadesine,
Dair dosya üzerinde yapılan inceleme sonunda davacı tarafın yokluğunda gerekçeli kararın tarafa tebliğ tarihinden itibaren 2 haftalık yasal sürede İstinaf Başvuru yolu açık olmak üzere karar verildi. 24/08/2021

Katip …….
¸e-imzalıdır

Hakim …….
¸e-imzalıdır