Emsal Mahkeme Kararı Bakırköy 6. Asliye Ticaret Mahkemesi 2021/677 E. 2021/948 K. 01.11.2021 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C. BAKIRKÖY 6. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2021/677 Esas
KARAR NO : 2021/948

DAVA : İtirazın İptali (Taşıma Sözleşmesi Kaynaklı)
DAVA TARİHİ : 18/08/2021
KARAR TARİHİ : 01/11/2021
GEREKÇELİ KARARIN
YAZILDIĞI TARİH : 02/11/2021

Mahkememizde görülmekte olan İtirazın İptali (Taşıma Sözleşmesi Kaynaklı) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili tarafından sunulan dava dilekçesinde ÖZETLE:Müvekkili şirketin uluslararası nakliyat ve taşımacılık işi ile uğraştığını, davalı ile müvekkili şirketi arasında cari hesap ve taşıma sözleşmesinin mevcut olduğunu, davalı tarafın borcunu ödemediğini bunun üzerine davalı aleyhine Bakırköy ……. İcra Müdürlüğü’nün ……. esas sayılı icra takip dosyası ile icra takibi başlattıklarını, davalı tarafın haksız olarak takibe itiraz ettiğini beyan ederek itirazının iptalini davanın kabulünü talep ve dava etmiştir.
Davalı tarafından dosyaya cevap dilekçesi sunulmadığı görüldü.
Davacı vekili tarafından 18/10/2021 tarihinde sunulan dilekçede özetle davalı taraf ile uzlaştıklarını, uzlaşma kapsamında davadan feragat ettiklerini, her iki tarafın da yargılama gideri ve vekalet ücreti taleplerinin olmadığını, bu kapsamda davadan feragat nedeni ile reddine karar verilmesini, yargılama gideleri ve vekalet ücretinin tarafların kendi üzerlerinde bırakılmasına karar verilmesini talep etmiştir.
DELİLLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE GEREKÇE
Dava, cari hesap alacağına ilişkin başlatılan icra takibine itirazın iptali davasıdır.
Davacı vekili 18.10.2021 tarihli dilekçesi ile davalı taraf ile uzlaşmaya vardıklarını, davadan feragat ettiklerini, davalı taraftan herhangi bir yargılama gideri ve vekalet ücreti taleplerinin olmadığını beyan etmiştir.
HMK’nun 307. maddesinde “Feragat, davacının, talep sonucundan kısmen veya tamamen vazgeçmesidir.” aynı kanunun 309. maddesinde “Feragat ve kabul, dilekçeyle veya yargılama sırasında sözlü olarak yapılır. Feragat ve kabulün hüküm ifade etmesi, karşı tarafın ve mahkemenin muvafakatine bağlı değildir. Kısmen feragat veya kabulde, feragat edilen veya kabul edilen kısmın, dilekçede yahut tutanakta açıkça gösterilmesi gerekir. Feragat ve kabul, kayıtsız ve şartsız olmalıdır.”, 310. maddesinde “Feragat ve kabul, hüküm kesinleşinceye kadar her zaman yapılabilir.”, 311. maddesinde ise “Feragat ve kabul, kesin hüküm gibi hukuki sonuç doğurur. İrade bozukluğu hâllerinde, feragat ve kabulün iptali istenebilir.” düzenlemesi yer almaktadır.
Bu kapsamda; davanın feragat ile sona erebilecek davalardan olduğu, davacı vekilinin vekaletnamesinde davadan feragate ilişkin özel yetkisinin bulunduğu, feragat beyanının açık, kayıtsız ve şartsız olduğu görüldüğünden, davadan feragat nedeniyle davanın reddine karar verilerek aşağıdaki gibi hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM : Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1-Davanın FERAGAT nedeniyle REDDİNE,
2-492 Sayılı Harçlar Kanununun 22. maddesi uyarınca feragatin ilk duruşmadan önce gerçekleşmiş olması sebebiyle alınması gereken 59,30.-TL karar harcının 1/3’ü olan 19,76-TL’ nin 283,21 TL peşin harçtan mahsubu ile hazineye gelir kaydına, bakiye harcın karar kesinleşince ve talebi halinde davacı tarafa iadesine,
3-Dosyada yapılan yargılama giderlerinin tarafların kendileri üzerinde bırakılmasına,
4-Bakiye avansın karar kesinleşince yatırana iadesine,
5-Vekalet ücreti hususunda talep olmadığından bu hususta karar verilmesine yer olmadığına,
Dair, HMK. 320/1 maddesi gereğince dosya üzerinden yapılan inceleme sonucunda kararın tebliğ tarihinden itibaren 2 hafta içinde mahkememize müracaatla İstanbul Bölge Adliye mahkemesine İstinaf Yolu açık olmak üzere karar verildi. 02/11/2021

Katip ……
¸e-imzalıdır

Hakim …….
¸e-imzalıdır