Emsal Mahkeme Kararı Bakırköy 6. Asliye Ticaret Mahkemesi 2021/635 E. 2022/598 K. 01.07.2022 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. BAKIRKÖY 6. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2021/635 Esas
KARAR NO : 2022/598

DAVA : Tazminat (Rücuen Tazminat)
DAVA TARİHİ : 03/08/2021
KARAR TARİHİ : 01/07/2022
GEREKÇELİ KARARIN
YAZILDIĞI TARİH : 01/07/2022

Mahkememizde görülmekte olan Tazminat (Rücuen Tazminat) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili tarafından sunulan dava dilekçesinde ÖZETLE :…….. Sigorta Şirketi’ne sigortalı …….. plakalı aracın 04/09/2020 tarihinde müvekkiline ait ………. plakalı araca çarpması sebebi ile kaza meydana geldiğinden davalı sigorta şirketine sigortalı araç sürücüsünün kazanın oluşumunda %100 kusurlu olduğunu, kazaya sebebiyet veren aracın aracın trafik sigortacısı olan davalı şirketin müvekkilinin aracında oluşan hasar bedelinin tamamından sorumlu olduğunu belirterek davanın kabulünü, yargılama giderleri ve vekalet ücretinin karşı tarafa yükletilmesini talep ve dava etmiştir.
Davalı vekili tarafından sunulan cevap dilekçesinde ÖZETLE :Değer kaybı tazminatı için sigorta şirketine kanunda belirtilen evraklar ile müracaat edilmediğini, davacının şirkete başvuru dilekçesinde değer kaybına ilişkin herhangi bir talebinin bulunmadığını, müvekkili şirketin daha önce yapmış olduğu ödeme dolayısı ile bakiye tazminat borcunun kalmadığını, araçta değer kaybının olmadığını, kusur durumunun tespit edilmesi gerektiğini belirterek davanın reddini, yargılama giderleri ve vekalet ücretinin karşı tarafa yükletilmesini talep ve dava etmiştir.
DELİLLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE GEREKÇE
Dava, trafik kazası dolayısıyla araçta oluşan değer kaybının tespiti ve tazmini talebine ilişkindir.
HMK’nun 307. maddesinde “Feragat, davacının, talep sonucundan kısmen veya tamamen vazgeçmesidir.” aynı kanunun 309. maddesinde “Feragat ve kabul, dilekçeyle veya yargılama sırasında sözlü olarak yapılır. Feragat ve kabulün hüküm ifade etmesi, karşı tarafın ve mahkemenin muvafakatine bağlı değildir. Kısmen feragat veya kabulde, feragat edilen veya kabul edilen kısmın, dilekçede yahut tutanakta açıkça gösterilmesi gerekir. Feragat ve kabul, kayıtsız ve şartsız olmalıdır.”, 310. maddesinde “Feragat ve kabul, hüküm kesinleşinceye kadar her zaman yapılabilir.”, 311. maddesinde ise “Feragat ve kabul, kesin hüküm gibi hukuki sonuç doğurur. İrade bozukluğu hâllerinde, feragat ve kabulün iptali istenebilir.” düzenlemesi yer almaktadır.
Davacı vekilince sunulan 30.06.2022 tarihli dilekçe ile davadan feragat ettiklerini beyan etmekle, davadan feragat, kesin hükmün yasal sonuçlarını doğuran ve davayı sonuçlandıran taraf işlemi olup, davalının kabulüne bağlı değildir. Bu kapsamda, davacının feragat yetkisinin bulunduğu görülmekle, feragat nedeniyle davanın reddine karar verilmesi gerekmiştir.
HÜKÜM : Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere ;
1-Davanın FERAGAT nedeniyle REDDİNE,
2-492 Sayılı Harçlar Kanununun 22. maddesi uyarınca feragatin ilk duruşmadan sonra gerçekleşmiş olması sebebiyle alınması gereken 80,70.-TL karar harcının 2/3’ü olan 53,8‬0.-TL’ nin peşin harçtan mahsubu ile hazineye gelir kaydına, bakiye 5,50.-TL kalan harcın karar kesinleşince ve talebi halinde davacı tarafa iadesine,
3-Dosyada davacı tarafından yapılan yargılama giderlerinin kendi üzerinde bırakılmasına,
4-Davalı tarafından dosyada yapılan 19,00 TL yargılama masrafının davacıdan alınarak davalı tarafa verilmesine,
5-Davalı taraf kendisini vekil ile temsil ettirdiğinden Avukatlık Asgari Ücret Tarifesine göre hesaplanan 5.100,00.-TL vekalet ücretinin davacıdan tahsili ile davalı tarafa verilmesine,
6-6325 sayılı Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu 18/A-11-13.maddesi uyarınca ve Arabuluculuk Kanunu Yönetmeliği Tarife hükümleri uyarınca Bakanlık bütçesinden ödenen 1.320-TL arabuluculuk ücretinin davacıdan alınarak hazineye gelir kaydına,
7-Bakiye avansın karar kesinleşince yatırana iadesine,
Dair tarafların yokluğunda verilen kararının, gerekçeli kararın taraflara tebliğ tarihinden itibaren 2 haftalık yasal sürede İstinaf Başvuru hakları olduğu hatırlatılarak verilen karar açıkça okunup, usulen anlatıldı.

Katip…….
¸e-imzalıdır

Hakim …….
¸e-imzalıdır