Emsal Mahkeme Kararı Bakırköy 6. Asliye Ticaret Mahkemesi 2021/549 E. 2021/706 K. 13.07.2021 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. BAKIRKÖY 6. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2021/549 Esas
KARAR NO : 2021/706

DAVA : Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ : 01/07/2021
KARAR TARİHİ : 13/07/2021
KARARIN YAZILMA TARİHİ : 04/08/2021

Mahkememizde görülmekte olan Zayi Belgesi Verilmesi davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
DAVA
Davacı vekili tarafından sunulan dava dilekçesinde ÖZETLE; müvekilleri şirketin yöneticisinin şirketin karar defterini kaybettiğini belirterek karar defterinin zayi olduğuna karar verilmesini talep etmiştir.
DELİLLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE GEREKÇE
Dava, Türk Ticaret Kanunu’nun 82. maddesi gereğince açılmış Zayi Belgesi Verilmesi talebine ilişkindir.
TTK 82/7. Maddesinde; “Bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu defterler ve belgeler; yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içinde zıyaa uğrarsa tacir zıyaı öğrendiği tarihten itibaren onbeş gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yer yetkili mahkemesinden kendisine bir belge verilmesini isteyebilir. Bu dava hasımsız açılır. Mahkeme gerekli gördüğü delillerin toplanmasını da emredebilir.” hükmü düzenlenmiştir.
Davacı, TTK. 64. madde uyarınca tacirin tutmakla yükümlü olduğu defterlerden olan şirket karar defterinin, şirket yöneticisinin arabasından kaybolduğundan bahisle, söz konusu deftere ilişkin olarak zayi kararı verilmesini talep etmiştir.
Dosyanın incelenmesinde; defterin 1 haftadır arandığı fakat bulunamadığı bu nedenle sonucunda 01.07.2021 tarihinde davanın açıldığı belirtilmekle, davanın zıyanın öğrenildiği tarihten itibaren 15 günlük hak düşürücü süre içinde açıldığı anlaşılmıştır.
TTK’nun 82.maddesinin 7. fıkrası, tacirin saklamakla yükümlü olduğu defter ve belgelerin yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle zıyaa uğraması gibi sınırlı sayıdaki durumda talep edene zayi belgesi verilebileceğini düzenlemiştir.
Dosyadan davacının, arabasındaki şirket karar defterini kaybettiğini ya da çaldırdığını ileri sürdüğü, defterin çalınıp çalınmadığını bilmediği ile hırsızlık iddiasını ispata yarar herhangi bir emniyet tutanağının dosyamıza sunulmadığı görüldüğünden, defterin ilgili maddede sayılan yangın, su baskını gibi bir afet ya da hırsızlık olayı nedeniyle zayi olmadığı, ayrıca davacının basiretli bir tacir olarak saklamakla yükümlü olduğu ticari defter ve belgeleri özenle muhafaza etmek ve korumak için gerekli tedbirleri almakla sorumlu olduğu, tutulması zorunlu defterlerin şirket merkezinde muhafaza edilmesi gerektiği, arabada muhafaza edilen defterin kaybolmasının ve çalınıp çalınmadığının dahi anlaşılamamasının davacının gerekli özen ve dikkati göstermemesi sonucunda gerçekleştiği hususları birlikte değerlendirildiğinde zayi belgesi verilmesi talebinin reddine karar vermek gerekmiştir.
HÜKÜM : Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1-Davacı tarafından açılan davanın REDDİNE,
2-Alınması gereken harç peşin alındığından bu hususta yeniden harç alınmasına yer OLMADIĞINA,
3-Davacı tarafından yapılan masrafların davacı üzerinde BIRAKILMASINA,
4-Davacı tarafından yatırılan ve kullanılmayan bakiye gider avansının karar kesinleştiğinde ve talep halinde davacıya İADESİNE,
Dair dosya üzerinde yapılan inceleme sonunda davacı tarafın yokluğunda gerekçeli kararın tarafa tebliğ tarihinden itibaren 2 haftalık yasal sürede İstinaf Başvuru yolu açık olmak üzere karar verildi. 13/07/2021

Katip ……..
¸e-imzalıdır

Hakim ……..
¸e-imzalıdır