Emsal Mahkeme Kararı Bakırköy 6. Asliye Ticaret Mahkemesi 2021/517 E. 2022/272 K. 29.03.2022 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. BAKIRKÖY 6. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2021/517
KARAR NO : 2022/272

DAVA : Kooperatif Üyeliğinden İhraç Kararının İptali
DAVA TARİHİ : 21/06/2021
KARAR TARİHİ : 29/03/2022
GEREKÇELİ KARARIN
YAZILMA TARİHİ : 01/04/2022
Mahkememizde görülmekte olan Kooperatif Üyeliğinden İhraç Kararının İptali davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili tarafından sunulan dava dilekçesinde ÖZETLE;Müvekkilinin davalı kooperatifin 271 kayıt no’lu üyesi olduğunu, müvekkilinin davalı kooperatif yönetim kurulu kararıyla “kendisine gönderilen borç ödeme ihtarına rağmen borcun ödenmemiş olması” gerekçesiyle kooperatif ortaklığından çıkarıldığını, çıkarılma kararının müvekkiline Bakırköy ……. Noterliğinin 05.04.2021 tarih …… yevmiyeli ihtarnamesi ile 09.04.2021 tarihinde tebliğ edildiğini, davalı kooperatifin müvekkilini üyelikten çıkarmaya yönelik yönetim kurulu kararının Kooperatif ana sözleşmesinin 14. maddesi ve 1163 sayılı Kooperatifler kanununun kamu düzenine ilişkin amir hükümleri niteliğindeki 27. maddesine aykırı olduğunu, davalının gönderdiği ilk ihtanamenin hukuka aykırı olduğunu, 18.12.2020 tarih …… yevmiyeli ihtarnamede 30.06.2018 öncesi dönemden 22.560,90 TL devreden borç olduğu belirttiğini ancak bu meblağın hangi yıla ait aylara ve her ay tutarı, her ay için uygulanan gecikme faizi olup olmadığıırı kalem kalem belirtilmediğini, davalı kooperatif yönetim kuruluna yetki veren genel kurulun ana sözleşmeye aykırı olarak ve ortaklık sıfatını haiz kişilerden oluşmadığını, dolayısıyla verilen yetkinin geçersiz belirterek, kendisinin üyelikten çıkarılma kararının iptalini, dava sonuçlanıncaya kadar ihtiyati tedbir kararı verilerek durdurulmasını, yargılama masraf ve karşı ücreti vekaletin davalıya yükletilmesini talep ve dava etmiştir.
Davalı vekili tarafından sunulan cevap dilekçesinde ÖZETLE; Davacı tarafın, kooperatif üyeliğinden kaynaklı maddi yükümlülüklerini getirmediğini, Bakırköy ……. Noterliği ile 18.12.2020 tarihli ihtarıyla bu yükümlülüğü yerine getirilmesinin talep edildiğini ve 10 gün süre verildiğini, aynı noterlikçe 08.02.2021 tarihinde 2. ihtar yapıldığını, bunun sonucu yükümlüğünü yerine getirmemesi sebebiyle ihraç kararının Bakırköy ……. Noterliğinin 05.04.2021 tarih …… yevmiye nolu ihtarı ile davacıya bildirildiğini, dava konusunun kooperatif üyeliğinden ihraç kararının iptali olup davacı tarafın dilekçesinde belirtmiş olduğu hususlar dava konusu ile ilgili olmadığını, belirterek davanın reddini kötü niyet tazminatına hükmedilmesini ve yargılama giderleri ile vekalet ücretinin davacıya yükletilmesini talep etmiştir.
DELİLLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE GEREKÇE
Dava, davacının kooperatif üyeliğinden ihraç kararının iptaline ilişkindir.
Davacı, borç ihtarlarına rağmen borcunu ödemediği iddiası ile kooperatif üyeliğinden ihraç edildiğini, kararın Kooperatif ana sözleşmesinin 14 ve Kooperatifler Kanununun 27.maddelerine aykırı olduğunu, ilk ihtarın geçersiz olduğunu, zira gecikmemiş Kasım 2020 aidatının da tahsilinin talep edildiğini, ihtarın borcun açıkça ve şüpheye yer vermeyecek şekilde borcu belirtmemesi nedeniyle de geçersiz olduğunu, genel kurulca alınan ve yönetim kuruluna verilen yetkinin geçersiz olduğunu, genel kurula çok az üyenin katıldığını iddia ederek ihraç kararının iptalini talep etmiştir.
Davalı davaya süresinde cevap vermemiştir.
Kooperatifler Kanununun (KK) 16.maddesi uyarınca, ihraç edilen üye kararın tebliğinden itibaren 3 aylık süre içerisinde itiraz davası açabilir.
Davacı hakkında verilen üyelikten ihraç kararının 05.04.2021 tarihli olduğu, kararın 05.04.2021’de tebliğe çıkarıldığı, davanın 21.06.2021 tarihinde açıldığı görülmekle, işbu davanın 3 aylık hak düşürücü süre içerisinde açıldığı değerlendirilmiştir.
Davacıya çekilen son ihtarın 12.02.2021 tarihinde kendisine tebliğ edildiği, ihraç kararının tebligatta belirtilen 1 aylık sürenin geçmesi ertesinde 05.04.2021 tarihinde verildiği görülmüştür.
Davalı kooperatifin ana sözleşmesinin 14.maddesinde ortaklıktan çıkarma düzenlenmiş olup; “Durumları aşağıda gösterilen hallere uyanlar yönetim kurulu kararı ile ortaklıktan çıkarılır…2- Parasal yükümlülüklerini otuz gün geciktirmeleri üzerine, yönetim kurulunca noter aracılığı ile yapılacak ihtarı takip eden otuz gün içinde bu yükümlülükleri yerine getirmeyenler…”, Kooperatifler Kanununun 27.maddesinde “…Kooperatif, sermaye yüklemlerinde borçlu veya sair ödemelerle yükümlü bulunan ortaklarından elden yazılı olarak veya taahhütlü mektupla, bu husus mümkün olmazsa ilanla ve münasip bir süre belirterek yükümlerini yerine getirmelerini ister. İlk isteğe uymıyan ve ikinci istemeden sonra da bir ay içinde yükümlerini yerine getirmiyenlerin ortaklığı kendiliğinden düşer.” düzenlemeleri yer almaktadır.
Dosya kapsamında Mali Müşavir ve Hukukçu bilirkişiden rapor alınmış olmakla; davacının davalı kooperatife 2 dükkanı ile üye olduğu, bu üyeliğinin tek hesapta takip edildiği, ilk ihtarname tarihi olan 18.12.20212’de faizler hariç olmak üzere davacının kooperatife borcunun 398.798,72-TL olduğu, Yargıtay HGK.nın 2017/864 E. 2020/287 K. uyarınca Kasım ayı aidatı için son ödeme gününün Kasım Ayının otuzuncu günü olacağı, ihtarnamelerin yeterli açıklığı içerdiği, Yönetim kurulunun usulüne uygun yetkilendirildiği, dolayısıyla ihraç kararının usulüne uygun olduğu değerlendirmeleri yapılmıştır.
Bu kapsamda dosya incelenmiş; davacı tarafça Yönetim Kuruluna kooperatif üyesinin ihraç edilmesi yönünde verilen yetkinin geçersiz olduğunu iddia etmişse de, ihraç yetkisinin ana sözleşme ile Yönetim Kuruluna verildiği ile KK.nın 27. Maddesi uyarınca yükümlülüğünü yerine getirmeyen üyenin, üyeliğinin de karar alınmadan kanun hükmü uyarınca kendiliğinden düşeceği dikkate alınarak yerinde olmayan iddiaya itibar edilmemiştir.
Davalının, KK.nın 27.maddesine uygun olarak davacıya aidat ve arsa katılım bedeli borcu ile gecikme faizi için iki ihtar çektiği, ihtarlardan ilkinde davalıya ödemeyi gerçekleştirmesi için 10 gün, ikinci ihtarda ise 1 aylık süre verdiği görülmüştür. Bununla birlikte, Kasım 2020 tarihli aidatın da ihtarnamede yer aldığı, bilirkişi tarafından belirtildiği üzere aidatın ait olduğu ayın son gününe kadar ödenmesinin mümkün olduğu anlaşılmıştır. Ana Sözleşmenin 14.maddesi kapsamında “…Parasal yükümlülüklerini otuz gün geciktirmeleri üzerine…yapılacak ihtarı takip eden otuz gün içinde bu yükümlülükleri yerine getirmeyenler…” ifadesinin yer aldığı, Yargıtay 23.HD.nin 2016/8926 E. 2020/423 K. Sayılı kararında da belirtildiği üzere “ilk ihtarnamenin ödemesi 30 gün geciktirilmiş borcu içermesinin…”gerektiği, bu halde Kasım ayı alacağının 30 Kasım tarihinde muaccel hale geleceği fakat ancak 31 Aralık sonrasında, yani muacceliyetten itibaren 30 gün gecikmesi halinde ihtara konu edilebileceği, bu halde Kasım 2020 aidatının konu edildiği 18 Aralık 2020 tarihli ilk ihtarnamenin geçersiz olduğu zira ana sözleşmenin 14.maddesi uyarınca 30 günlük gecikmenin henüz gerçekleşmediği anlaşılmıştır. (İstanbul BAM 45.HD. 2020/168E. 2021/476K.) Bununla birlikte bilirkişi incelemesi sonucunda ortaya çıkan borç ile davacıya ihtar edilen borç miktarı arasında da fark bulunduğu ve saklı tutulan %18 miktarındaki faiz bedelinin de ihtarname de açıkça belirtilmediği görülmektedir. Yargıtay HGK.nın 2013/23-3 E-1054K. Sayılı kararında da belirtildiği üzere ” Parasal yükümlülüklerin yerine getirilmesi için ortağa yapılan ihtarnamelerin gerçek borç miktarı ile uyumlu olması gerektiği için, gerçek borç miktarının eksik veya fazla belirtildiği ihtarlara dayalı olarak verilen ihraç kararı da geçersiz olacaktır.”
Sonuç olarak; 30 gün için geciktirilmemiş bulunan Kasım 2020 aidatının ihtarnamede yer alması, belirtilen alacak miktarının bilirkişi tarafında kooperatif kayıtları üzerinde yapılan inceleme sonucunda ihtar tarihinde mevcut gerçek alacak ile uyuşmaması ve borç miktarına dahil olan faiz bedellerinin ihtarnameler ile açıkça davacıya bildirilmemiş olması nedenleriyle ihtarnamelerin geçersiz olduğu değerlendirildiğinden, geçersiz ihtarlar sonuncunda verilen ihraç kararının iptalinin gerektiği değerlendirilmiştir.
HÜKÜM: Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1-DAVANIN KABULÜ ile,
Davacı …’un davalı kooperatif üyeliğinden ihraç edilmesi yönündeki 05/04/2021 tarihli ve 07422 sayılı Yönetim Kurulu kararının İPTALİNE,
2-Alınması gereken 80,70-TL harçtan davacı tarafından peşin olarak yatırılan 59,30-TL’nin mahsubu ile eksik kalan 21,40-TL’nin davalıdan tahsili ile hazineye gelir kaydına,
3-Davacı tarafça sarf edilen ilk dava açılış harç gideri 80,70-TL’nin davalıdan alınarak davacıya verilmesine,
4-Davacı tarafça sarf edilen bilirkişi, tebligat ve müzekkere gideri olmak üzere toplam 1.751,80-TL’nin davalıdan alınarak davacıya verilmesine,
5-Davacı kendisini vekil ile temsil ettirdiğinden karar tarihinde yürürlükte olan AAÜT gereğince takdir olunan 5.100,00-TL vekalet ücretinin davalıdan alınarak davacıya verilmesine,
6-Davacı tarafça yatırılan ve kullanılmayan bakiye gider avansının karar kesinleştiğinde ve talep halinde davacı tarafa iadesine,
Dair tarafların yüzüne karşı verilen gerekçeli kararın taraflara tebliğ tarihinden itibaren 2 haftalık yasal sürede İstinaf Başvuru hakları olduğu hatırlatılarak verilen karar açıkça okunup, usulen anlatıldı. 29/03/2022

Katip …
¸e-imzalıdır

Hakim …
¸e-imzalıdır