Emsal Mahkeme Kararı Bakırköy 6. Asliye Ticaret Mahkemesi 2021/491 E. 2021/668 K. 09.07.2021 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. BAKIRKÖY 6. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2021/491 Esas
KARAR NO : 2021/668

DAVA : Tazminat (Ölüm Ve Cismani Zarar Sebebiyle Açılan Tazminat)
DAVA TARİHİ : 11/10/2016
KARAR TARİHİ : 09/07/2021
GEREKÇELİ KARARIN
YAZILDIĞI TARİH : 09/07/2021

Mahkememizde görülmekte olan …….. Esas sayılı Tazminat (Ölüm Ve Cismani Zarar Sebebiyle Açılan Tazminat) davasının tefrik yapılması sonucu mahkememizin …….. Esas sayılı dosyasına kaydı yapılmıştır.
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili dava dilekçesinde ÖZETLE;27.07.2016 tarihinde, saat 18:30 sıralarında, Davalılardan ……….’ye ait ……… plakalı minibüs, kaza anındaki sürücüsü Davalı ……… yönetiminde, “……… sokağını takiben ……. Meydanı istikametine seyrederken sağ tarafındaki trafiği kontrol etmeden ve trafik kurallarına aykırı bir şekilde kavşağa girmiş ve işbu davaya konu trafik kazası meydana gelmiştir. Kaza sonucu davalılardan ……….’nin sürücülüğünü yaptığı ……… plakalı minibüs Müvekkillerimden ………’in eşi, …….. ve ……..’in babaları ………’e yaya kaldırımı üzerinde beklemekteyken çarparak kendisini minibüsün altına almış, maktül ağır yaralanmış akabinde hastaneye yetiştirilemeden vefat etmiştir.

Davacılardan ……… için 150.000-TL, Davacı …….. için 150.000- TL ve diğer Davacı ……… için 150.000-TL olmak özere topIam 450.000,00TL manevi tazminatın olay tarihinden itibaren işleyecek yasal faizi ile birlikte, Davalılardan ………. ve ……… müştereken ve müteselsilen tahsiline,
Davacılardan ……… için fazlaya ilişkin haklarımız saklı kalmak kaydıyla 5.000-TL tutarında, Davacılardan …….. için fazlaya ilişkin haklarımız saklı kalmak kaydıyla 5.000-TL tutarında ve diğer Davacı …….. için fazlaya ilişkin haklarımız saklı kalmak kaydıyla 5.000-TL tutarında destekten yoksun kalma tazminatının olay tarihinden itibaren işleyecek yasal faizi ile Davalılardan müştereken ve müteselsilen tahsiline, (Bedel olarak, 3 numaralı davalı …….. Sigorta Kooperatifi için Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası Sınırları ile Sorumlu Tutulmak Üzere)
Kaza sebebiyle ve sonrasında cenaze nedeni ile yapılan giderler nedeniyle ve fazlaya ilişkin haklarımız saklı kalmak kaydıyla şimdilik toplam 500-TL maddi tazminatın olay tarihinden itibaren işleyecek yasal faizi ile birlikte Davalılardan müştereken ve müteselsilen tahsiline, (Bedel olarak. 3 numaralı davalı ……. Kooperatifi için Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası Sınırları ile Sorumlu Tutulmak Üzere) karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
Davalılar ………. ve ………. vekilinin cevap dilekçesinde özetle; her ne kadar mezkur kazada tüm kusurun sürücü davalı ……….’de olduğu iddia edilmiş ise de, yargılama sürecinde yapılacak keşif ve bilirkişi incelemesi neticesinde ortaya çıkacağı üzere kazanın meydana gelmesinde dava açılmayan ……… plakalı sürücüsü ……… ‘ın sebebiyet verdiğini, dosyada mübrez kaza tespit tutanağı, araçların çarpma noktasının ve kazaya sebebiyet veren teknik sebepler yönünden yeterli inceleme yapılmadan hazırlandığından hükme esas alınabilir nitelikte olmadığını, davanın resen tespit edilecek sebepler doğrultusunda davanın reddine karar verilmesini talep etmiştir.
Davacı vekilinin 05/03/2021 tarihli dilekçesi ile davalılardan ………. ve ………. yönünden anlaşmaya vardıklarını, vekalet ücreti ve yargılama gideri taleplerinin bulunmadığını beyan etmiştir.
Davalı ………. ve ………. vekilinin 08/03/2021 tarihli dilekçesi ile davacılar arasında anlaşmaya varıldığını, anlaştıkları bedelin müvekkillerince ödendiğini, davacı taraftan yargılama gideri ve vekalet ücreti taleplerinin olmadığını beyan etmiştir.
HMK nun 307. maddesi “(1)feragat, davacının, talep sonucundan kısmen veya tamamen vazgeçmesidir.” hükmünü amirdir. hmk nun 309. maddesi “(1)feragat ve kabul, dilekçeyle veya yargılama sırasında sözlü olarak yapılır. (2)feragat ve kabulün hüküm ifade etmesi, karşı tarafın ve mahkemenin muvafakatine bağlı değildir. (3)kısmen feragat veya kabulde, feragat edilen veya kabul edilen kısmın, dilekçede yahut tutanakta açıkça gösterilmesi gerekir. (4)feragat ve kabul, kayıtsız ve şartsız olmalıdır.” hükmünü amirdir. hmk nun 310. maddesi “(1)feragat ve kabul, hüküm kesinleşinceye kadar her zaman yapılabilir.” hükmünü amirdir. hmk nun 311. maddesi “(1)feragat ve kabul, kesin hüküm gibi hukuki sonuç doğurur. irade bozukluğu hâllerinde, feragat ve kabulün iptali istenebilir.” hükmünü amirdir.
Açıklanan nedenlerle davadan feragat, kesin hükmün yasal sonuçlarını doğuran ve davayı sonuçlandıran taraf işlemi olup, davalının kabulüne dâhi bağlı değildir. Bu durumlar karşısında davacının davasından feragat etmesi nedeniyle davanın reddine ilişkin aşağıdaki hükmün kurulması gerekmiştir.

HÜKÜM: Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1-FERAGAT NEDENİ İLE DAVANIN REDDİNE,
2-Harçlar kanununun 22. maddesi ve Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’ nun 25.01.1984 tarih ve 1981/4-57 esas ve 1984/29 karar sayılı kararı gereğince alınması gereken harç miktarı, maktu karar ve ilam harcı üzerinden hesaplanması ve alınması gerektiğinden, işbu davadan feragat dilekçeler aşamasından sonra ama henüz duruşma aşamasından sonra olduğundan maktu karar ve ilam harcının 2/3 oranına isabet eden 39,53TL’nin davacıdan tahsili ile hazineye gelir kaydına,
3-Taraflarca yargılama gideri ve vekalet ücreti talebi olmadığından bu konuda karar verilmesine yer olmadığına,
4- Gider avansının kullanılmayan kısmının hükmün kesinleşmesinden sonra ilgili tarafa İADESİNE,
Tarafların yokluğunda verilen karar, kararın taraflara tebliğinden itibaren yasal 2 haftalık süre içeresinde İstinaf yoluna başvuru hakları hatırlatılarak dosya üzerinden yapılan inceleme sonucu karar verildi.09/07/2021

Başkan ………
¸e-imzalıdır
Üye …….
¸e-imzalıdır
Üye ………
¸e-imzalıdır
Katip …….
¸e-imzalıdır