Emsal Mahkeme Kararı Bakırköy 6. Asliye Ticaret Mahkemesi 2021/394 E. 2021/787 K. 21.09.2021 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C. BAKIRKÖY 6. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2021/394 Esas
KARAR NO : 2021/787

DAVA : Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ : 03/05/2021
KARAR TARİHİ : 21/09/2021
KARARIN YAZILMA TARİHİ : 21/09/2021

Mahkememizde görülmekte olan Zayi Belgesi Verilmesi davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
DAVA
Davacı vekili tarafından sunulan dava dilekçesinde ÖZETLE; müvekkili şirketin ….. No:47/1 ESENYURT/İSTANBUL adresinde faaliyet gösterdiğini, e-defter mükellefi olduğunu, müvekkili şirket bilgisayarlarının bilgisayar korsanları tarafından saldırıya uğraması nedeniyle e-defter ve beratlarına ulaşılması mümkün olmadığını, 2018 yılına ait Yevmiye Defteri, Defter-i Kebir, Beratlar ve GİB onaylı Beratlar, 2019 yılına ait Yevmiye Defteri, Defter-i Kebir, Beratları ve GİB onaylı Beratlar,2020 yılı Ocak-Haziran dönemine ait Yevmiye Defteri, Defter-i Kebir, Beratlar ve GİB onaylı Beratlarından sorumlu olduğunu, söz konusu e-defter ve beratlarının tutulduğu …… markalı, ….. ürün numaralı ve …… seri numaralı disk konusunda uzman …… Sanayi ve Ticaret A.Ş.’ye incelettirildiğini, inceleme sonrasında hazırlanan raporda “diskteki tüm verilerin saldırganlar tarafından şifrelenerek ” ……” uzantılı dosyalara çevrildiğini, şifreli dosyaların çözümü için ise saldırgan tarafından oluşturulan zararlı siteye …… erişilmesi gerektiği belirtilen dosya tespit edildiğini, konusunda uzman şirket tarafından yapılan incelemede şirket e-defter ve beratlarının bulunduğu diskin kurtarılmasının mümkün bulunmadığının belirtildiğini, açıklanan nedenlerle, yukarıda bahsedilen yevmiye ve kebir defterleri ve beratların zayi olduğuna ilişkin zayi belgesi verilmesine karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
DELİLLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE GEREKÇE
Dava, davacının 2018, 2019 ve 2020 yıllarına ait elektronik ticari defterlerinin, gerçekleştirilen siber fidye saldırısı nedeniyle zayi olduğu iddiası ile bu defterler için davacıya zayi belgesi verilmesi istemine ilişkindir.
TTK’nın 82/7. Maddesinde “Bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu defterler ve belgeler; yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içinde zıyaa uğrarsa tacir zıyaı öğrendiği tarihten itibaren onbeş gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yer yetkili mahkemesinden kendisine bir belge verilmesini isteyebilir.” hükmü düzenlenmiştir.
Vergi Usul Kanununun 13.maddesinde “Mücbir sebepler… 3-Kişinin iradesi dışında vukua gelen mecburi gaybubetler, 4-Sahibinin iradesi dışındaki sebepler dolayısiyle defter ve vesikalarının elinden çıkmış bulunmas gibi hallerdir.” şeklinde belirtilmiştir.
TTK 82/7 maddesinde tacirin saklamakla yükümlü olduğu ticari defter ve belgelerinin zayi olması durumunda ziyaı öğrendiği tarihten 15 gün içinde zayi belgesi verilmesini talep edebileceği düzenlenmiştir. Davacı, dava konusu defterlerin kurtarılıp kurtarılamayacağı yönünde uzman bir kuruluşa başvurmuş ve kuruluşun defterlerin kurtarılmasının mümkün olmadığı yönündeki yazı cevabını 20.04.2021 tarihinde almış, iş bu davayı ise 03.05.2021 tarihinde açmış olmakla, talep 15 günlük hak düşürücü süre içerisinde yapılmıştır.
Mahkememizce bilgisayar mühendisi bilirkişiden; davacının, dava konusu defterlerinin muhafaza edildiği sisteme bir siber saldırının gerçekleştirildiği, saldırının bir fidye saldırısı olduğu, bahsi geçen defter kayıtlarınıın sistemde mevcut olduğu fakat saldırı sonrası şifrelendiği ve bu dosyalara ulaşılamadığı, davacının uzman bir kuruluştan defterlerin kurtarılması için yardım aldığı hususunda tespitler içeren rapor alınmıştır. Vergi dairesine yazılan müzekkereye davacı şirketin vergi borcunun bulunmadığı, Gelir İdaresi Başkanlığına yazılan müzekkereye ise ilgili defterlerin kayıtlarının sisteme yüklendiği ve beratlarının süresinde alındığı yönünde cevap verildiği görülmüştür.
Bu kapsamda, söz konusu defterlerin mevcut olduğu, e-defterlerin tutulduğu bilgisayar sistemine bir siber saldırı gerçekleştirildiği, davacının Vergi Usul Kanununun 13.maddesinde belirtildiği üzere siber saldırı nedeniyle e-defterlerini iradesi dışında mücbir bir sebeple kaybettiğinin kabul edilmesi gerektiği ve TTK.82/7 maddesi hükmünün siber saldırı sonucu e-defterlerin yok olması halinde de uygulama imkanı bulunduğu değerlendirildiğinden davacnın kabulüne karar verilmiştir.
HÜKÜM : Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1-Davanın KABULÜNE,
2-Davacının;
a) 2018 yılına ait Yevmiye Defteri, Defter-i Kebir, Beratlar ve GİB onaylı Beratları,
b) 2019 yılına ait Yevmiye Defteri, Defter-i Kebir, Beratlar ve GİB onaylı Beratları,
c) 2020 yılı Ocak-Haziran dönemine ait Yevmiye Defteri, Defter-i Kebir, Beratları ve GİB onaylı Beratlarının ZAYİ OLDUĞUNUN TESPİTİ ile davacı tarafa ZAYİ BELGESİ VERİLMESİNE,
3-Harç peşin alındığından başkaca harç alınmasına yer olmadığına,
4-Davacı tarafından dosyaya yatırılan gider avansının kullanılan kısmının davacı üzerine bırakılmasına, kullanılmayan kısmının karar kesinleşince ve HMK 333. maddesi uyarınca ilgili tarafa iadesine,
Dair davacı vekilinin yüzüne karşı gerekçeli kararın taraflara tebliğ tarihinden itibaren 2 haftalık yasal sürede İstinaf Başvuru hakları olduğu hatırlatılarak verilen karar açıkça okunup, usulen anlatıldı. 21/09/2021

Katip …
¸e-imzalıdır

Hakim …
¸e-imzalıdır