Emsal Mahkeme Kararı Bakırköy 6. Asliye Ticaret Mahkemesi 2021/284 E. 2021/331 K. 30.03.2021 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. BAKIRKÖY 6. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2021/284 Esas
KARAR NO : 2021/331

DAVA : Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ : 29/03/2021
KARAR TARİHİ : 30/03/2021
KARARIN YAZILMA TARİHİ : 02/04/2021

Mahkememizde görülmekte olan Zayi Belgesi Verilmesi davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
DAVA
Davacı asil tarafından sunulan 29/03/2021 tarihli dava dilekçesinde ÖZETLE;tarafına ait …… İş ve Tic. Merk…. Ada ….. Blok No:….. Başakşehir/İSTANBUL adresindeki …… Taahhüt ve Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi isimli, ……. Kadıköy ticaret nolu ticari işletmesine ait karar defterenin kaybolduğunu, söz konusu nedenden dolayı ticari faaliyetini devam ettirebilmesi için adına/tarafına zayi belgesi verilmesini talep ettiğini, açıklanan nedenlerle şirketine ait karar defteri zayi olduğuna dair tarafına zayi belgesi verilmesini talep ve dava etmiştir.

GEREKÇE:
Dava, TTK’nun 82/7 maddesi uyarınca ticari defter ve belgelerin zayi olması nedeniyle zayi belgesi verilmesine ilişkin çekişmesiz yargı işidir.
TTK’nun 82/7.maddesi “Bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu defterler ve belgeler; yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içinde zıyaa uğrarsa tacir zıyaı öğrendiği tarihten itibaren onbeş gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yer yetkili mahkemesinden kendisine bir belge verilmesini isteyebilir. Bu dava hasımsız açılır. Mahkeme gerekli gördüğü delillerin toplanmasını da emredebilir.” şeklindedir.
Talep eden tarafından sunulan dava dilekçesinde; işletmelerine ait karar defterinin “kaybolduğundan” bahisle zayi belgesi talep ettiklerini bildirdikleri görülmüş, ancak defterlerin ne şekilde kaybolduğu hususunda hiçbir açıklamaya yer verilmemiştir.
Mezkur 82/7.maddede zayi belgesi talep edilebilmesi için tutmakla yükümlü bulunulan defter ve belgeler için zayi belgesi verilebilmesinin “yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle” kaybolması durumlarına hasredildiği, talep edenin ise bu durumlardan birine dayanmadığı gibi, kaybolmanın şekli ve nedeni ile bir açıklamada da bulunmadığı, dolayısıyla talep edenin basiretli tacir olması yükümlülüğüne de aykırı bir şekilde defterlerini gereği gibi muhafaza etmediği, kaldı ki defterlerini hangi tarihte kaybettiğine ilişkin bir açıklamada da bulunmadığı, bu doğrultuda başvurunun hak düşürücü süre içerisinde yapıldığını da ispatlayamadığı kanaatine varılarak talebin reddine karar vermek gerekmiştir.

HÜKÜM : Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1-Davanın REDDİNE,
2-492 Sayılı Harçlar Kanunu uyarınca alınması gereken 59,30 TL red karar harcının davacıdan tahsili ile hazineye irad kaydına,
3-Davacı tarafın yapmış olduğu yargılama giderinin üzerine bırakılmasına,
4-Davacı tarafından dosyaya yatırılan gider avansının kullanılmayan kısmının karar kesinleşince ve HMK 333. maddesi uyarınca ilgili tarafa iadesine,
Dair dosya üzerinde yapılan inceleme sonucunda gerekçeli kararın tebliğ tarihinden itibaren 2 haftalık yasal sürede İstinaf Başvuru hakları olduğu hatırlatılarak verilen karar açıkça okunup, usulen anlatıldı. 30/03/2021

Katip …
¸e-imzalıdır

Hakim …
¸e-imzalıdır