Emsal Mahkeme Kararı Bakırköy 6. Asliye Ticaret Mahkemesi 2021/217 E. 2022/292 K. 05.04.2022 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. BAKIRKÖY 6. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2021/217 Esas
KARAR NO : 2022/292

DAVA : İtirazın İptali (Ticari Satımdan Kaynaklanan)
DAVA TARİHİ : 08/03/2021
KARAR TARİHİ : 05/04/2022
KARARIN YAZILMA TARİHİ : 05/04/2022

Mahkememizde görülmekte olan İtirazın İptali (Ticari Satımdan Kaynaklanan) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili tarafından sunulan dava dilekçesinde ÖZETLE; Davacı vekili taraflar arasındaki ticari ilişkiye istinaden davalının borcunu ödemediğinden davalı aleyhine icra takibi başlatıldığını, davalının takibe itirazı ile huzurdaki itirazın iptali davasını açtıklarını, davalıdan beklenenin borcunu ödemesi olmasına rağmen borcunu ödemeyip borca itiraz etmesinin kötü niyetli ve kabul edilemez olduğunu, bu nedenle davalının icra-inkar tazminatına mahkum edilmesi gerektiğini, davalının itirazının tebliğ edilmediğini itirazı haricen öğrendiklerini bir yıllık yasal süre içinde davayı ikame ettiklerini, dava öncesi arabuluculuğa müracaat etmelerine rağmen arabuluculuktan da bir sonuç alamadıklarından huzurdaki davayı açtıklarını, itirazın iptaline, takibin devamına, davalının %20 oranında icra inkar tazminatına hükmedilmesine ve yargılama giderlerinin de davalı üzerine yüklenmesine karar verilmesini dava ve talep etmişlerdir.
Davalı vekili tarafından sunulan cevap dilekçesinde ÖZETLE; Davacının ticari ilişkiye istinaden alacaklı olduğu iddiası ile başlattığı takibe itiraz ettiğini ve alacaklı görünen davacıya borcunun olmadığını, davacının örme kumaşları hiçbir zman kendisine teslim etmediğini, haksız kazanç peşine düştüğünü, dava konusu faturaların ilzam olmadığı, davacı tarafça ürünlerin teslim edilmediği, teslime ilişkin herhangi bir evrak belge sunulmadığını, sadece tek taraflı olarak düzenlenmiş olan imzasız faturaların borç varlığına delil olamayacağı, teslimin davacı tarafından imzalı belge ile ispatlanması gerektiğini, davacının tek taraflı tuttuğu ticari defterlerinde tek başına delil olamayacağını belirterek, davanın reddini talep etmiştir.
DELİLLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE GEREKÇE
Dava, icra takibine yapılan itirazın iptali istemine ilişkindir.
Davacı vekili tarafından sunulan 31/03/2022 tarihli dilekçe ile davadan feragat edildiği görülmekle, dosyaya sunulan vekaletname incelendiğinde davacı vekilinin davadan feragate özel yetkisinin bulunduğu görülmüştür.
HMK nun 307. maddesi “(1)feragat, davacının, talep sonucundan kısmen veya tamamen vazgeçmesidir.” hükmünü amirdir. HMK nun 309. maddesi “(1)feragat ve kabul, dilekçeyle veya yargılama sırasında sözlü olarak yapılır. (2)feragat ve kabulün hüküm ifade etmesi, karşı tarafın ve mahkemenin muvafakatine bağlı değildir. (3)kısmen feragat veya kabulde, feragat edilen veya kabul edilen kısmın, dilekçede yahut tutanakta açıkça gösterilmesi gerekir. (4)feragat ve kabul, kayıtsız ve şartsız olmalıdır.” hükmünü amirdir. HMK nun 310. maddesi “(1)feragat ve kabul, hüküm kesinleşinceye kadar her zaman yapılabilir.” hükmünü amirdir. HMK nun 311. maddesi “(1)feragat ve kabul, kesin hüküm gibi hukuki sonuç doğurur. İrade bozukluğu hâllerinde, feragat ve kabulün iptali istenebilir.” hükmünü amirdir.
Tüm dosya kapsamı birlikte değerlendirildiğinde HMK 311. maddesi gereğince feragat kesin hüküm gibi hukuki sonuç doğuracağından davacının davasından feragat etmiş olduğu görülmekle açılan davanın feragat nedeni ile reddine karar verilmesi gerekmiş aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM : Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1-Davanın Feragat nedeniyle reddine,
2-492 Sayılı Harçlar Kanununun 22. maddesi uyarınca feragatin ilk duruşmadan sonra gerçekleşmiş olması sebebiyle alınması gereken 80,70.-TL karar harcının 2/3’ü olan 53,8‬0-TL’ nin peşin harçtan mahsubu ile hazineye gelir kaydına, bakiye 34,1‬0TL kalan harcın karar kesinleşince ve talebi halinde davacı tarafa iadesine,
3-Dosyada yapılan yargılama giderlerinin kendi üzerinde bırakılmasına,
4-Bakiye avansın karar kesinleşince yatırana iadesine,
Dair Tarafların yokluğunda verilen kararının, gerekçeli kararın taraflara tebliğ tarihinden itibaren 2 haftalık yasal sürede İstinaf Başvuru hakları olduğu hatırlatılarak verilen karar açıkça okunup, usulen anlatıldı. 05/04/2022

Katip ……
¸e-imzalıdır

Hakim …….
¸e-imzalıdır