Emsal Mahkeme Kararı Bakırköy 6. Asliye Ticaret Mahkemesi 2021/1082 E. 2022/105 K. 10.02.2022 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C. BAKIRKÖY 6. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2021/1082 Esas
KARAR NO : 2022/105

DAVA : Ticari Şirket (Genel Kurul Kararının İptali İstemli)
DAVA TARİHİ : 22/12/2021
KARAR TARİHİ : 10/02/2022
GEREKÇELİ KARARIN
YAZILDIĞI TARİH : 11/02/2022

Mahkememizde görülmekte olan Ticari Şirket (Genel Kurul Kararının İptali İstemli) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; Müvekkili firma yetkilisi ortağına 2016 yılında %50 hissesini kayden devrettiğini, …… Sanayi ve Tic. Ltd. Şti. tek ortaklı şirket haline geldikten sonra 20.08.2020 yılında ortağı hüsnü şahin genç % 50 payını tekrar müvekkiline sattığını, şirketin yeniden iki ortaklı hale geldiğini, …… noter satışı ile devrettiğini, iade ettiği hisseyi tescil ettirmediğinden müvekkil Bakırköy …… Asliye Ticaret Mahkemesi ….. Esas Sayılı davası ile tescil talep ettiğini ve kayyım atanmasını talep ettiğini, şirkete kayyım atandığını, şirketlerde yönetim kurulu 30 gün içinde yapılın devri kabul etmeme hakkına sahip ise de tek ortağın devrettiği hissenin devrini kabul etmemesi hukukun iyi niyete aykırı olduğunu, kişi devri kendisi yaptığı ve tescil kendi görevi olduğundan 30 günlük süreyi geçirmiş olması yanında hiç kimse kendi işlemini başşkasının aleyhine kullanamayacağından ret kararı geçersiz olduğunu, 24.11.2021 tarihli alınan kararın iptalini, dava masrafları ve ücreti vekaletin davalı üzerinde bırakılmasını talep ve dava etmiştir.
Davalı vekili cevap dilekçesinde özetle; davacı … şirket ortağı olmadığını, ortak olmayan birisinin şirket kararının iptali için dava açamayacağını, devrin onay olmadığından geçerlilik kazanmadığını, haksız ve mesnetsiz davanın esas ve zaman aşamından reddine karar verilmesini, yargılama giderleri ve vekalet ücretinin davacıya yükletilmesini talep etmiştir.
HMK nun davaların birleştirilmesi başlıklı 166. maddesi “(1)Aynı yargı çevresinde yer alan aynı düzey ve sıfattaki hukuk mahkemelerinde açılmış davalar, aralarında bağlantı bulunması durumunda, davanın her aşamasında, talep üzerine veya kendiliğinden ilk davanın açıldığı mahkemede birleştirilebilir. Birleştirme kararı, ikinci davanın açıldığı mahkemece verilir ve bu karar, diğer mahkemeyi bağlar. (2)Davalar, ayrı yargı çevrelerinde yer alan aynı düzey ve sıfattaki hukuk mahkemelerinde açılmış ise bağlantı sebebiyle birleştirme ikinci davanın açıldığı mahkemeden talep edilebilir. Birinci davanın açıldığı mahkeme, talebin kabulü ile davaların birleştirilmesine ilişkin kararın kesinleşmesinden itibaren, bununla bağlıdır. (3)Birleştirme kararı, derhâl ilk davanın açıldığı mahkemeye bildirilir. (4)Davaların aynı veya birbirine benzer sebeplerden doğması ya da biri hakkında verilecek hükmün diğerini etkileyecek nitelikte bulunması durumunda, bağlantı var sayılır….” hükmünü amirdir.
HMK nun davaların birleştirilmesi ve ayrılmasında kanun yolları başlıklı 168. maddesi “(1)Aynı yargı çevresinde yer alan aynı düzey ve sıfattaki hukuk mahkemelerinde görülmekte olan davalar yönünden verilen birleştirme ve ayırma hususundaki ilk derece mahkemesi kararlarına karşı istinaf yoluna; bölge adliye mahkemesi kararları hakkında ise temyiz yoluna, ancak hükümle birlikte gidilebilir. Şu kadar ki, bu husus tek başına, bölge adliye mahkemesinde hükmün kaldırılarak esastan incelenme; Yargıtayda ise bozma sebebi teşkil etmez.” hükmünü amirdir.
Bu açıklamalar ışığında; Bakırköy ……. Asliye Ticaret Mahkemesinin …… Esas sayılı dosyasının bir suretinin celp edildiğini, incelendiğinde; davacının … , davalının …… ile … olduğunu, dava konusunun pay devrine ilişkin olduğu, iş bu dosya ile verilecek kararın dosyamız kararının sonucunu etkileyeceğinden, aralarında hukuki, fiili ve şahsi bağlantı bulunduğundan (davaların aynı veya birbirine benzer sebeplerden doğması ya da biri hakkında verilecek hükmün diğerini etkileyecek nitelikte bulunması nedeniyle) usul ekonomisi gereğince işbu dava dosyamızın HMK nun 166. maddesi gereğince sözü geçen dava dosyası ile birleştirilmesine ilişkin aşağıdaki hükmün kurulması gerekmiştir.
G.D.:Gerekçesi kararda açıklanacağı üzere;
Mahkememizin iş bu …… esas sayılı dava dosyası ile Bakırköy …… Asliye Ticaret Mahkemesinin ……. esas sayılı dosyası arasında bağlantı bulunduğundan HMK 166 /1 maddesi gereğince BİRLEŞTİRİLMESİNE,
Yargılamaya Bakırköy …… Asliye Ticaret Mahkemesinin …… esas sayılı dosyası üzerinden devamına,
Esasın bu şekilde kapatılmasına,
Yargılama giderleri ve sair hususların birleştirilen dosyada düşünülmesine.
Artan gider avansının dosyasına aktarılmasına.
Dair taraf vekillerinin yüzlerine verilen kararının esas hükümle birlikte İSTİNAF YOLU yolu açık olmak üzere karar verildi.10/02/2022

Başkan …
¸e-imzalıdır
Üye …
¸e-imzalıdır
Üye …
¸e-imzalıdır
Katip …
¸e-imzalıdır