Emsal Mahkeme Kararı Bakırköy 6. Asliye Ticaret Mahkemesi 2021/1018 E. 2022/1115 K. 20.12.2022 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. BAKIRKÖY 6. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2021/1018 Esas
KARAR NO : 2022/1115

DAVA : Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ : 07/12/2021
KARAR TARİHİ : 20/12/2022
GEREKÇELİ KARARIN
YAZILDIĞI TARİH : 20/12/2022

Mahkememizde görülmekte olan Zayi Belgesi Verilmesi davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Talep, talep edenin 2021 yılına ait elektronik ticari defterlerinin, gerçekleştirilen siber saldırı nedeniyle zayi olduğu iddiası ile bu defterler için davacıya zayi belgesi verilmesi istemine ilişkindir.
TTK’nın 82/7. Maddesinde “Bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu defterler ve belgeler; yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içinde zıyaa uğrarsa tacir zıyaı öğrendiği tarihten itibaren otuz gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yer yetkili mahkemesinden kendisine bir belge verilmesini isteyebilir.” hükmü düzenlenmiştir.
Vergi Usul Kanununun 13.maddesinde “Mücbir sebepler… 3-Kişinin iradesi dışında vukua gelen mecburi gaybubetler, 4-Sahibinin iradesi dışındaki sebepler dolayısiyle defter ve vesikalarının elinden çıkmış bulunması gibi hallerdir.” şeklinde belirtilmiştir.
TTK 82/7 maddesinde tacirin saklamakla yükümlü olduğu ticari defter ve belgelerinin zayi olması durumunda ziyaı öğrendiği tarihten 30 gün içinde zayi belgesi verilmesini talep edebileceği düzenlenmiştir.
Davacı bilgisayarlarına yapılan siber saldırı neticesinde 21.11.2021 tarihinde talep eden şirkete dosyalarının şifrelendiği hususunda mesaj bırakıldığı, firma personelinin e-posta yazışmaları ile saldırganlar ile şifrelerin kaldırılması hususunda iletişim kurulduğu, saldırganların para talep ettiği, 29.11.2021 tarihinde ise firmanın, savcılığa söz konusu belgelere ulaşılamadığı ve siber saldırıya uğradıkları hususunda şikayet başvurusunda bulundukları, bu tarih itibariyle defterlerine ulaşamayacaklarını anladıkları değerlendirilerek, talep edenin iş bu davayı 07.12.2021 tarihinde yani o tarihte yürürlükte olan TTK.82/7 maddesi uyarınca 15 günlük hak düşürücü süre içerisinde açtığı anlaşılmıştır.
Mahkememizce bilgisayar mühendisi bilirkişiden alınan esas ve ek rapor çerçevesinde; davacının, talep konusu defterlerinin muhafaza edildiği sisteme bir siber saldırının gerçekleştirildiği, saldırının bir fidye saldırısı olduğu, dosyaların şifrelendiği, firmanın bilgisayar sisteminde güvenlik duvarının ve antivirüs yazılımının kullanıldığı, sunucunun harici bir alanına, bilgisayardaki verilerin günlük olarak yedeklendiği, siber saldırıya karşı güvenlik firmasından destek alındığı, kurum personeline bilgi güvenliği eğitimi verildiği, bu kapsamda ilgili firmanın alınabilecek tüm güvenlik önlemlerini aldığı fakat yedeklemelerin de siber saldırı sonucunda şifrelendiği tespit edilmiştir.
Vergi dairesine yazılan müzekkereye davacı şirketin vergi borcunun bulunmadığı, Gelir İdaresi Başkanlığına yazılan müzekkereye ise davacının zayi belgesi istenen defterlerin 30.11.2021 tarihine kadar yüklenmesi için süresinin olduğu fakat henüz yüklenmediğinin görüldüğü, en son 2021/06 dönemine ait defter beratlarının yüklendiği yönünde cevap verildiği anlaşılmıştır.
Bu kapsamda, talep edenin e-defterlerini tuttuğu bilgisayar sistemine bir siber saldırı gerçekleştirildiği, talep edenin siber güvenlik hususunda asgari önlemleri aldığı fakat defterlerin kaybını önleyemediği, bu halde Vergi Usul Kanununun 13.maddesinde belirtildiği üzere siber saldırı nedeniyle e-defterlerini iradesi dışında mücbir bir sebeple kaybettiğinin kabul edilmesi gerektiği ve TTK.82/7 maddesi hükmünün siber saldırı sonucu e-defterlerin yok olması halinde de uygulama imkanı bulunduğu değerlendirildiğinden talebin kabulüne karar verilmiştir.
HÜKÜM : Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1-Talebin KABULÜNE,
Talepte bulunan …. KAUÇUK A.Ş şirketinin 2021 yılı 7-8 ve 9. Aylara ait Defteri Kebir ve Yevmiye Defterlerinin siber saldırı sonucu ZAYİ OLDUĞUNU TESPİTİNE,
2021 yılı 7-8 ve 9. Aylara ait Defteri Kebir ve Yevmiye Defterleri için talep eden şirkete ZAYİ BELGESİ VERİLMESİNE,
2-Alınması gereken 80,70 TL karar harıcının dava açılırken peşin olarak yatırılan 59,30 TL harçtan mahsup edilerek hazineye gelir kaydına, eksik kalan 21,40 TL harcın davacıdan alınarak hazineye gelir kaydına,
3-Yapılan yargılama giderinin davacı üzerinde bırakılmasına,
4-Davacı tarafından dosyaya yatırılan gider avansının kullanılan kısmının karar kesinleşince ve HMK 333. maddesi uyarınca ilgili tarafa iadesine,
Dair dosya üzerinde yapılan inceleme sonucunda verilen gerekçeli kararın taraflara tebliğinden itibaren 2 haftalık yasal sürede İstinaf Başvuru hakları olduğu hatırlatılarak verilen karar açıkça okunup, usulen anlatıldı.20/12/2022 09:56:41

Katip …
¸e-imzalıdır

Hakim …
¸e-imzalıdır