Emsal Mahkeme Kararı Bakırköy 6. Asliye Ticaret Mahkemesi 2020/981 E. 2021/49 K. 18.01.2021 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. BAKIRKÖY 6. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2020/981 Esas
KARAR NO : 2021/49

DAVA : Kayyımlık (Ticari Şirkete Kayyım Atanması)
DAVA TARİHİ : 29/12/2020
KARAR TARİHİ : 18/01/2021
GEREKÇELİ KARARIN
YAZILDIĞI TARİH : 26/01/2021

Mahkememizde görülmekte olan Kayyımlık (Ticari Şirkete Kayyım Atanması) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacılar vekili dava dilekçesinde ÖZETLE; Müvekkillerin babası ve diğer şirket müvekkili …’un eşi ve kayyum atanmasını talep ettiğimiz şirketin tek sahibi ve tek yetkilisi … 12/09/2019 tarihinde vefat ettiğini, müteveffa … tarafından müvekkillere miras olarak bırakılan kayyum atanmasını talep ettiği ……. Madencilik Nakliyat İnşaat San. Ve Tic. A.Ş.’nin hiçbir mal varlığı olmadığı gibi ticari faaliyetide bulunmadığını, müvekkiller şirketin tasfiyesini sağlayıp ticaret sicilinin terkinini yaptırmak istediklerinden şirkete …’ın geçici kayyum atanmasını talep ve dava etmiştir.
DELİLLER
İstanbul Ticaret Sicil Müdürlüğü yazı cevabı ve tüm dosya kapsamı.
DELİLLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE GEREKÇE;
Dava, anonim şirketin yetkilisinin vefat etmesi nedeniyle organsız kalan şirkete yönetim kayyımı atanmasına karar verilmesi istemine ilişkindir.
Davacılar, davalı anonim şirketin hissedarlarından olup, dava açma ehliyeti bulunmaktadır.
Anonim şirketlerin organları, genel kurul, yönetim kurulu ve denetim organı olarak üçe ayrılmaktadır. Yönetim kurulu, esas itibariyle yürütme ve temsil organıdır. Yönetim kurulu üyeleri, ya genel kurul kararıyla seçilirler ya da ortaklığın ani kuruluşunda anasözleşmeye yazılmak suretiyle atanırlar.
TTK’nun 362/(1). maddesi hükmüne göre, yönetim kurulu üyeleri en çok üç yıl süreyle görev yapmak üzere seçilirler. Esas sözleşmede aksine bir düzenleme mevcut değil ise, aynı kişi yeniden seçilebilir.
Anonim şirketlere kayyım atanmasına ilişkin düzenleme TTK’nda mevcut olmayıp, TMK’nın “Temsil” başlıklı 426. maddesinin 3. bendinde “Yasal temsilcinin görevini yerine getirmesine bir engel varsa” ve TMK’nın “Yönetim” başlıklı 427. maddesinin 4. bendine göre ise;”Bir tüzel kişi gerekli organlardan yoksun kalmış ve yönetimi başka yoldan sağlanamamışsa” kayyım atanabilir.
Somut olayda, ……. Madencilik Nakliyat İnşaat San. Ve Tic. A.Ş.’nin organsız kaldığı anlaşıldığından, TMK 427/4 maddesi uyarınca genel kurul tarafından yeni yönetim kurulu üyeleri belirleninceye kadar şirkete yönetim kayyımı atanmasına karar verilmesi gerekmiştir.
Yukarıda açıklanan yasal ve hukuksal olgu göz önüne alınarak aşağıdaki hüküm kurulmuştur.

HÜKÜM:Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1-Davanın KABULÜ İLE,
Organ boşluğu nedeniyle, İstanbul Ticaret Sicil Müdürlüğü’nün ” ……. ” numarasında sicile kayıtlı “…….” ‘nin genel kurul tarafından yeni yönetim kurulu üyelerinin belirleninceye kadar anılan şirkete yönetim kayyımı olarak …’ın ATANMASINA, bu hususun tescil ve ilanına,
İş bu kararın kesinleşmesine kadar belirlenen kayyımın tedbiren davalı şirketin yönetim kayyımı olarak görevlerine başlamalarına,
2-Kayyımın ücret talebinin olmaması sebebiyle ücret takdirine yer olmadığına,
3-492 sayılı Harçlar Kanunu gereğince, alınması gereken karar ve ilâm harcı peşin alındığından başkaca harç alınmasına yer olmadığına,
4-HMK m.333/1 uyarınca harcanmayan gider avansının hüküm kesinleştiğinde davacılara iadesine,
Dair, HMK 320 uyarınca dosya üzerinden verilen kararın tebliğinden itibaren iki hafta içerisinde İstinaf yolu açık olmak üzere oybirliği ile verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı.18/01/2021

Başkan …
¸e-imzalıdır
Üye …
¸e-imzalıdır
Üye …
¸e-imzalıdır
Katip …
¸e-imzalıdır