Emsal Mahkeme Kararı Bakırköy 6. Asliye Ticaret Mahkemesi 2020/846 E. 2021/63 K. 21.01.2021 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. BAKIRKÖY 6. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2020/846 Esas
KARAR NO : 2021/63

DAVA : Şirketin İhyası
DAVA TARİHİ : 21/10/2019
KARAR TARİHİ : 21/01/2021
GEREKÇELİ KARARIN
YAZILDIĞI TARİH : 30/01/2021

Mahkememizde görülmekte olan Şirketin İhyası davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili dava dilekçesinde ÖZETLE;Müvekkilinin, İstanbul Ticaret Sicil Müdürlüğünün ……. sicil numarasına kayıtlı … nin 10.000 TL’den ibaret sermayesinin %94’ünün sahibi ve şirketin yönetim kurulu başkanı olduğunu, İstanbul Ticaret Sicili müdürlüğünce davalı ……..’nin 07.07.2014 tarihinde re’sen feshine karar verildiğini, İstanbul Ticaret Sicili Müdürlüğünün fesih kararının yok hükmünde olması ve geçici 7. Maddenin tasfiye prosedürünün usulsuz olması nedeniyle, ayrıca şirketin faaliyetine devam etme arzusu sebebiyle şirketin ihyasına karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
Davalı …… Müdürlüğüne usulüne uygun tebligat yapılmasına rağmen herhangibir cevap dilekçesi sunulmamıştır.
Mahkememizin …… Esas ve …… Karar sayılı ilamı ile; “…. ihyası talep edilen şirket kayıtları incelendiğinde; ……. Konservecilik Anonim Şirketi’in merkezi İstanbul’da ve ……. ticaret sicil numarasında kayıtlı iken merkezinin İzmir’e nakledildiği, İzmir Ticaret Sicil Müdürlüğü’nün …… sicil sayısında kayıtlı olduğunun bildirildiği ve davalı şirketin adresinin mahkememiz yargı alanı dışında olduğu, TTK’nun 547.maddesi uyarınca ihya davalarında şirket merkezinin bulunduğu yer mahkemesinin yetkili olduğu ve bu yetki kuralının kamu düzenine ilişkin kesin yetki kuralı olduğu anlaşıldığından; davanın HMK’nun 114/1(ç) ve 115/2.maddeleri uyarınca İstanbul Asliye Ticaret Mahkemelerinin yetkili olması sebebiyle usulden reddine…” karar verildiği ve davacı tarafın istinaf talebi üzerine İstanbul BAM ……. Hukuk Dairesinin ……. Esas, ……. Karar sayılı ilamı ile; “…ihyası istenen……. Konservecilik A.Ş İstanbul Ticaret sicil Müdürlüğünde kayıtlı iken bir dönem İzmire nakledilerek İzmir Ticaret Sicil Müdürlüğüne kaydeddilmiş ise de 10/07/1998 tarihinde tekrar İstanbul nakledilerek……. sicil numarası ile İstanbulTicaret sicil Müdürlüğüne kaydedildiği ve sicil kaydının 07/07/2014 tarihinde TTK’nın Gecici 7. Maddesi uyarınca sicil kaydının terkin edildiği görülmüştür. Buna göre davaya konu şirketin terkin edilmeden önceki şirket merkezi Bakırköy olup, eldeki davada mahkeme kesin yetkili olduğu halde yanılgılı değerlendirme ve yazılı gerekçe ile yetkisizlik kararı verilmesi doğru bulunmamıştır.” gerekçesiyle mahkememiz kararı kaldırılarak gönderilmiştir.
GEREKÇE:
Dava, 6102 sayılı TTK’nın geçici 7. maddesi uyarınca Ticaret Sicil Müdürlüğü’nce resen terkin edilen şirketin ihyası istemine ilişkindir.
6102 sayılı TTK’nın geçici 7. maddesinin 15. bendinin son cümlesinde öngörülen “Ticaret sicilinden kaydı silinen şirket veya kooperatifin alacaklıları ile hukuki menfaatleri bulunanlar haklı sebeplere dayanarak silinme tarihinden itibaren beş yıl içinde mahkemeye başvurarak şirket veya kooperatifin ihyasını isteyebilir.”
Somut olayda ihyası talep edilen……. Konservecilik A.Ş’ nin İstanbul Ticaret Sicil Müdürlüğünde kayıtlı iken 07/07/2014 tarihinde TTK’nın Gecici 7. Maddesi uyarınca sicil kaydının resen terkin edildiği, davacı tarafından iş bu davanın 5 yıllık hak düşürücü süre geçtikten sonra 21.10.2019 tarihinde açıldığı anlaşıldığından hak düşürücü süre nedeniyle davanın reddine karar verilerek aşağıdaki şekilde hüküm tesis edilmiştir.
HÜKÜM: Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1-İş bu davanın TTK geçici 7. Maddesi uyarınca 5 yıllık hak düşürücü süre içerisinde açılmamış olması nedeniyle hak düşürücü süre nedeniyle DAVANIN REDDİNE,
2-492 Sayılı Harçlar Kanunu uyarınca alınması gereken 59,30-TL red karar harcının, mahkememiz veznesine yatırılan 44,40-TL peşin harçtan mahsubu ile bakiye kalan 14,90-TL harcın davacıdan tahsili ile hazineye gelir kaydına,
3-Davacı tarafından yapılan yargılama giderlerinin üzerinde bırakılmasına,
4-Davalı tarafından dosyada herhangi bir yargılama gideri yapılmadığından bu konuda karar verilmesine yer olmadığına,
5-Bakiye avansın karar kesinleşince yatırana iadesine,

Dair davacı vekilinin yüzüne karşı, diğer davalıların yokluğunda gerekçeli kararın taraflara tebliğ tarihinden itibaren 2 haftalık yasal sürede İstinaf Başvuru hakları olduğu hatırlatılarak verilen karar açıkça okunup, usulen anlatıldı.21/01/2021

Başkan …
¸e-imzalıdır
Üye …
¸e-imzalıdır
Üye …
¸e-imzalıdır
Katip …
¸e-imzalıdır