Emsal Mahkeme Kararı Bakırköy 6. Asliye Ticaret Mahkemesi 2020/776 E. 2021/629 K. 05.07.2021 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C. BAKIRKÖY 6. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2020/776 Esas
KARAR NO : 2021/629

DAVA : Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ : 04/11/2020
KARAR TARİHİ : 05/07/2021
KARARIN YAZILDIĞI TARİH : 05/08/2021
Mahkememizde görülmekte olan Zayi Belgesi Verilmesi davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
DAVA:
Davacı vekili tarafından sunulan dava dilekçesinde özetle; davacı şirkete ait şirket merkezinde yer alan sabit diske siber saldırı olduğu ve vergi kurtarma personeli tarafından da mevcut 2016-Aralık ve 2017-Ocak-Şubat-Mart-Nisan aylarına ilişkin e-defter ……… 02/11/2020 tarihinde zayi olduğundan bahisle zayi belgesi verilmesini talep ettikleri görülmüştür.
DELİLLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE GEREKÇE:
Dava, zayi belgesi verilmesi talebine ilişki çekişmesiz yargı işidir.
TTK’nın 82/7. Maddesinde “Bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu defterler ve belgeler; yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içinde zıyaa uğrarsa tacir zıyaı öğrendiği tarihten itibaren onbeş gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yer yetkili mahkemesinden kendisine bir belge verilmesini isteyebilir.” hükmü düzenlenmiştir.
19 Ekim 2019 tarih ve 30923 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Elektronik Defter Genel Tebliğin 7.1. maddesinde “E-Defter tutanlar, Vergi Usul Kanununda belirtilen “Mücbir Sebep” halleri nedeniyle e-Defter veya beratlarına ait kayıtlarının bozulması, silinmesi, zarar görmesi veya işlem görememesi ve e-Defter ve berat dosyalarının muhafaza edildiği e-Defter saklama hizmeti veren özel entegratör kuruluşlardan veya Başkanlıktan ikincil örneklerinin temin edilemediği hallerde, söz konusu durumların öğrenilmesinden itibaren tevsik edici bilgi ve belgeleri ile birlikte 15 gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yetkili mahkemesine başvurarak kendisine bir zayi belgesi verilmesini istemelidir.” düzenlemesi yapılmıştır.
Vergi Usul Kanununun 13.maddesinde ise “Mücbir sebepler… 3-Kişinin iradesi dışında vukua gelen mecburi gaybubetler, 4-Sahibinin iradesi dışındaki sebepler dolayısiyle defter ve vesikalarının elinden çıkmış bulunması gibi hallerdir” şeklinde belirtilmiştir.
TTK 82/7 maddesinde tacirin saklamakla yükümlü olduğu ticari defter ve belgelerinin zayi olması durumunda ziyaı öğrendiği tarihten 15 gün içinde zayi belgesi verilmesini talep edebileceği düzenlenmekle, davacının talebini bu 15 günlük hak düşürücü süre içerisinde yapıldığı anlaşılmıştır.
Mahkememizce davacıya ait sabit disk ve bilgisayar sistemi üzerinde yazılım uzmanı bilirkişiden rapor aldırılmasına karar verilmiş, dosyaya sunulan bilişim uzmanı bilirkişisinin 14/04/2021 havale tarihli raporuna göre; siber saldırıya uğradığı iddia edilen verilerin bulunduğu sabit diskin 04 Kasım 2020 tarihinde verilerin kurtarılması için gönderilen veri kurtarma merkezi tarafından imha edildiğinin bildirildiği, vergi kurtarma merkezinin 4 Kasım 2020 tarihinde verdiği ve dava dosyasında eklenmiş bulunan rapora göre verilere …… virüsü adı verilen fidye yazılımı bulaştığı, bu yüzden sabit disk içerisinde bulunan 2016 yılı adalık ayı ve 2017 yılı ocak, şubat, mart, nisan aylarına ait e-defter dosyalarına ulaşılamadığının beyan edildiği, bu tarz bir saldırıda veri kaybı yaşamamak için alınan önlemler incelendiğinde, alınan önlemlerin yeterli olduğunun düşünüldüğü bildirilmiştir.
Bu kapsamda, söz konusu defterlerin mevcut olduğu, e-defterlerin tutulduğu bilgisayar sistemine bir siber saldırı gerçekleştirildiği, davacının Vergi Usul Kanununun 13.maddesinde belirtildiği üzere siber saldırı nedeniyle e-defterlerini iradesi dışında mücbir bir sebeple kaybettiğinin kabul edilmesi gerektiği ve Elektronik Defter Genel Tebliğin 7.1. Maddesi yollamasıyla TTK.82/7 maddesi hükmünün siber saldırı sonucu e-defterlerin yok olması halinde de uygulama imkanı bulunduğu, söz konusu siber saldırı soncunda söz konusu defterlerin zayi olmasının TTK’nun 82/7.maddesinde belirtilen “Hırsızlık” olarak da değerlendirilebileceği, zayi belgesi verilmesinin şartlarının oluştuğu kanaatine varılarak davanın kabulüne karar vermek gerekmiş ve aşağıdaki hüküm kurulmuştur. .

HÜKÜM : Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1-Davanın KABULÜ ile,
Davacının 2016 Aralık ve 2017 Ocak-Şubat-Mart-Nisan aylarına ilişkin e-defter ve berat belgelerinin siber saldırı sonucunda zayi olduğunun tespiti ile davacıya zayi belgesi verilmesine,
2-492 Sayılı Harçlar Kanunu gereğince alınması gereken 59,30 TL peşin harcın vezneye yatırılan 54,40.-TL peşin harçtan mahsubu ile eksik kalan harcın davacıdan alınarak hazineye gelir kaydına,
3-Davacının yaptığı yargılama giderlerinin üzerinde bırakılmasına,
4-Bakiye avansın karar kesinleşince yatırana iadesine
Sair hususların gerekçeli kararda belirtilmesine,
Dair davacı vekilinin yüzüne karşı gerekçeli kararın taraflara tebliğ tarihinden itibaren 2 haftalık yasal sürede İstinaf Başvuru hakları olduğu hatırlatılarak verilen karar açıkça okunup, usulen anlatıldı.
05/07/2021

Katip …
e-İMZALI

Hakim …
e-İMZALI