Emsal Mahkeme Kararı Bakırköy 6. Asliye Ticaret Mahkemesi 2020/684 E. 2021/60 K. 20.01.2021 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C. BAKIRKÖY 6. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2020/684 Esas
KARAR NO : 2021/60

DAVA : Alacak (Ticari Satıma Konu Malın İadesi)
DAVA TARİHİ : 07/10/2020
KARAR TARİHİ : 20/01/2021
GEREKÇELİ KARARIN
YAZILDIĞI TARİH : 01/02/2021

Mahkememizde görülmekte olan Alacak (Ticari Satıma Konu Malın İadesi) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili tarafından sunulan dava dilekçesinde ÖZETLE;Müvekkilinin tekstil sektöründe faaliyet gösterdiğini, taraflar arasında eser sözleşmesi imzalandığını, ticari ilişkinin 27/12/2018 tarihine kadar devam ettiğini, ancak 27/12/2018 tarihinde son kez müvekkilince davalıya örülmek üzere gönderilen ve davalıya teslim edilen ipliklerin ardından, 27/12/2018 tarihinden başlayarak, dava tarihine kadar dava dilekçesinde bilgileri belirtilen ayıpsız, muhtelif cinslerde ve birinci kalite iplik örme işlemi yapılmış kumaşlar olmak üzere toplam 2.070,00 KG kumaş ve ipliğin davalının elinde bulunmakta olduğunu, anılan menkullerin iadesinin davalıdan defaatle talep edilmesine karşın henüz müvekkiline iade edilmediğini belirterek davanın kabulünü, yargılama giderleri ve vekalet ücretinin karşı tarafa yükletilmesini talep ve dava etmiştir.
Davalı vekili tarafından sunulan cevap dilekçesinde ÖZETLE;Davacı yanın iddialarının haksız ve mesnetsiz olduğunu, söz konusu ürünlerin iadesi cari hesap alacağı sebebiyel hapis haklarının kullanılması marifetiyle uhdelerinde bulunduğunu belirterek haksız ve mesnetsiz davanın reddini, dosyanın İstanbul …… Asliye Ticaret Mahkemesi’nin …… esas sayılı dosyasının bekletici mesele yapılasını, yargılama giderleri ve vekalet ücretinin karşı tarafa yükletilmesini talep etmiştir.
DELİLLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE GEREKÇE
HMK nun davaların birleştirilmesi başlıklı 166. maddesi “(1)Aynı yargı çevresinde yer alan aynı düzey ve sıfattaki hukuk mahkemelerinde açılmış davalar, aralarında bağlantı bulunması durumunda, davanın her aşamasında, talep üzerine veya kendiliğinden ilk davanın açıldığı mahkemede birleştirilebilir. Birleştirme kararı, ikinci davanın açıldığı mahkemece verilir ve bu karar, diğer mahkemeyi bağlar. (2)Davalar, ayrı yargı çevrelerinde yer alan aynı düzey ve sıfattaki hukuk mahkemelerinde açılmış ise bağlantı sebebiyle birleştirme ikinci davanın açıldığı mahkemeden talep edilebilir. Birinci davanın açıldığı mahkeme, talebin kabulü ile davaların birleştirilmesine ilişkin kararın kesinleşmesinden itibaren, bununla bağlıdır. (3)Birleştirme kararı, derhâl ilk davanın açıldığı mahkemeye bildirilir. (4)Davaların aynı veya birbirine benzer sebeplerden doğması ya da biri hakkında verilecek hükmün diğerini etkileyecek nitelikte bulunması durumunda, bağlantı var sayılır….” hükmünü amirdir.
HMK’nun davaların birleştirilmesi ve ayrılmasında kanun yolları başlıklı 168. maddesi “(1)Aynı yargı çevresinde yer alan aynı düzey ve sıfattaki hukuk mahkemelerinde görülmekte olan davalar yönünden verilen birleştirme ve ayırma hususundaki ilk derece mahkemesi kararlarına karşı istinaf yoluna; bölge adliye mahkemesi kararları hakkında ise temyiz yoluna, ancak hükümle birlikte gidilebilir. Şu kadar ki, bu husus tek başına, bölge adliye mahkemesinde hükmün kaldırılarak esastan incelenme; Yargıtayda ise bozma sebebi teşkil etmez.” hükmünü amirdir.
Bu açıklamalar ışığında; İstanbul …… Asliye Hukuk Mahkemesinin …… esas sayılı dosyasının celb edildiği, davacının, … olduğu, davalının …, olduğunu, bu nedenle iş bu dosya ile dosyamız arasında hukuki, fiili ve şahsi bağlantı bulunduğundan (davaların aynı veya birbirine benzer sebeplerden doğması ya da biri hakkında verilecek hükmün diğerini etkileyecek nitelikte bulunması nedeniyle) usul ekonomisi gereğince işbu dava dosyamızın HMK nun 166. maddesi gereğince sözü geçen dava dosyası ile birleştirilmesine ilişkin aşağıdaki hükmün kurulması gerekmiştir.
HÜKÜM : Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1- Mahkememizin iş bu dava dosyası ile İstanbul ……. . Asliye Ticaret Mahkemesinin …… esas sayılı dava dosyası arasında fiili ve hukuki irtibat bulunduğu anlaşıldığından, davaların HMK 166/1. ve 4. fıkraları uyarınca İstanbul ……. Asliye Ticaret Mahkemesinin ……. esas sayılı dosyasında BİRLEŞTİRİLMESİNE, mevcut mahkememiz esasının bu şekilde kapatılmasına,
2- Yargılamaya İstanbul ….. . Asliye Ticaret Mahkemesinin …… esas sayılı dava dosyası üzerinden devam edilmesine,
3- Yargılama giderleri, harç ve diğer hususların İstanbul ……. Asliye Ticaret Mahkemesinin ……. esas sayılı davası ile birlikte değerlendirilmesine,
4- Kısa kararının HMK 166/3 maddesi gereği derhal birleştirilen mahkemeye bildirilmesine,
5-Birleştirme kararının taraflara tefhim/tebliğine,
Dair, davacı tarafın yüzüne karşı davalı tarafın yokluğunda verilen kararının esas hükümle birlikte İSTİNAF YOLU yolu açık olmak üzere karar verildi.20/01/2021

Katip …
¸e-imzalıdır

Hakim …
¸e-imzalıdır