Emsal Mahkeme Kararı Bakırköy 6. Asliye Ticaret Mahkemesi 2020/655 E. 2020/541 K. 09.10.2020 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C. BAKIRKÖY 6. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2020/655 Esas
KARAR NO : 2020/541

DAVA : Şirketin İhyası
DAVA TARİHİ : 21/06/2019
KARAR TARİHİ : 09/10/2020
GEREKÇELİ KARARIN
YAZILDIĞI TARİH : 23/10/2020
Yukarıda tarafları ve konusu yazılı davanın mahkememizce dosya üzerinde yapılan incelemesi sonrasında;
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı şirket yetkilisi dava dilekçesinde özetle; davacı şirketin kurulduğu yıldan beri faal olmadığından dolayı sicilden kaydının silindiğini, şirkete mahsus tapu satışının yapılması için şirketin ihyasının gerektiğini ileri sürerek davacı …. İthalat İhracat ve Gıda Tic. Ltd. Şti.’nin ihyasına karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
Dava; sicil kaydı terkin edilen davacı … İthalat İhracat ve Gıda Tic. Ltd. Şti.’nin sicilden terkinine ilişkin işlemin iptali ile şirketin tüzel kişiliğinin yeniden ihyası istemine ilişkindir.
Davaya konu … İthalat İhracat ve Gıda Tic. Ltd. Şti.’nin sicil kaydının incelenmesinden: ihyası istenen şirketin terkin olmadan önce merkez adresinin … / …. olduğu, buna göre mahkememizin 6102 sayılı TTK’nun 547/1 maddesi anlamında kesin yetkili olduğu anlaşılmıştır.
6102 Sayılı TTK’nun geçici 7.maddesi uyarınca sicilden terkin edilen şirketin aynı maddenin 15.bendine göre ihyası mümkündür; bu bentte “…Ticaret sicilden kaydı silinen şirket veya kooperatifin alacaklıları ile hukuki menfaatleri bulunanlar haklı sebeplere dayanarak silinme tarihinden itibaren beş yıl içinde mahkemeye başvurarak şirket veya kooperatifin ihyasını isteyebilir…” düzenlenmesine yer verilmiştir.
Yapılan yargılama, toplanan deliller, ticaret sicil kayıtları birlikte değerlendirildiğinde ; 6102 sayılı TTK’nın 536 ilâ 548 maddelerinde düzenlenen anonim şirketlerin tasfiyesine ilişkin hükümler uygulanmaktadır. Kooperatiflerin tüzel kişiliği ticaret sicilinden silinmesiyle sona erer. Ancak tüzel kişiliğin sona ermesi için tasfiye işlemlerinin eksiksiz olarak yapılmış olması gerekmektedir. Tasfiye işlemleri gerektiği gibi tamamlanmamış ve tasfiyesi gereken hususlar eksik bırakılmış ise, tüzel kişilik ticaret sicilden silinmiş olsa bile şirketin tüzel kişiliğinin sona erdiği kabul edilemez. Bir tüzel kişiliğin son bulmasını ifade eden fesih ve tasfiye işlemi aynı zamanda bir hukuki işlemdir. Bu karar ve işlemin hataya dayanması halinde gerçek anlamda bir tasfiye işleminden söz edilemez. Hata veya kasta dayalı şeklen gerçekleşmiş bir tasfiyenin kaldırılmasını, gerek o işlemi gerçekleştirenler, gerekse bundan zarar görenler isteyebilirler, ayrıca tasfiye halinde bulunan bir şirketten alacaklı olan kişinin yapılan ilanlara rağmen alacağını yazdırmaması alacağın düşmesini gerektirmez.
Somut uyuşmazlıkta; davacı şirketin kurulduğu yıldan beri faal olmadığından dolayı sicilden kaydının silindiği, şirkete mahsus tapu satışının yapılması için şirketin ihyasının gerektiğinden, şirketin tüzel kişiliğinin yeniden ihyasına ek tasfiye işlemlerini yapması için 6102 Sayılı TTK.nun 547/2’nci maddesi uyarınca eski temsilci ….’un tasfiye memuru olarak atanmasına, keyfiyetin karar kesinleştiğinde tescil ve ilanına karar verilerek aşağıdaki gibi hüküm fıkrası oluşturulmuştur.
HÜKÜM:Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1-Davacının davasının KABULÜ İLE, İstanbul Ticaret Sicil Müdürlüğünün … sicil numarasında kayıtlı …’nin ihyasına,
Şirkete ait tapu kaydının satışının yapılabilmesi yönünden ihyası ile ek tasfiye için yeniden tesciline,
Bu işlemleri yapması için tasfiye memuru olarak …in tasfiye memuru olarak atanmasına ve bu hususun tescil ve ilanına,
2-Davanın niteliği gereği, davalı yasal hasım konumunda bulunduğundan davacının yaptığı yargılama giderlerinin davacı üzerinde bırakılmasına,
3-Bakiye gider avansının karar kesinleşince yatırana iadesine,
4-Alınması gereken 54,40 TL karar ilam harcının peşin alınan 44,40 TL’den mahsubu ile bakiye 10,00- TL harcın davacı taraftan alınarak hazineye irad kaydına,
5-Bakiye avansın yatırana iadesine,
Dair davacı vekilinin yüzüne karşı, diğer tarafların yokluğunda gerekçeli kararın taraflara tebliğ tarihinden itibaren 2 haftalık yasal sürede İstinaf Başvuru hakları olduğu hatırlatılarak verilen karar açıkça okunup, usulen anlatıldı.09/10/2020

Başkan …
E-İMZALI
Üye …
E-İMZALI
Üye …
E-İMZALI
Katip …
E-İMZALI