Emsal Mahkeme Kararı Bakırköy 6. Asliye Ticaret Mahkemesi 2020/344 E. 2021/918 K. 25.10.2021 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. BAKIRKÖY 6. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2020/344 Esas
KARAR NO : 2021/918

DAVA : İtirazın İptali (Ticari Nitelikteki Hizmet Sözleşmesinden Kaynaklanan)
DAVA TARİHİ : 17/06/2020
KARAR TARİHİ : 21/10/2021
GEREKÇELİ KARARIN
YAZILDIĞI TARİH : 25/10/2021
Mahkememizde görülmekte olan İtirazın İptali davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili dava dilekçesinde ÖZETLE; Müvekkili şirket ve davalı taraf arasında 19.09.2017 tarihinde yapı denetim sözleşmesi yapıldığını, bu sözleşme gereği Beylikdüzü ilçesi ….. Mah. ….. ada ……. parsel sayılı yerin yapı denetimini müvekkili üstlendiğini, müvekkili tarafından inşaatta 95 seviye alındığını bununla ilgili olarak davalı tarafa sözleşme gereği ödemesi gereken 320 462,00-TL gerek şifahi gerekse ihtarname yoluyla istendiğini, bu bedelin ödenmemesi durumunda yapının kullanıma açılamayacağını ve sözleşmenin de haklı olarak feshedileceği bildirildiğini, bunlara rağmen davalı tarafça ödeme yapılmadığı için Büyükçekmece …… İcra Müdürlüğü’nün …. E. sayılı dosyası ile icra takibi başlatıldığını ancak davalı taraf haksız ve kötü niyetli olarak takibe itiraz ettiğini, izah edilen nedenlerle davalının itirazının iptaline, takibin devamına, icra inkar tazminatına hükmedilmesine, yargılama giderleri ve vekalet ücretinin davalı yana yükletilmesine karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
Davalı vekili cevap dilekçesinde ÖZETLE; Davacı/Alacaklı olduğunu iddia eden müvekkili maliki olduğu İstanbul ili, Beylikdüzü İlçesi, ……. ada, ….. parselde yapılacak inşaat için 19.09.2017 tarihli Yapı Denetim sözleşmesi yapıldığını, inşaatın bitme aşamasında hesaplama yapıldığında davacının taraflar arasında mutabık kalınan anlaşma şartına göre hesaplama yapmadığını, takibe konu ettiği bedelin anlaşmaya aykırı olarak fahiş olduğunu, dolayısıyla aralarında anlaşmazlık başladığını, müvekkili, bu anlaşmaya göre yapılacak bir hesaplamayı kabul ettiğini ve ödemeye hazır olduğunu ifade etmesine rağmen, Büyükçekmece …… İcra Müdürlüğü …… Esas sayılı dosyasında icra takibi başlatıldığını, haksız ve sözleşmeye göre hakkedişten fazla olan talep nedeniyle icra takibine itiraz edildiğini ve takibin durduğunu, dava şartı eksikliği ve davanın usul eksikliği nedenleriyle reddine karar verilmesinin gerektiğini talep etmiştir.
DELİLLER:
Beylikdüzü Yapı Kontrol Müdürlüğü yazı cevabı, bilirkişi raporu ve tüm dosya kapsamı.

DELİLLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE GEREKÇE:
İş bu dava, yapı denetim sözleşmesinden kaynaklı bedelin tahsiline ilişkin yapılan takibe itirazın iptaline ilişkindir.
Görev hususu dava şartlarından olup, mahkemece resen davanın her aşamasında incelenmesi gereken dava şartıdır. TTK nun 4. maddesinde ticari dava ve ticari nitelikte çekişmesiz yargı işi kurumu düzenlenmiştir. TTK nun 4. maddesine göre; Her iki tarafın da ticari işletmesiyle ilgili hususlardan doğan hukuk davaları ve çekişmesiz yargı işleri ticari dava ve ticari nitelikte çekişmesiz yargı işi sayılır. Yine tarafların tacir olup olmadıklarına bakılmaksızın; TTK ndan, TMK nun 962–969. maddelerinden, TBK nun 202, 203, 444, 447, 487–501, 515–519, 532–545, 547–554, 555–560 ve 561–580. maddelerinden, fikrî mülkiyet hukukuna dair mevzuattan, borsa, sergi, panayır ve pazarlar ile antrepo ve ticarete özgü diğer yerlere ilişkin özel hükümlerden ve bankalara, diğer kredi kuruluşlarına, finansal kurumlara ve ödünç para verme işlerine ilişkin düzenlemelerden doğan hukuk davaları ve çekişmesiz yargı işleri ticari dava ve ticari nitelikte çekişmesiz yargı işi sayılır.
TTK nun 5. maddesinde de ticari dava ve ticari nitelikte çekişmesiz yargı işi kurumundan hareket ederek asliye ticaret mahkemelerinin görevli olduğu dava ve işler düzenlenmiştir. TTK nun 5. maddesine göre; Asliye ticaret mahkemeleri tüm ticari davalar ile ticari nitelikteki çekişmesiz yargı işlerine bakmakla görevlidir. Yine özel kanunlardan doğan özel hükümler uyarınca ticaret mahkemesinde görülecek diğer dava ve işlere asliye ticaret mahkemesinde bakmakla görevlidir.
Bir davaya asliye ticaret mahkemesinin bakmakla görevli olabilmesi için görülecek dava veya işin; 1-Ya her iki tarafın da ticari işletmesiyle ilgili hususlardan doğan hukuk davası olması, 2-Ya da TTK nda düzenlenen bir konudan doğan hukuk davası olması, 3-Veyahut TTK 4/1. maddenin (b), (c), (d), (e), (f) bentlerinde sayılan konulardan doğan hukuk davası olması, 4-Yahut da diğer özel kanunlardan doğan hukuk davası olması gerekmektedir.
Bu açıklamalar ışığında somut olaydaki davanın TTK nda düzenlenmiş bir dava ve iş olmadığı gibi, taraf beyanları ve UYAP entegrasyon kayıtlarında yer alan ticaret sicil kayıtları ve SGK kaydı uyarınca davalı taraf tacir değildir. Ayrıca uyuşmazlık tarafların ticari işletmesine de ilişkin değildir. Taraflar arasındaki uyuşmazlık eser sözleşmesi hükümlerine dayanmakta olup, bu nitelikteki davaların genel mahkemelerde görülmesi gerektiğine ilişkin genel hüküm dikkate alındığında somut olayda görev ve yetkili mahkeme ASLİYE HUKUK MAHKEMELERİ’dir. Bu nedenle dilekçenin görev yönünden reddi ile mahkememizin görevsizliğine, Bakırköy Nöbetçi Asliye Hukuk Mahkemesinin görevli olduğuna ilişkin aşağıdaki hükmün kurulması gerekmiştir.(Yargıtay 17. HD 2017/1447 esas ve 2017/7431 karar sayılı ilamı)
HÜKÜM: Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
Davacının davasının HMK 114/1-c maddesi kapsamında mahkememizin görevli olmaması sebebiyle HMK 115/2 maddesi gereğince USULDEN REDDİNE,
HMK nun 20. maddesi gereğince gerekçeli kararın tüm taraflara tebliği ile kararın kesinleşmesinden itibaren yasal iki haftalık süre içinde talep edilmesi halinde dava dosyasının görevli BÜYÜKÇEKMECE NÖBETÇİ ASLİYE HUKUK MAHKEMESİNE GÖNDERİLMESİNE.
Belirtilen iki haftalık süre içinde talepte bulunulmaması veya süresinden sonra talepte bulunulması halinde mahkememizce davanın açılmamış sayılmasına karar (ek karar) verileceğinin taraflarca bilinmesine.
HMK nun 331. maddesi gereğince harç, vekâlet ücreti ve yargılama giderlerinin görevli mahkemece bir karara bağlanmasına.
Artan gider avansının dosyasına aktarılmasına.
Dair taraf vekillerinin yüzlerine karşı gerekçeli kararın taraflara tebliğ tarihinden itibaren 2 haftalık yasal sürede İstinaf Başvuru hakları olduğu hatırlatılarak verilen karar açıkça okunup, usulen anlatıldı.21/10/2021

Başkan …
¸e-imzalıdır
Üye …
¸e-imzalıdır
Üye …
¸e-imzalıdır
Katip …
¸e-imzalıdır