Emsal Mahkeme Kararı Bakırköy 6. Asliye Ticaret Mahkemesi 2019/541 E. 2020/228 K. 09.03.2020 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C. BAKIRKÖY 6. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2019/541 Esas
KARAR NO : 2020/228

DAVA : Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ : 18/07/2019
KARAR TARİHİ : 09/03/2020
KARARIN YAZILMA TARİHİ : 03/04/2020

Mahkememizde görülmekte olan Zayi Belgesi Verilmesi davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
DAVA:
Davacı vekili tarafından sunulan dava dilekçesinde ÖZETLE; Müvekkilerine ait …. Mah. …sk No: … …. … adresinde yer alan işyerinde e defterlerin bulunduğu server sistemine siber saldırı gerçekleştirildiğini, bu nedenle şirkete ait e defterlerin zayi olduğunu belirterek 2018 yılı tamamı ve 2019 yılı ilk 6 ayına ait ticari defterleri hakkında zayi belgesi verilmesini talep etmiştir.

DELİLLERİN DEĞERLENDİRDİLMESİ VE GEREKÇE:
Dava, 6102 sayılı TTK’nun 82/7.maddesi uyarınca açılan zayi belgesi verilmesi davasıdır.
Davacı taraf, davacı şirketin e-defterlerinin bulunduğu server sistemine siber saldırı gerçekleştirilmesi sonucunda e-defterlerin zayi olduğundan bahisle zayi belgesi verilmesini talep etmektedir.
Davacı tarafın e-defterlerinin bulunduğu söz konusu server sistemi üzerinde teknik bilirkişiye inceleme yaptırılmış ve bilirkişi raporu aldırılmıştır. Bilgisayar mühendisi bilirkişisinin 25/01/2020 tarihli raporunda, özetle; server sistemi üzerinde siber saldırı yapılıp yapılmadığının tespit edilemediği, sistemde bulunan ticari defterlere ulaşma imkanının diskin tümüyle silinmesi sebebiyle bulunmadığını, davacının yedekleme yaparak e-defter ve muhasebe verilerini kurtarma şansı bulunduğu ancak herhangi bir yedeklemenin yapılmadığının tespit edildiği, …..ve …. isimli işletim sistemi içinde yer alan bitlocker modülünü ayarlayarak/optimize ederek ve işletim sisteminin güvenlik güncelleştirmelerini düzenli olarak güncelleyerek ve günlük yedek alarak saldırı sonucundan etkilenmeme ve ticari defterlerini kurtarma hususunda bir önlem almasının mümkün olduğu bildirilmiştir.
TTK’nun 82.maddesinin 7. fıkrasında, tacirin saklamakla yükümlü olduğu defter ve belgelerin yangın, bu baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veye hırsızlık sebebiyle ziyaa uğraması durumunda zayi belgesi verilebileceğini öngörmekte olup, davacının iddia ettiği siber saldırı sonucunda defterlerin zayi olması iddiası mahkememizce hırsızlık kapsamında değerlendirilmiş, ancak gerek bilirkişinin söz konusu siber saldırı yapılıp yapılmadığını tespit edemediğini bildirmesi nedeni ile siber saldırının ispatlanamaması, gerekse velev ki siber saldırı iddiası doğru olsun, bilirkişi tarafından özellikle söz konusu server ve bilgisayar sistemi üzerinde gerekli teknik yazılımlar kullanılması durumunda söz konusu ticari defter ve muhasebe kayıtlarının silinmeyecek olması ya da yedeklerine ulaşılabilecek olunması karşısında davacının ticari defterlerinin muhafazası noktasında basiretli bir tacir gibi davranma yükümlülüğüne riayet etmemiş olması ve defterlerin ziyaında kusurlu bulunması nedeni ile davanın reddine karar vermek gerekmiş ve aşağıdaki hüküm kurulmuştur.

HÜKÜM : Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1-Davanın REDDİNE,
2-492 Sayılı Harçlar Kanunu gereğince alınması gereken 54,40-TL karar harcından mahkememiz veznesine yatırılan 44,40-TL peşin harcın mahsubu ile eksik kalan 10,00-TL karar harcının davacıdan tahsili ile hazineye gelir kaydına,
3-Davacı tarafından yapılan yargılama giderlerinin üzerinde bırakılmasına,
4-Bakiye avansın karar kesinleşince yatırana iadesine,
Dair davacı vekilinin yüzüne karşı gerekçeli kararın taraflara tebliğ tarihinden itibaren 2 haftalık yasal sürede İstinaf Başvuru hakları olduğu hatırlatılarak verilen karar açıkça okunup, usulen anlatıldı. 09/03/2020

Katip …
¸e-imzalıdır

Hakim …
¸e-imzalıdır