Emsal Mahkeme Kararı Bakırköy 6. Asliye Ticaret Mahkemesi 2019/153 E. 2019/391 K. 16.04.2019 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C. BAKIRKÖY 6. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2019/153 Esas
KARAR NO : 2019/391

DAVA :Menfi Tespit (Ticari İlişkiden Kaynaklanan)
DAVA TARİHİ :28/01/2013
KARAR TARİHİ :16/04/2019
GEREKÇELİ KARARIN
YAZILDIĞI TARİH :22/04/2019

Mahkememizde görülmekte olan Menfi Tespit (Ticari İlişkiden Kaynaklanan) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı dilekçesinde özetle, davacının davalı şirketin kurucusu olup uzun süren ortaklığı sırasında şirketin bankalarda kredi derecesini ve güvenilirliğini artırmak amacı ile bedelsiz olarak bonolar imzaladığını, daha sonra davacının hissesini devrederek davalı şirketten 04/06/2012 tarihinde ayrıldığını, söz konusu açığa imzalı bonolardan birinin davalı tarafça doldurulduğunu, banka tarafından kendisine gönderilen ihbarnamede öğrendiğini, söz konusu 125.000 TL bedelli, 01/07/2011 düzenleme tarihli ve 31/01/2013 vadeli bonodan dolayı taraflar arasında bir mal alış verişi olmadığını, senedin bedelsiz olduğunu ileri sürerek bu senetten dolayı borçlu olmadığının tespitini talep ve dava etmiştir.
Davalı vekili cevabında taraflar arasında bir mal alış verişinin bulunmadığını ancak davacının davalı şirketten aldığı borçlara karşılık iş bu senedin düzenlendiğini, defterlerin incelenmesi sonucu davalının borçlu olduğunun belirleneceğini savunarak davanın reddini istemiştir.
Dava hukuki niteliği itibari ile bedelsiz olduğu iddia edilen senetten dolayı İİK 72 maddeye dayalı olarak açılan menfi tespit davasıdır.
Mahkememizin … Esas sayılı dosyasında yapılan yargılama sonucu …. Esas …. Karar sayılı ve 22/07/2014 tarihli karar ile davanın reddine karar verilmiş, bu karar davacı tarafca temyiz edilmiş, Yargıtay ….Hukuk Dairesinin …. Esas … Karar sayılı ve 02/03/2016 tarihli ilamı ile onanmış, karar düzeltme aşamasında davacı davasından feragat etmiş, bu nedenle Yargıtay …Hukuk Dairesinin …. Esas …. Karar sayılı ve 24/10/2016 tarihli ilamı ile mahkememiz kararını vaki feragat nedeni ile bozmuş, dosya mahkememize iade edilmiş ve yukarıdaki esasa kaydı yapılmıştır.
Usul ve yasaya uygun bozma ilamına uyulmuştur.
Yapılan yargılamalar sonucu iddia ve savunmaya, davalı şirketin sicil dosyasına, şirket defterleri üzerinde yaptırılan inceleme sonucu alınan 06/03/2014 tarihli bilirkişi raporuna, dosyaya örneği sunulan davaya konu senede, davacı asilin feragata ilişkin dilekçelerine son celse alınan imzalı beyanına ve tüm dosya kapsamına göre; davacı davasından feragat etmiş olmakla feragat kesin hüküm sonuçlarını doğurduğundan ve karar kesinleşinceye kadar her aşamada yapılması mümkün bulunduğundan karar düzeltme aşamasında davacının feragat beyanı nedeni ile davanın bu nedenle reddine karar verilmiştir.
Mahkememizce verilen 20/12/2016 tarihli kararı; Yargıtay …Hukuk Dairesi’nin …Esas, ….Karar sayılı ilamıyla; dava feragat nedeniyle reddedilmiş ve davalı yararına inkar tazminatı ile vekalet ücretine hükmedilmiş ise de davacı tarafça temyiz dilekçesi ekinde dosyaya sunulan Borç Ödeme ve Tasfiye Protokolüdür başlıklı sözleşmede dosyadan dolayı davacı aleyhine vekalet ücreti ve inkar tazminatına hükmedilmeyeceği kararlaştırıldığı görülmüştür. Mahkemece bu belge davalı tarafa teyit ettirilerek, varılacak uygun sonuca göre bir karar verilmek üzere hüküm yeniden bozularak mahkememizin … Esas sayılı dosya numarasını almıştır.
Mahkememizin 16/04/2019 tarihli duruşmasında usul ve yasaya uygun Yargıtay … Hukuk Dairesinin…. Esas ve….karar sayılı ilamına uyulmasına karar verilerek aşağıdaki gibi hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM:Yukarıda açıklanan nedenlerle;
1-Davanın feragat nedeni ile REDDİNE,
2-Ekli protokol uyarınca davalı lehine vekalet ve tazminata hükmedilmesine yer olmadığına,
3-Davacı tarafından yapılan yargılama giderlerinin üzerinde bırakılmasına,
4-Alınması gereken 29,20 TL harcın peşin alınan 2.134,70 TL harçtan mahsubu ile fazla yatan 2.105,50 TL harcın istek halinde davacıya iadesine,
Dair davacı asilin yüzüne karşı davalı tarafın yokluğunda verilengerekçeli kararın taraflara tebliğ tarihinden itibaren15 günlük yasal sürede temyiz başvuru hakları olduğu hatırlatılarak verilen karar açıkça okunup, usulen anlatıldı. 16/04/2019

Katip …
¸E-imzalı

Hakim …
¸E-imzalı