Emsal Mahkeme Kararı Bakırköy 6. Asliye Ticaret Mahkemesi 2019/11 E. 2019/15 K. 09.01.2019 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. BAKIRKÖY 6. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2019/11 Esas
KARAR NO : 2019/15

DAVA : Ticari Şirket (Olağanüstü Genel Kurul İstemli)
DAVA TARİHİ : 04/01/2019
KARAR TARİHİ : 09/01/2019
GEREKÇELİ KARARIN
YAZILDIĞI TARİH : 09/01/2019

Mahkememizde görülmekte olan Ticari Şirket (Olağanüstü Genel Kurul İstemli) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,

GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle;
Müvekkili …’in ….A.Ş.’nin yönetim kurulu başkanı ve aynı zamanda şirketteki 45.038 adet payın (% 75) sahibi olduğunu, yavalı şirketin yönetim kurulu, yönetim kurulu başkanı sıfatını haiz ….ve yönetim kurulu başkan yardımcısı sıfatını haiz Hüseyin Eğilmezgil den oluşmakta olduğunu daha sonra yönetim Kurulu Üyesi/başkan yardımcısı Hüseyin Eğilmezgil, Bakırköy … Noterliğinin 28.11.2018 Tarihli ve …. Yevmiye numaralı ihtarnamesi ile …A.Ş. yönetim kurulu üyeliğinden istifa ettiğini bildirdiğini, bu istifa sonrası karar nisabını yitirildiğini ve şirketin hiçbir karar alamaz olduğunu, öte yandan şirket yönetim kuruluna şirket mali müşavirince sunulan 21.11.2018 tarihli …A.Ş. nin Özsermaye Tespitine Dair Mali Müşavirlik Raporunda şirket sermayesinin yarısından fazlasının karşılıksız kaldığını, şirketin özsermayesinin -12.109.155,86 olduğu yönünde bir tespit yapıldığını, şirketin Yönetim Kurulunun acilen Genel Kurul’u Olağanüstü toplantıya çağırması gerektiğini, ancak yukarıda da kısaca ifade edildiği gibi yönetim kurulu üyesinin istifası nedeniyle Yönetim Kurulu devamlı surette toplanamamakta ve karar alamamakta olduğunu vedahi fiili durum nedeniyle toplantı nisabının oluşmasına imkan bulunamadığını, yönetim kurulunun, devamlı olarak toplanamaması, toplantı nisabının oluşmasına imkân bulunmaması veya mevcut olmaması durumlarında, mahkemenin izniyle, tek bir pay sahibi genel kurulu toplantıya çağırabildiğini belirterek Şirket sermayesinin yarısından fazlasının karşılıksız kaldığı sabit olan ….A.Ş.’nin yönetim kurulu başkanı ve hissedarı olan müvekkil ….’e gerekli önlemlerin alınabilmesi, Özsermaye Tespit Raporunun okunup değerlendirilmesi ve karara bağlanması, sermaye arttımına gidilmesi, istifa nedeniyle toplanamaz/karar alamaz durumda bulunan yönetim kurulunun yeniden belirlenmesi amacı ile genel kurulun olağanüstü olarak toplantıya çağrılması için yetki verilmesini talep ve dava etmişitir.

HMK nun davaların birleştirilmesi başlıklı 166. maddesi “(1)Aynı yargı çevresinde yer alan aynı düzey ve sıfattaki hukuk mahkemelerinde açılmış davalar, aralarında bağlantı bulunması durumunda, davanın her aşamasında, talep üzerine veya kendiliğinden ilk davanın açıldığı mahkemede birleştirilebilir. Birleştirme kararı, ikinci davanın açıldığı mahkemece verilir ve bu karar, diğer mahkemeyi bağlar. (2)Davalar, ayrı yargı çevrelerinde yer alan aynı düzey ve sıfattaki hukuk mahkemelerinde açılmış ise bağlantı sebebiyle birleştirme ikinci davanın açıldığı mahkemeden talep edilebilir. Birinci davanın açıldığı mahkeme, talebin kabulü ile davaların birleştirilmesine ilişkin kararın kesinleşmesinden itibaren, bununla bağlıdır. (3)Birleştirme kararı, derhâl ilk davanın açıldığı mahkemeye bildirilir. (4)Davaların aynı veya birbirine benzer sebeplerden doğması ya da biri hakkında verilecek hükmün diğerini etkileyecek nitelikte bulunması durumunda, bağlantı var sayılır.” hükmünü amirdir.
HMK nun davaların birleştirilmesi ve ayrılmasında kanun yolları başlıklı 168. maddesi “(1)Aynı yargı çevresinde yer alan aynı düzey ve sıfattaki hukuk mahkemelerinde görülmekte olan davalar yönünden verilen birleştirme ve ayırma hususundaki ilk derece mahkemesi kararlarına karşı istinaf yoluna; bölge adliye mahkemesi kararları hakkında ise temyiz yoluna, ancak hükümle birlikte gidilebilir. Şu kadar ki, bu husus tek başına, bölge adliye mahkemesinde hükmün kaldırılarak esastan incelenme; Yargıtayda ise bozma sebebi teşkil etmez.” hükmünü amirdir.
Bu açıklamalar ışığında; Bakırköy …. Asliye Ticaret Mahkemesinin ….esas sayılı dosyasının celb edildiği, davacının, …. olduğu, davalısının …. Anonim Şirketi olduğu, davanın Ticari Şereketin Olağanüstü Genel Kurul İstemli dava olduğu, bu nedenle iş bu dosya ile dosyamız arasında hukuki, fiili ve şahsi bağlantı bulunduğundan (davaların aynı veya birbirine benzer sebeplerden doğması ya da biri hakkında verilecek hükmün diğerini etkileyecek nitelikte bulunması nedeniyle) usul ekonomisi gereğince işbu dava dosyamızın HMK nun 166. maddesi gereğince sözü geçen dava dosyası ile birleştirilmesine ilişkin aşağıdaki hükmün kurulması gerekmiştir.
HÜKÜM :Yukarıda açıklanan nedenlerle;
Mahkememizin iş bu…. esas sayılı dava dosyası ile Bakırköy …Asliye Ticaret Mahkemesinin … esas sayılı dosyası arasında bağlantı bulunduğundan HMK 166 /1 maddesi gereğince BİRLEŞTİRİLMESİNE,
Yargılamaya Bakırköy …. Asliye Ticaret Mahkemesinin… esas sayılı dosyası üzerinden devamına,
Esasın bu şekilde kapatılmasına,
Yargılama giderleri ve sair hususların birleştirilen dosyada düşünülmesine.
Artan gider avansının dosyasına aktarılmasına.
HMK 168.madde gereğince dosya üzerinde yapılan inceleme sonucu karar verildi. 09/01/2019

Başkan ….
¸e-imzalıdır
Üye …
¸e-imzalıdır
Üye …
¸e-imzalıdır
Katip …
¸e-imzalıdır