Emsal Mahkeme Kararı Bakırköy 6. Asliye Ticaret Mahkemesi 2018/580 E. 2018/1184 K. 13.12.2018 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C. BAKIRKÖY 6. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2018/580 Esas
KARAR NO : 2018/1184

DAVA : Şirketin İhyası
DAVA TARİHİ : 05/06/2018
KARAR TARİHİ : 13/12/2018
KARARIN YAZILMA TARİHİ : 19/12/2018
Mahkememizde görülmekte olan Şirketin İhyası davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili tarafından sunulan 05/06/2018 tarihli dava dilekçesinde özetle;
Davacı müvekkiller … sicil numaralı …. Ltd. Şti.’nin yetkilisi ve ortağı olduğu, şirket 07.07.2014 tarihinde İstanbul Ticaret Sicil Müdürlüğü’nce 6102 sayılı TTK geçici 7. Maddesine göre sermaye artırımı yapılmadığı gerekçesiyle resen terkin edildiğini, ancak sermaye artırımı işlemi şirket yetkililerince gerçekleştirildiğini ve buna ilişkin ilan 17.02.2017 tarihli Ticaret Sicil Gazetesinde yayımlandığını, resen terkine ilişkin sebeplerin ortadan kalktığı aşamada şirketin ihyası için Bakırköy …. Asliye Ticaret Mahkemesi …. Esas sayılı dosya ile dava açılmış olup şirketin yeniden ihyasına karar verildiğini, ancak İstanbul Ticaret Sicil Müdürlüğü tarafından alınan karar ile mevcut müdürün görev süresinin dolduğu fakat yeni müdür ataması ve sermaye arttırımı gibi işlemlerinin yapılamayacağı, eldeki karar ile yalnızca vergi işlemlerinin yapılabileceğinin söylendiğini, müvekkil şirketin devam eden işleri, hala mevcut alacak ve borçları olması, ticari hayatının devam ediyor olması ve eldeki kararın yetersiz olması sebebiyle şirketin tam olarak ihyasını talep ve dava etmiştir.
DELİLLER
Bakirköy ….Asliye Ticaret Mahkemesinin … esas sayılı dosyası, ticaret sicil kayıtları ve tüm dosya kapsamı
G E R E K Ç E
Dava, 6102 sayılı TTK’nın geçici 7.maddesi uyarınca Ticaret Sicil Müdürlüğü’nce re’sen terkin edilen limited şirketin ihyası davasıdır.
İstanbul Ticaret Sicil Müdürlüğü tarafından gönderilen sicil kayıtları incelendiğinde ihyası istenen şirketin terkin olmadan önce merkez adresinin Bakırköy / İstanbul ilçesi sınırları içerisinde kaldığı, buna göre mahkememizin 6102 sayılı TTK’nun 547/1 maddesi anlamında kesin yetkili olduğu anlaşılmıştır.
İstanbul Ticaret Sicil Müdürlüğünden gönderilen sicil kayıtları incelendiğinde; … sicil numarasında kayıtlı …Ltd. Şti.’nin 6102 sayılı TTK’nun geçici 7.maddesi uyarınca ve 6103 sayılı Türk Ticaret Kanununun Yürürlüğü ve Uygulama Şekli Hakkında Kanun’un 20/1 maddesi ve Anonim ve Limited Şirketlerin Sermayelerini Yeni Asgari Tutarlara Yükseltmelerine ve kuruluşu ve Esas Sözleşme Değişikliği İzne Tabi Anonim Şirketlerin Belirlenmesine İlişkin Tebliğ’in 7. maddesi kapsamında; şirketin sermayesini asgari tutara yükseltmemesi sebebiyle 07/07/2014 tarihinde sicilden resen terkin edildiği, ilan prosedürünün yerine getirildiği görülmüştür.
6102 sayılı TTK’nın geçici 7. maddesinde limited şirketlerin hangi şartlarda ve usullerle sicilden resen terkin edileceği düzenlenmiştir. Aynı maddenin 1. fıkrasının a bendi uyarınca,limited şirketlerin 24/6/1995 tarihli ve 559 sayılı Türk Ticaret Kanununun Bazı Maddelerinde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Hükmünde Kararname gereğince, sermayelerini anılan Kanun Hükmünde Kararname ile öngörülen tutarlara çıkarmamış olması terkin sebebi olarak sayılmış olup, anılan maddenin 4. fıkrasının a bendi ile Ticaret Sicili Müdürlüklerince; kapsam dâhilindeki şirket ve kooperatiflerin ticaret sicilindeki kayıtlı son adreslerine ve sicil kayıtlarına göre şirket veya kooperatifi temsil ve ilzama yetkilendirilmiş kişilere bir ihtar yollanacağı, yapılacak ihtarın ilan edilmek üzere Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi Müdürlüğü’ne aynı gün gönderileceği, ilanın, ihtarın ulaşmadığı durumlarda, ilan tarihinden itibaren otuzuncu günün akşamı itibarıyla, 11/2/1959 tarihli ve 7201 sayılı Tebligat Kanunu hükümlerine göre yapılmış tebligat yerine geçeceği, 4/c bendine göre terkin sebepleri bulunan şirketlerin faaliyetlerini devam ettirme isteğinde bulunmaları halinde, münfesih olma nedenini verilen süre içinde ortadan kaldırıp ticaret siciline bildirmelerinin ihtar edileceği, aynı maddenin 11.bendi uyarınca, ihtara rağmen süresinde işlem yapmayan şirketin unvanının ticaret sicilden resen silineceği düzenlenmiştir.
Somut uyuşmazlıkta; şirketin sermaye artırımı yapmadığı ve TTK’nın geçici 7. maddesi kapsamında kaldığının tespiti üzerine, davalı sicil müdürlüğünce 2 aylık süre içinde münfesih olma sebebinin ortadan kaldırılması, yani şirket genel kurul toplantısının yapılması için ihtarname hazırlandığı ve ihtarnamenin Ticaret Sicil Gazetesinde yayınlandığı ve ihyası istenen şirkete tebliğe çıkartıldığı ancak tebligatın bila ikmal iade edildiği, sicil müdürlüğünün yukarıda belirtilen hükümler uyarınca terkin işlemi öncesinde yapılması öngörülen ihtarın da yapılarak usuli işlemleri yerine getirdiği anlaşılmakla birlikte terkin işleminden sonra davacılar tarafından sermaye artırımı işleminin gerçekleştirildiği ve buna ilişkin ilanın 17.02.2017 tarihli Ticaret Sicil Gazetesinde yayımlandığı, resen terkine ilişkin sebeplerin ortadan kalktığı aşamada şirketin ihyası için Bakırköy …. Asliye Ticaret Mahkemesi … Esas sayılı dosya ile dava açılmış olup şirketin yeniden ihyasına karar verildiği, ancak İstanbul Ticaret Sicil Müdürlüğü tarafından alınan karar ile yeni müdür ataması ve sermaye arttırımı gibi işlemlerinin yapılamayacağından ihya işleminin yapılmadığı, ancak dosya kapsamı itibariyle şirketin faal bir şirket olması sebebiyle ihya kararı verilmesinde davacının hukuki yararının bulunduğu gözetilerek; davanın kabulü ile İstanbul Ticaret Sicil Müdürlüğünün ….sicil numaralı …. Limited Şirketi’nin resen terkin işleminin iptali ile ticaret sicilinin yeniden tescili süreti ile ihyasına dair karar verilerek aşağıdaki şekilde hüküm tesis edilmiştir.
HÜKÜM : Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1-Davacının davasının KABULÜ İLE,
İstanbul Ticaret Sicil Müdürlüğünün…. sicil numaralı ….Limited Şirketi’nin resen terkin işleminin iptali ile ticaret sicilinin yeniden tescili süreti ile İHYASINA,
2-Alınması gereken 35,90.-TL harcın peşin alınan 31,40.-TL harçtan mahsubu ile eksik 4,50.-TL harcın davacıdan alınarak hazineye gelir kaydına,
3-Davanın niteliği gereği, davalı yasal hasım konumunda bulunduğundan davacının yaptığı yargılama giderlerinin davacı üzerinde bırakılmasına,
4-Bakiye gider avansının karar kesinleşince yatırana iadesine,
Dair davacı şirketinin yetkilisinin yüzüne karşı gerekçeli kararın taraflara tebliğ tarihinden itibaren 2 haftalık yasal sürede İstinaf Başvuru hakları olduğu hatırlatılarak oy birliğiyle verilen karar açıkça okunup, usulen anlatıldı.
13/12/2018

Başkan …
¸E-imzalı
Üye …
¸E-imzalı
Üye …
¸E-imzalı
Katip …
¸E-imzalı