Emsal Mahkeme Kararı Bakırköy 6. Asliye Ticaret Mahkemesi 2018/52 E. 2018/344 K. 04.04.2018 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. BAKIRKÖY 6. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2018/52 Esas
KARAR NO : 2018/344

DAVA : Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ : 11/01/2018
KARAR TARİHİ : 04/04/2018
KARARIN YAZILMA TARİHİ : 12/04/2018

Mahkememizde görülmekte olan Zayi Belgesi Verilmesi davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
DAVA
Davacı tarafından sunulan 11/01/2018 tarihli dava dilekçesinde ÖZETLE; Kendisine ait … (…) isimli … vergi numaralı ticari işletmenin 2013 yılı işletme defterlerini, alış, satış ve gider faturalarını evinde sakladığını, evini taşırken vergi dosyalarının bulunduğu kutunun taşınma esnasında kaybolduğunu belirterek zayi belgesi verilmesini talep ve dava etmiştir.
Dosyada ön inceleme aşaması tamamlanarak tahkikat aşamasına geçilmiş, Bakırköy …. Noterliğinden, İstanbul Ticaret Sicil Müdürlüğünden, Güneşli Vergi Dairesi Müdürlüğünden bir kısım evrak ve belgeler dosyamız arasına celp edilerek incelenmiştir.
Dosya kapsamı, davacı tarafın beyanları göz önüne alındığında, davacı taraf ticari işletmesine ait dava konusu ticari evrak ve defterlerini evinde sakladığı ve evinin taşınması sırasında kaybolduğundan bahisle zayi belgesi verilmesini talep etmekte olup, tüm dosya kapsamı itibariyle ticari defter ve belgelerin evde saklanması mümkün olmadığı gibi taşınma sırasında kaybolması davacının ihmali davranışlarından kaynaklandığı anlaşıldığından davacının davasının reddine karar verilmesi gerektiği kanaati gelmiş olmakla aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM : Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
Davacının davasının REDDİNE,
492 Sayılı Harçlar Kanunu gereğince vezneye yatırılan 35,90.-TL peşin harcın karar harcı olarak mahsubu ile hazineye gelir kaydına, başkaca harç alınmasına yer olmadığına,
Davacı tarafından yapılan yargılama giderlerinin üzerinde bırakılmasına,
Bakiye avansın karar kesinleşince yatırana iadesine,
Dair davacının yüzüne karşı gerekçeli kararın taraflara tebliğ tarihinden itibaren 2 haftalık yasal sürede İstinaf Başvuru hakları olduğu hatırlatılarak verilen karar açıkça okunup, usulen anlatıldı. 04/04/2018

Katip …

Hakim …