Emsal Mahkeme Kararı Bakırköy 6. Asliye Ticaret Mahkemesi 2018/488 E. 2018/1038 K. 05.11.2018 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C. BAKIRKÖY 6. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2018/488 Esas
KARAR NO : 2018/1038

DAVA : Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ : 30/09/2017
KARAR TARİHİ : 05/11/2018
KARARIN YAZILMA TARİHİ : 02/12/2018

Mahkememizde görülmekte olan Zayi Belgesi Verilmesi davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
DAVA
Davacı vekili dava dilekçesinde; 30/09/2017 tarihinde,… Mah. …. Sok. No:…. Atışalanı Esenler İstanbul adresinde mukim, müvekkiline ait ticari defterler ve faturaların saklanıldığı deponun yakınında, temiz su şebeke borusu patlamış ve böylece arşiv olarak kullanılan bu deponun tamamının sular altında kaldığını, Müvekkillinin ticari faaliyetini sürdürdüğü esas işyeri bu deponun üst katında olduğundan ve depoya arşivleme dışında pek girilip çıkılmadığından, yaşanan bu su baskını sebebi ile oluşan zarardan 15/09/2017 tarihinde haberdar olduğunu, durumdan haberdar olduğu gün itfaiyeye ve İSKİ’ye haber vererek yardım istediğini, ayrıca İtfaiye de olayda meydana gelen zararı, 15/09/2017 tarihli “….. İtfaiye Grup Amirliği Görgü Zaptı Bilgi Formu” ile kayıt altına aldığını, müvekkili tarafından belge ve evraklar kurtarılmaya çalışılmış ise de bunun imkansız olduğunu, hepsinin zayi olduğunu, 2017 yılı eylül ayının öncesine ait tüm ticari defterler, vergiye esas belgeler, faturalar ve sair tüm belge ve evraklar zayi olduğunu, Müvekkiline ait tüm ticari defterler, vergiye esas belgeler, faturalar ve sair tüm belge ve evraklar zayi olduğundan TTK 82/7 maddesi gereği; davanın kabulü ile, müvekkile ait, 2017 yılı eylül ayı öncesine ilişkin tüm ticari defterler, vergiye esas belgeler, faturalar ve sair tüm belge ve evrakların zayi olduğuna dair, zayi belgesinin müvekkiline verilmesini talep ve dava etmiştir.
GEREKÇE
Dava, Türk Ticaret Kanunu’nun 82. maddesi gereğince açılmış Zayi Belgesi Verilmesi davası niteliğindedir.
Talebin yasal dayanağı TTK’nın 82/7. maddesi olup, anılan maddede “Bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu defterler ve belgeler; yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içinde zıyaa uğrarsa tacir zıyaı öğrendiği tarihten itibaren onbeş gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yer yetkili mahkemesinden kendisine bir belge verilmesini isteyebilir. Bu dava hasımsız açılır. Mahkeme gerekli gördüğü delillerin toplanmasını da emredebilir.” düzenlemesi yer almaktadır.
Mahkememizce yapılan yargılama ve tüm dosya kapsamına göre; TTK’nın 82/7. maddesi gereğince zayi belgesini talep edebilmek için, yasada belirtilen 15 günlük hak düşürücü sürede davanın açılması gerektiği, 15 günlük sürenin öğrenmeden itibaren başlayacağı ve dosya içerisinde bulunan yangın raporu uyarınca öğrenmeden itibaren 15 günlük hak düşürücü sürede davanın açılmadığı anlaşılmakla öncelikle hak düşürücü süre yönünden davanın reddine karar vermek gerekmiştir. (T.C.Yargıtay ….. H.D. E: …. K: ….)
HÜKÜM : Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1-Davanın TTK 82 maddesi uyarınca 15 günlük süre içerisinde açılmaması nedeniyle REDDİNE
2-Harç peşin alındığından başkaca harç alınmasına yer olmadığına
3-Davacı tarafından yapılan yargılama giderlerinin üzerinde bırakılmasıa
4-Artan gider avansının kararın kesinleşmesine müteakiben davacı tarafa iadesine
Dair davacı vekilinin yüzüne karşı gerekçeli kararın taraflara tebliğ tarihinden itibaren 2 haftalık yasal sürede İstinaf Başvuru hakları olduğu hatırlatılarak verilen karar açıkça okunup, usulen anlatıldı.
. 05/11/2018

Katip …
¸e-imzalıdır

Hakim …
¸e-imzalıdır