Emsal Mahkeme Kararı Bakırköy 5. Asliye Ticaret Mahkemesi 2023/642 E. 2023/604 K. 05.07.2023 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. BAKIRKÖY 5. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2023/642
KARAR NO : 2023/604

DAVA : Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ : 04/07/2023
KARAR TARİHİ : 05/07/2023
KARAR YAZIM TARİHİ : 05/07/2023

Davacı tarafından mahkememizde açılan davada yapılan yargılama sonunda;
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı şirket sahibi ve imza yetkilisi tarafından mahkememize sunulan dava dilekçesinde özetle; Yetkilisi olduğu şirketin faaliyet adresinde 28.04.2015 tarihinde hırsızlık olayı yaşandığını, şikayeti üzerine kolluk tarafından tahkikat yapıldığını ve olayın Silivri Cumhuriyet Başsavcılığı’na intikal edildiğini, Silivri Cumhuriyet Başsavcılığı’nın … Soruşturma No’lu dosyası ile yürütülen soruşturmanın halen devam ettiğini, yaşanılan hırsızlık olayında şirketine ait karar defterinin de çalındığını ve bugüne kadar çalınan karar defterinin bulunamadığını, tarafına teslim edilmediğini, 8 yılı aşkın süredir beklemesine rağmen bulunamayan karar defterinin ticari faaliyetlerini aksatmadan devam edebilmesi için ihtiyaç duyduğunu, … üretimi yapan … Sanayii ve Ticaret A.Ş. Savunma Sanayii’nin yakın tarihte yapacağı ihaleye Katılabilmesi için şirketinin karar defteri ve imza sirkülerinin gerektiğini, Türk Ticaret Kanunun 82/7 maddesi “Bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu defterler ve belgeler; yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içinde zıvad uğrarsa tacir zıyaı öğrendiği tarihten itibaren on beş gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yer yetkili mahkemesinden kendisine bir belge verilmesini isteyebilir. Bu dava hasımsız açılır. Mahkeme gerekli gördüğü delillerin toplanmasını da emredebilir.” şeklindedir. İfade ettiği sebeple şirkete ait karar defteri çalındığından zayi olan şirket karar defterinin tespiti ve zayi belgesinin verilmesini talep ettiği görüldü.
Uyuşmazlık; zayi belgesi verilmesine konu karar defterinin TTK’nın 82/7. Maddesinde sayılan veya bu sayılanlara benzer nedenlerden dolayı zayi olup olmadığı, zayi belgesi verilmesi şartlarının gerçekleşip gerçekleşmediği noktasındadır.
TTK’nun 82 maddesi 7.bendi “Bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu defter ve belgeler, yangın , su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanunun saklama süresi içinde ziyaa uğrarsa tacir ziyaı öğrendiği tarihten itibaren 30 gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yer mahkemesinde kendisine bir belge verilmesini isteyebilir” hükmünü içermektedir.
Davacı tarafından dosyaya sunulan delillerin değerlendirilmesinde; zayi olduğu iddia edilen karar defterinin 28/04/2015 tarihindeki hırsızlık dolayısı ile TTK’nın 82/7. maddesi gereğince zayi belgesi istemine yönelik davanın 30 günlük hak düşürücü süreye tabi olduğu, davacı tarafından 30 günlük yasal süre içinde dava açmadığı anlaşıldığından istemin reddine (Yargıtay 11.HD 2018/4963 esas 2019/5891 karar, 2021/1564-21124 EK sayılı ilamlarında da belirtildiği üzere) karar vermek gerektiği kanaat ve sonucuna varılarak aşağıdaki hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM-Yukarıda açıklanan nedenlerle;
1-Açılan davanın hak düşürücü süre nedeniyle REDDİNE,
2-Harç peşin alındığından yeniden alınmasına yer olmadığına,
3-Davacı tarafından yapılan yargılama giderinin davacı üzerinde bırakılmasına,
4-HMK’nın 333. maddesi gereğince hükmün kesinleşmesinden sonra artan avansın tarafına iadesine,
Dair, tarafların yokluğunda gerekçeli kararın tebliğ tarihinden itibaren 2 hafta içinde İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi nezdinde istinaf yolu açık olmak üzere karar verildi. 05/07/2023

Katip …
¸e-imzalıdır

Hakim …
¸e-imzalıdır

¸e-imzalıdır ¸e-imzalıdır