Emsal Mahkeme Kararı Bakırköy 5. Asliye Ticaret Mahkemesi 2021/589 E. 2021/775 K. 11.10.2021 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. BAKIRKÖY 5. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2021/589 Esas
KARAR NO : 2021/775

DAVA : Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ : 27/01/2021
KARAR TARİHİ : 11/10/2021
KARARIN
YAZILDIĞI TARİH : 28/10/2021

Davacı tarafından mahkememizde açılan davada yapılan yargılama sonunda;
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili mahkememize sunmuş olduğu 27/01/2021 tarihli dava dilekçesinde özetle; müvekkili şirketin Boğaziçi Kurumlar Vergi Dairesi mükellefi ve e-defer tutma yükümlüsü olduğunu, müvekkili şirketle ilgili yapılan vergi incelemesi sırasında e-defterin tutulduğu sisteme haricen virüs yoluyla girilmesi üzerine 2018 yılına ait bir kısım verilerin silindiğini ve yapılan inceleme sonucunda verilerin geri getirilemediğini, bu nedenlerle kaybolan veriler yönünden TTK 82.md gereğince zayi olduklarının tespitine karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
Mahkememizce yapılan yargılama neticesinde davacı tarafından açılan davanın süre yönünden HMK 385/1 ve 320/1 maddesi gereğince reddine karar verilmiş, davacı vekili tarafından mahkememiz kararının istinaf edilmesi üzerine dosya İBAM …..HD. …… Esas ….. kararı ile kaldırılmış, dosya mahkememizin ……. esasına kaydedilmiştir.
DELİLLER VE GEREKÇE:
3 nolu Elektrorik Defter Tebliğinin 7.1 maddesinde ” e- defter tutanlar, Vergi Usul Kanununda belirtilen mücbir sebep halleri nedeniyle e-Defter veya beratlarına ait kayıtların bozulması, silinmesi, zarar görmesi veya işlem görememesi ve e-Defter ve barat dosyalarının muhafaza edildiği e-Defter saklama hizmeti veren özel entegratör kuruluşlarından veya Başkanlıktan ikincil örneklerinin temin edilemediği hallerde, söz konusu durumların öğrenilmesinden itibaren tevsik edici bilgi ve belgeleri ile birlikte 15 gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yetkili mahkemesine başvurarak kendisine bir zayi belgesi verilmesini istemelidir. Mahkemeden zayi belgesinin temin edilmesi müteakip, zayi belgesi ile birlikte durumun Başkanlığa yazılı olarak bildirilmesi ve Başkanlık tarafından istenilen bilgi ve belgelerin ibraz edilmesi halinde mükelleflerin zayi olan e-Defter kayıtlarının yeniden oluşturulması ve bunlara ait yeni oluşturulan e-Defter ve berat dosyalarının e-Defter uygulaması aracılığı ile Başkanlık sistemine yeniden yüklenmesi için Başkanlık tarafından yazılı izin verilir” şeklinde düzenlenmiştir.
6102 sayılı TTK’nın 82/7’ye göre zayi belgesi verilmesi istemli davalarda hak düşürücü sürenin başlangıcı ziyaın öğrenildiği tarihtir. Dosya kapsamında yapılan incelemede; davacı şirketin zayi belgesi verilmesini talep ettiği defter belgelerin zayi olduğunu Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından davacıya gönderilen 20/01/2021 tarihli mail ile öğrendiği, davanın ise 27/01/2021 tarihinde, 15 günlük yasal süre içerisinde açıldığı anlaşılmaktadır.
İBAM kaldırma kararı doğrultusunda; zayi olduğu bildirilen defter ve belgelerin ikincil örneklerinin temin edilip edilemeyeceğinin tespiti bakımından Gelir İdaresi Başkanlığı’na yazılan müzekkeremize verilen cevapta; davacıya ait 2020/Ocak dönemi ve takip eden dönem e-Defterlerinin Başkanlık bünyesinde bulunduğu ancak 2018 yılına ait e-Defterlerin ikincil kopyalarının sistemlerinde bulunmadığı, 2018 yılı e-Defter beratlarının ise yazı ekinde gönderildiği bildirilmiştir.
Toplanan deliller ve tüm dosya kapsamı üzerinden yapılan değerlendirmede davacının 2018 yılı e-Defter ve 2018 yılı e-Defter beratlarının zayi olduğundan bahisle zayi belgesi verilmesi talebinde bulunduğu, davanın 15 günlük yasal hak düşürücü süre içerisinde açıldığı, zayi olduğu bildirilen 2018 yılı e-Defter beratlarının Gelir İdaresi Başkanlığı nezdinde ikincil kopyalarının yer aldığı ve bu nedenle zayi olduğundan bahsedilemeyeceği, 2018 yılı e-Defterlerinin ise ikincil kopyalarına ulaşılamadığından zayi olduğunun kabulü gerektiği anlaşılmakla davanın kısmen kabulü kısmen reddine karar vermek gerekmiş, aşağıdaki şekilde hüküm tesis edilmiştir.
HÜKÜM-Yukarıda açıklanan nedenlerle;
1- Davanın KISMEN KABUL KISMEN REDDİ ile,
Davacı şirkete ait 03/2018-04/2018-05/2018-06/2018 e-defterinin ZAYİ OLDUĞUNUN TESPİTİNE, fazlaya ilişkin istemin reddine,
2-Harç peşin alındığından yeniden harç alınmasına yer olmadığına,
3-Davacı tarafından yapılan yargılama giderinin kendi üzerinde bırakılmasına,
4-Karar kesinleştiğinde ve istek halinde kullanılmayan gider avansının ilgilisine iadesine,
Dair, davacı vekilinin yüzüne karşı, gerekçeli kararın tebliğ tarihinden itibaren 2 hafta içinde İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi nezdinde istinaf yolu açık olmak üzere verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı.11/10/2021

Katip …
¸e-imzalıdır

Hakim …
¸e-imzalıdır