Emsal Mahkeme Kararı Bakırköy 5. Asliye Ticaret Mahkemesi 2021/451 E. 2021/652 K. 27.08.2021 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C. BAKIRKÖY 5. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2021/451 Esas
KARAR NO : 2021/652

DAVA : Kıymetli Evrak İptali (Çek İptali (Hasımsız))
DAVA TARİHİ : 17/05/2021
KARAR TARİHİ : 27/08/2021
KARARIN
YAZILDIĞI TARİH : 27/08/2021
Davacının mahkememize sunmuş olduğu dava dilekçesinde özetle; Müvekkilinin lehtar olarak bulunduğu ve keşideci …… tarafından düzenlenen T.C. ………. Bankası …….. Şubesi’nin 25.08.2021 vade tarihli, ……. numaralı 35.660,00-TL bedelli çekin kaybolmuş veya çalınmış olduğunu, kaybolan veya çalınan çekin üçüncü kişiler tarafından kullanılma riski bulunduğunu bu nedenle dava konusu çekin kötü niyetli üçüncü şahısların eline geçmesi ve vadesi geldiğinde muhatap banka tarafından karşılığının ödenmesinin müvekkilin mağduriyetine sebep olacağını bu nedenlerle keşideci …… tarafından düzenlenen 25.08.2021 vade tarihli, ……. numaralı 35.660,00-TL bedelli çeki için ihtiyati tedbir kararı verilerek çekin dava sonuna  kadar üçüncü kişilere ödenmemesi için Türkiye ………. Bankası ………. Şubesi’ne müzekkere yazılmasını ve çekin zayi nedeniyle iptaline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
Davacı vekili dosyaya sunmuş olduğu 26/08/2021 tarihli dilekçesinde, açmış oldukları davadan kayıp çekin bulunmuş olması sebebiyle feragat ettiklerini bu nedenlerle davanın feragat sebebi ile reddine karar verilmesini ve ödeme yasağının kaldırılması için ilgili bankaya müzekkere yazılmasına karar verilmesini talep etmiştir.
Toplanan deliller ve tüm dosya kapsamına göre, davacı taraf vekili mahkememize vermiş olduğu 26/08/2021 tarihli dilekçesi ile açmış olduğu davadan feragat ettiği ve ödeme yasağının kaldırılmasını talep ettiğini anlaşılmıştır.
HMK’nın 307. maddesinde; feragat, davacının talep sonucundan kısmen veya tamamen vazgeçmesi olarak belirtilmiştir.
HMK’nın “Feragat ve kabulün şekli” başlıklı 309. maddesi hükmüne göre de; feragat ve kabul, dilekçeyle veya yargılama sırasında sözlü olarak yapılır. Feragat ve kabulün hüküm ifade etmesi, karşı tarafın ve mahkemenin muvafakatine bağlı değildir. Kısmen feragat veya kabulde, feragat edilen veya kabul edilen kısmın, dilekçede yahut tutanakta açıkça gösterilmesi gerekir. Feragat ve kabul, kayıtsız ve şartsız olmalıdır.
Feragat karşı tarafın kabulüne bağlı olmayan, kesin hükmün sonuçlarını doğuran taraf işlemi olması nedeni ile davanın feragat nedeni ile reddine, yargılama giderlerinin davacı üzerinde bırakılmasına ilişkin aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM:Yukarıda açıklanan nedenlerle;
1-Davanın feragat nedeniyle REDDİNE,
2-Ödeme yasağının derhal kaldırılmasına,
3-Harç peşin alındığından yeniden alınmasına yer olmadığına,
4-Davacı tarafından yapılan yargılama giderinin kendi üzerinde bırakılmasına,
5-Karar kesinleştiğinde ve istek halinde kullanılmayan gider avansının ilgilisine iadesine,
6-Davacı tarafından yatırılan teminatının HMK 392/2 maddesi gereğince kararın kesinleşmesinden itibaren 1 ay sonra iadesine,
Dair; davacı tarafın yokluğunda, gerekçeli kararın tebliğinden itibaren 2 haftalık süre içerisinde mahkememize yahut başka bir yer mahkemesine dilekçe ile başvurmak ve istinaf harcı ile gerekli giderlerin tamamını ödemek suretiyle İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi nezdinde İSTİNAF yolu açık olmak üzere dosya üzerinde yapılan inceleme sonucunda karar verildi.27/08/2021

Katip …
¸e-imzalıdır

Hakim …
¸e-imzalıdır

¸e-imzalıdır ¸e-imzalıdır