Emsal Mahkeme Kararı Bakırköy 5. Asliye Ticaret Mahkemesi 2021/338 E. 2023/111 K. 06.02.2023 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. BAKIRKÖY 5. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2021/338 Esas
KARAR NO : 2023/111

DAVA : Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ : 06/04/2021
KARAR TARİHİ : 06/02/2023
KARAR YAZIM TARİHİ : 27/02/2023
Mahkememizde görülmekte olan Zayi Belgesi Verilmesi davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı şirket yetkilisi dava dilekçesinde özetle; davacı iki şirketin de yetkilisi olduğunu, her iki şirketin de defterlerinin çalındığını, yeniden defter tasdik edilmesi için noter başvurduğunu, noterin de mahkemeden zayi belgesi kararı alması gerektiğini belirterek davanın kabulüne karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
DELİLLER VE GEREKÇE;
Dava, 6102 sayılı TTK’nın 82/7 maddesinde ifade edilen, tacirin saklamakla yükümlü olduğu defter ve belgelerin ziyaı sebebiyle zayi belgesi verilmesi istemine ilişkindir.
6102 sayılı TTK’nın 82/7 maddesinde, tacirin saklamakla yükümlü olduğu defter ve belgelerin maddede öngörülen hallerde ziyaı halinde zayi belgesi verileceği düzenlenmiş, aynı maddenin 82/1-d maddesinde de, 64. maddenin birinci fıkrasına göre yapılan kayıtların dayandığı belgelerin, tacirin saklamakla yükümlü olduğu belgelerden olduğu öngörülmüş, Kanun’un 64/1 maddesinde de defter tutma yükümlülüğüne dair düzenlemelere yer verilmiştir.
Bilindiği üzere TTK’nın 82/7 maddesinde;”Bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu defterler ve belgeler; yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içinde ziyaa uğrarsa tacir ziyaı öğrendiği tarihten itibaren 15 gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yer yetkili mahkemesinden kendisine bir belge verilmesini isteyebilir”. hükmüne yer verilmiştir.
Davacı defter ve belgelerin kaybolduğu ve bulunamadığını beyan etmiştir. Basiretli bir tacirin kural olarak ticari defter ve belgelerini işletme merkezinde muhafaza etmesi ve korunması için gerekli önlemleri alması gerekmekteyken şirkette kaybolması hayatın olağan akışına aykırı olup, gerekli muhafaza önlemleri alınmadığını göstermektedir. Buna göre; açılan davada ticari defter ve belgelerin kaybolma sebebinin yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık olmadığı, hırsızlık durumunun varsayıma dayalı olduğu ve herhangi bir şikayet başvurusunun olmadığı, davacıya, hangi yıllara ait hangi defterin ne şekilde zayi olduğuna ilişkin beyanda bulunmak üzere mahkememizce süre verilmiş ise de açıklayıcı beyanda bulunmadığı anlaşılmıştır. Bu halde davacının ticari defter ve kayıtlarının kaçınılmaz sebepten kaynaklandığı ispatlanamamış durumdadır. Bu haliyle talep edenin basiretli tacir olması da dikkate alınarak TTK’nın 82/7. Maddesindeki koşullar oluşmadığından davacılar tarafından açılan ve ispatlanamayan davanın reddine karar verilmiştir ve aşağıda yazılı şekilde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM:Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1- Davacılar tarafından açılan davanın REDDİNE,
2-Harçlar Kanununa göre alınması gereken 179,90-TL harçtan peşin alınan 59,30-TL harcın mahsubu ile bakiye 120,60-‭‬TL harcın davacıdan alınarak HAZİNEYE İRAT KAYDINA,
3-Davacı tarafından yapılan yargılama giderlerinin kendi üzerinde bırakılmasına,
4-Dosyaya yatırılan gider avansının karar kesinleştiğinde davacıya iade edilmesine,

Dair, Davacı… yetkilisinin ve Davacı … vekilinin yüzüne karşı gerekçeli kararın tebliğinden itibaren 2 hafta içerisinde İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi nezdinde İstinaf yolu açık olmak üzere verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı. 06/02/2023

Katip …
¸e-imzalıdır

Hakim …
¸e-imzalıdır

*Bu belge 5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu kapsamında e-imza ile imzalanmıştır.