Emsal Mahkeme Kararı Bakırköy 5. Asliye Ticaret Mahkemesi 2020/841 E. 2021/960 K. 09.12.2021 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. BAKIRKÖY 5. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2020/841
KARAR NO : 2021/960

DAVA : Zayi Belgesi Verilmesi (Hasımsız)
DAVA TARİHİ : 24/11/2020
KARAR TARİHİ : 09/12/2021
KARAR YAZIM TARİHİ : 17/12/2021
Mahkememizde görülmekte olan Zayi Belgesi Verilmesi davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
DAVA: Davacı vekili, dava dilekçesinde özetle; müvekkilinin …… Endüstriyel Makinalar San. İç Ve Dış Tic. AŞ. isimli Avcılar Vergi Dairesi’nin mükellefi olan ticari işletmesine ait 2018 yılı ticari defterler, makbuzlar, faturalar ve kıymetli evrakların bulunduğu 2 adet siyah poşetin 21/10/2020 günü rutin incelemeler nedeniyle ……. müfettişliğine iletmek üzere bindiği ……. plaka sayılı ticari taksinin bagajında iken taksiciyle tartışması ve taksiden apar topar indirilmesi sebebiyle bagajda kaldığını. durumu derhal fark etmesiyle müvekkilinin 155 Polis imdat hattını aradığını. polis merkezine giderek şikayetçi olan müvekkilinin durumu anlatmasıyla polis merkezince plaka numarasından taksiciye ulaşıldığını. fakat taksicinin bagajda başka poşet olduğunu. müvekkilinin poşetlerinin başka poşetlerle karışmış olabileceğini ifade ederek telefonu kapattığını, müvekkilinin ticari defter ve belgelerinin 21/10/2020 tarihinden bu yana bulunamadığını, nerede olduğunun da bilinmediğini, bu sebeple ilgili belgelerin zayi olduğuna dair zayi belgesi verilmesini talep etmiştir.
Davacının davaya konu olay ile ilgili Küçükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı’na şikayette bulunduğu, savcılık kararına göre kovuşturmaya yer olmadığına karar verildiği, kararın kesinleşmiş olduğu anlaşıldı.
TTK’nun 82 maddesi 7.bendi ” Bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu defter ve belgeler, yangın , su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanunun saklama süresi içinde ziyaa uğrarsa tacir ziyaı öğrendiği tarihten itibaren 15 gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yer mahkemesinde kendisine bir belge verilmesini isteyebilir” hükmünü içermektedir.
Mahkememizce yapılan yargılama, dosya içinde bulunan bilgi ve belgeler, dava dilekçesinin içeriği, davacı vekilinin duruşmada alınan beyanı nazara alınarak, zayi belgesi verilmesi talep edilen ticari defterler, makbuzlar ve faturaların takside unutulduğu, ardından ticari defterlere ulaşılamadığı, şikayet sonucunda da kovuşturmaya yer olmadığına karar verildiği, ticari defterlerin kaybolma sebebi olarak kanun maddesinde tahdidi olarak sayılan yangın , su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet durumunun olmadığı, yine kanun maddesinde sayılan hırsızlık durumunun mevcut olayımızda gerçekleşip gerçekleşmediğinin davacı tarafından ispatlanamaması sebebiyle ispatlanamayan davanın reddine dair aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM :Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1-Davanın REDDİNE,
2-Harçlar Kanunu’na göre belirlenen 59,30TL ilam harcının davacıdan alınarak Hazineye irat kaydına,
3-Davacı tarafından yapılan yargılama giderinin davacı üzerinde bırakılmasına,
4-HMK’nın 333. maddesi gereğince hükmün kesinleşmesinden sonra artan avansın taraflara iadesine,
Dair, davacı vekilinin yüzüne karşı gerekçeli kararın tebliğ tarihinden itibaren iki hafta içerisinde İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi İSTİNAF yolu açık olmak üzere verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı. 09/12/2021

Katip …
¸e-imzalıdır

Hakim …
¸e-imzalıdır

*Bu belge 5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu kapsamında e-imza ile imzalanmıştır.