Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.
T.C. BAKIRKÖY 5. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
ESAS NO : 2020/831 Esas
KARAR NO : 2021/584
DAVA : Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ : 19/11/2020
KARAR TARİHİ : 01/07/2021
KARAR YAZIM TARİHİ : 08/07/2021
Mahkememizde görülmekte olan Zayi Belgesi Verilmesi davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili mahkememize sunmuş olduğu dava dilekçesinde özetle; Müvekkili şirkete ait 2015 yılı ocak, şubat, mart, nisan , mayıs ve haziran aylarına ait kebir ve yevmiye e defterleri ile 2016 yılı , 2017 yılı ve 2018 yıllarına ait envanterleri husumetli olduğu muahsebecisinden iade alınamadığından bahisle zayii olduğuna ilişkin zayi belgesi verilmesini talep ve dava etmiştir.
DELİLLER VE GEREKÇE;
Dava, TTK’nun 82.maddesinden kaynaklı zayii belgesinin verilmesi istemine ilişkindir.
Dava konusu şirkete ait sicil kaydının tetkikinde, şirket merkezinin Büyükçekmece olup yargı sınırlarımız içinde bulunduğu anlaşılmıştır.
TTK’nın 82/7. maddesine göre, “Bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu defterler ve belgeler; yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içinde ziyaa uğrarsa, tacir ziyaı öğrendiği tarihten itibaren 15 gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yer yetkili mahkemesinden kendisine bir belge verilmesini isteyebilir.”
Davacı şirketin E-Defterlerinin muhafaza edildiği bilgisayar sistemlerinin bulunduğu adreste bilirkişilerce yapılan incelemede; davacının 2015 yılı ocak, şubat, mart, nisan , mayıs ve haziran aylarına ait kebir ve yevmiye e defterleri ile 2016 yılı , 2017 yılı ve 2018 yıllarına ait envanter defterlerinin yok olduğu/siber saldırı sonrası şifrelendiği ve kurtarılamadığı, kayıtlara ulaşılamadığı tespit edilmiştir. Mali İdare tarafından dikkate alınacak sair hususlar dışında davacının E-Defterlerinin ulaşılamaz durumda olduğunu ispat edecek nitelikteki işlemleri yerine getirdiği anlaşılmaktadır. Belirtilen E-Defterlerin uzantılarının bilgisayar kayıtlarında mevcut olmadığı, ulaşılamadığı ve yapılan teknik açıklamalardan da anlaşılacağı üzere bunun sebebinin firma bilgisayarına yapılan siber saldırı olduğu tespit edilmiştir. Bilirkişi raporunun hükme ve denetime elverişli olduğu kanaatine varılmıştır.
Toplanan deliller, tanık beyanı ve tüm dosya kapsamına göre; davacı şirkete ait ve siber saldırı sonucu zayiolduğu anlaşılan 2015 yılı Ocak, Şubat, Mart, Nisan , Mayıs ve Haziran aylarına ait kebir ve yevmiye e defterleri ile 2016 yılı , 2017 yılı ve 2018 yıllarına ait envanter defterlerinin TTK 82/7 maddesi gereğince zayi olduğunun tespitine karar vermek gerektiği kanaat ve sonucuna varılarak aşağıdaki hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM-Yukarıda açıklanan nedenlerle;
1-Talebin KABULÜNE, davacı şirkete ait 2015 yılı Ocak, Şubat, Mart, Nisan , Mayıs ve Haziran aylarına ait kebir ve yevmiye e defterleri ile 2016 yılı , 2017 yılı ve 2018 yıllarına ait envanter defterlerinin zayi olduğunun tespitine,
2-Harç peşin alındığından yeniden alınmasına yer olmadığına,
3-Davacı tarafından yapılan yargılama giderinin davacı üzerinde bırakılmasına,
4-HMK’nın 333. maddesi gereğince hükmün kesinleşmesinden sonra artan avansın taraflara iadesine,
Dair davacı vekilinin yüzüne karşı gerekçeli kararın tebliğinden itibaren 2 hafta içerisinde İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi nezdinde İstinaf yolu açık olmak üzere verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı.01/07/2021
Katip …
¸e-imzalıdır
Hakim …
¸e-imzalıdır
*Bu belge 5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu kapsamında e-imza ile imzalanmıştır.