Emsal Mahkeme Kararı Bakırköy 5. Asliye Ticaret Mahkemesi 2019/211 E. 2019/621 K. 21.05.2019 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. BAKIRKÖY 5. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2019/211 Esas
KARAR NO : 2019/621

DAVA : Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ : 01/04/2019
KARAR TARİHİ : 21/05/2019
KARAR YAZIM TARİH : 21/05/2019
Mahkememizde görülmekte olan Zayi Belgesi Verilmesi davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; müvekkili şirketin notere tastik ettirdiği ortaklar kurulu karar defteri ile en son 2005 yılında karar verilerek sicile kayıt ettirdiğini, karı koca olan ortakların aldıkları kararı sicile işletmek için defterleri aradıklarında bulamadıklarını, muhasebe defterlerinin zayi olmamasına rağmen, genel kurul toplantı ve müzakere defteri ile pay defterlerinin zayi olduğunu, şirketin aktif çalıştığını ileri sürerek, TTK’nın 82/7 maddesi gereğince defterlerin zayi olduğunu tespiti ile zayi belgesi verilmesini talep ve dava etmiştir.
DELİLLER:Dava, vergi dairesi müzekkere cevapları yazı cevapları , noter tasdik belgeleri ve tüm dosya kapsamı… vs.
Tüm dosya kapsamı birlikte değerlendirildiğinde; davacı taraf kanunen tutulması zorunlu olan defterlerde genel kurul toplantı ve müzakere defteri ile pay defterini zayi olması nedeniyle zayi belgesi talep etmiştir.
Mahkememizce tasdiki yapan Bakırköy …Noterliğine yazı yazılmış olup karar defterinin 29/05/1995 tarih … yevmiye sayılı işlemi ile tasdik edildiği anlaşılmıştır Davacı tarafça ibraz edilen ….sayılı ortaklar kurulu kararının noterlikçe tasdik edildiği, bu belgenin arka sayfasında da karar defterinin Bakırköy …Noterliği’nde tasdik edildiğinin yazılı olduğu görülmüştür. Davacı şirketin sicil kaydının incelenmesinde, muamele merkezinin mahkememizin yetki sınırları içerisinde bulunan Başakşehir ilçesi olduğu şirketin 200.000,00TL sermayeli ve 2 ortaklı olduğu, ortaklardan münferiden temsilen ilzama yetkili oldukları, kurumlar vergisi beyannamesinde şirketin faal olduğu anlaşılmıştır.
TTK’nun 82/7. Maddesi gereğince, “Bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu defterler ve belgeler; yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içinde zıyaa uğrarsa tacir zıyaı öğrendiği tarihten itibaren onbeş gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yer yetkili mahkemesinden kendisine bir belge verilmesini isteyebilir. Bu dava hasımsız açılır.” iptali istenen ticari defterler ilgili yasada tutulması zorunlu ticari defterler arasında sayılmıştır. Yazı cevaplarından, ticari defterlerin gerçekte var olmasına rağmın zayi olduğu anlaşılmakla talebin kabulüne, davacı şirkete ait genel kurul toplantı ve müzakere defteri ile pay defterinin zayi olduğunun tespitine ve buna ilişkin belgenin davacıya verilmesine ilişkin aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM: Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1-Davacının davasının kabulü ile; Davacı …. Limited Şirketine ait Genel Kurul Toplantı ve Müzakere Defteri ile Pay Defterlerinin TTK’nın 82/7 Maddesi gereğince ayrı ayrı zayi olduğunun TESPİTİNE,
2-Peşin alınan harç yeterli olduğundan başka harç alınmasına yer olmadığına,
3-Davacı tarafından yapılan masrafların üzerinde bırakılmasına,
4-Dosya Kesinleştiğinde artan gider avansının davacıya iadesine,
Dair davacı vekilinin yüzüne karşı gerekçeli kararın tebliğinden itibaren 2 hafta içerisinde İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi nezdinde İstinaf yolu açık olmak üzere verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı.21/05/2019

Katip …
¸e-imzalıdır

Hakim …
¸e-imzalıdır

*Bu belge 5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu kapsamında e-imza ile imzalanmıştır.