Emsal Mahkeme Kararı Bakırköy 5. Asliye Ticaret Mahkemesi 2018/1120 E. 2018/1280 K. 19.11.2018 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C.
BAKIRKÖY
5. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2018/1120 Esas
KARAR NO : 2018/1280

DAVA : Alacak (Kambiyo Senetlerinden Kaynaklanan Menfi Tespit, İstirdat ve Sözleşmenin Feshi)
DAVA TARİHİ : 25/07/2017
KARAR TARİHİ : 19/11/2018
GEREKÇELİ KARARIN
YAZILDIĞI TARİH : 22/11/2018
Mahkememizde görülmekte olan davanın yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili Bakırköy …. Tüketici Mahkemesine sunduğu dava dilekçesinde özetle; Davalı şirketten 26/08/2016 tarihinde 144 saat ders, 60 saat TOEFL olmak üzere ingilizce eğitimi için sözleşme imzaladığını, sözleşmeye göre ders saatinin serbest olarak belirlendiğini, kurs ücreti olarak 12.240-TL olup, 2.000-TL peşin, kalan kısmının ise taksitler halinde ödeneceğini, toplam 6.400-TL ödeme yapıldığını, davacının işlerinin yoğunluğu nedeni ile 30 saat ders alabildiğini, kalan eğitim için ders programı yapmak istediğinde, sözleşmenin süresinin dolduğunun söylendiği, bunun üzerine davacının sözleşmeyi feshettiğini ve yapılan fazla ödeme ile senetlerin kendisine iadesinin talep ettiğini, davalı eğitim kurumunun ihtarnameye cevap vermeyerek tüm senetleri İstanbul Anadolu … İcra Müdürlüğü’ nün …Esas sayılı dosyası ile takibe koyduğunu beyan ederek, haksız ve hukuka aykırı yapılan takibin durdurulmasına, taraflar arasında yapılan 26/08/2016 tarihli sözleşme ile bu sözleşmeye bağlı senetlerin iptaline, yargılama giderleri ve vekalet ücretinin karşı tarafa yükletilmesine karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
Davalı vekili cevap dilekçesinde özetle; Davacının sözleşmedeki kayıt dondurma hakkını hiç kullanmadığını, kullansa dahi 1 yıl içerisinde eğitim hakkını kullanmak zorunda olduğunu, davacının davaya konu ettiği ödemeler icra takibi öncesinde yapılmış ödemeler olduğu, bu nedenle bu tutarlara ilişkin istirdat davası açılamayacağını beyan ederek, davanın reddine, yargılama giderleri ve vekalet ücretinin karşı tarafa yükletilmesine karar verilmesini talep etmiştir.
DELİLLERİN DEĞERLENDİRMESİ: Tüm dosya kapsamı birlikte değerlendirildiğinde dava, taraflar arasında düzenlenen eğitim sözleşmesi nedeni ile davacı tarafından davalıya verilen bonolar nedeni ile borçlu olmadığının tespiti, yapılan ödemenin istirdatı ve sözleşmenin feshi istemine ilişkindir.
Taraflar arasında 26.08.2016 tarihinde yabancı dil kursuna ilişkin eğitim sözleşmesi düzenlenmiştir. Sözleşme uyarınca davacı ingilizce dil eğitimi alacak olup, karlığında davalıya 8 adet bono vermiştir.
Bonoların bir kısmının ödenmemesi üzerine davalı tarafça, davacı aleyhine İstanbul Anadolu …. İcra Müdürlüğü’nün …esas sayılı takip dosyasında takip başlatılmıştır. Mahkemece borç nedeni ile kambiyo senedi düzenlendiğinden bahisle görevsizlik kararı verilerek dosya mahkememize gönderilmiştir.
6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun 3. maddesine göre tüketici; ticari veya mesleki olmayan amaçlarla hareket eden gerçek veya tüzel kişiyi, tüketici işlemi; mal veya hizmet piyasalarında kamu tüzel kişileri de dâhil olmak üzere ticari veya mesleki amaçlarla hareket eden veya onun adına ya da hesabına hareket eden gerçek veya tüzel kişiler ile tüketiciler arasında kurulan, eser, taşıma, simsarlık, sigorta, vekâlet, bankacılık ve benzeri sözleşmeler de dâhil olmak üzere her türlü sözleşme ve hukuki işlemi ifade eder.
6502 sayılı yasanın 73. maddesi, bu kanunun uygulanması ile ilgili her türlü ihtilafa tüketici mahkemelerinde bakılacağını öngörmüştür.
Bir hukuki işlemin sadece 6502 Sayılı yasada düzenlenmiş olması tek başına o işlemden kaynaklanan uyuşmazlığın tüketici mahkemesinde görülmesini gerektirmez. Bir hukuki işlemin 6502 sayılı yasa kapsamında kaldığının kabul edilmesi için taraflardan birinin tüketici olması gerekir.
6100 Sayılı HMK.nun 1. Maddesinde mahkemelerin görevi kanunla düzenlenir. Göreve ilişkin kuralların kamu düzenine ilişkindir. 28/05/2014 tarihinde 6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun yürürlüğe girmiştir. Anılan kanun her türlü tüketici işlemiyle tüketiciye yönelik uygulamaları kapsamaktadır. Kanunun 3/1-d maddesinde hizmetin tanımı yapılmış olup, 3/1-k maddesinde tüketici, ticari veya mesleki olmayan amaçlarla hareket eden gerçek veya tüzel kişiyi, 3/1-l maddesinde ise tüketici işlemini tanımlamıştır. Aynı kanunun 73.maddesinde Tüketici Mahkemelerinin görev alanı belirlenmiş, buna göre tüketici işlemleriyle tüketiciye yönelik uygulamalardan doğabilecek uyuşmazlıklara ilişkin davalarda Tüketici Mahkemeleri görevlidir. 6502 Sayılı Kanunun 83/2 maddesinde “Taraflardan birini tüketicinin oluşturduğu işlemler ile ilgili diğer kanunlarda düzenleme olması, bu işlemin tüketici işlemi sayılmasını ve bu Kanunun görev ve yetkiye ilişkin hükümlerinin uygulanmasını engellemez. ” düzenlemesiyle Tüketici Mahkemelerinin görev alanı genişletilmiştir.
Eldeki davada uyuşmazlık konusu, tüketici işlemi olup, davacı tarafından alınan eğitim hizmeti karşılığı bono alındığı ileri sürülmüştür. Bireysel ihtiyaçları için alınan eğitim hizmetinin tüketici işlemi olduğu konusunda şühpe bulunmadığı gibi yapılan bir hukuki işlem nedeni ile bono düzenlenmesi davayı ticari dava şekline getirmez. Taraflar arasındaki ticari ilişkide bononun eğitim hizmeti karşılığında düzenlendiği sabit olup, tüketici işlemi nedeni ile düzenlenen bonoların iptali gerekip gerekmediği olgusunun sözleşmenin feshi olgusu ile birlikte değerlendirilmesi gerekmektedir.
Tüketici kanunundan kaynaklanan bonoda özel şekil şartı bulunmakta olup, gerek bononun şekil şartına uygun şekilde düzenlenip/ düzenlenmediği ve gerekse bonoların bedelsiz kalıp kalmadığı hususunun tüketici kanunu kapsamında değerlendirilmesi gerektiğinden görevli mahkeme Tüketici Mahkemesidir. Bu nedenle mahkememizce göreve ilişkin dava şartı yokluğu sebebiyle davanın usulden reddine, görevli mahkemenin Bakırköy Tüketici Mahkemesi olduğuna, ilişkin aşağıdaki şekilde karar vermek gerekmiştir.
HÜKÜM:Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1-TTK’nun 4/1, 5/1 ve 19/2 maddeleri ile HMK’nun 114/1-c, 115/1-2 maddeleri gereğince mahkememizin GÖREVSİZLİĞİ nedeniyle dava şartı yokluğundan DAVANIN USULDEN REDDİNE,
2-Görevli ve yetkili mahkemenin Bakırköy … Tüketici Mahkemesi OLDUĞUNA,
3-Mahkememiz ile Bakırköy ….. Tüketici Mahkemesi arasında olumsuz görev uyuşmazlığı oluştuğundan kararın temyiz edilmeksizin kesinleşmesi halinde görev hususunun değerlendirilmesi (MERCİİ TAYİNİ) için dosyanın ilgili İstanbul Bölge Mahkemesine GÖNDERİLMESİNE,
4-HMK’nun 331/2.maddesi gereğince yargılama giderlerinin görevli mahkemece DEĞERLENDİRİLMESİNE,
Dair tarafların yokluğunda gerekçeli kararın tebliğinden itibaren 2 hafta içerisinde İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi nezdinde İstinaf yolu açık olmak üzere verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı.19/11/2018

Katip …
¸

Hakim …
¸