Emsal Mahkeme Kararı Bakırköy 4. Asliye Ticaret Mahkemesi 2023/95 E. 2023/328 K. 04.04.2023 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. BAKIRKÖY 4. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2023/95 Esas
KARAR NO : 2023/328

DAVA : Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ : 27/01/2023
KARAR TARİHİ : 04/04/2023
KARARIN YAZILDIĞI TARİH :05/05/2023

Davacı vekili tarafından açılan zayi belgesi verilmesi davasının Mahkememizde
yapılan açık yargılaması sonucunda:
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı dava dilekçesinde özetle; … San. Tic. Ltd. Şti ye ait defterini şirket arabasıyla evine gelirken yanına aldığını, arabasının torpido gözüne bıraktığını, 10 gündür tüm aramalarına rağmen şirket karar defterini bulamadığını, şirketine ait bu karar defterinin zayi olduğunu, şirketine ait defterin çalındığından zayi olan şirket karar defterinin tespiti ve zayine karar verilmesini verilmesini talep ve dava etmiştir.
DELİLLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE GEREKÇE:
Dava, 6102 Sayılı TTK 82/7. maddesine dayalı zayi belgesi verilmesi isteğine ilişkindir.
Somut davada, dava tarihi itibariyle 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunun uygulanması gerekir.
6102 Sayılı TTK nun 82/7 maddesinde; “Bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu defterler ve belgeler; yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içinde zıyaa uğrarsa tacir zıyaı öğrendiği tarihten itibaren otuz gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yer yetkili mahkemesinden kendisine bir belge verilmesini isteyebilir. Bu dava hasımsız açılır. Mahkeme gerekli gördüğü delillerin toplanmasını da emredebilir.” hükmü düzenlenmiştir. Tacirin saklama yükümlü olduğu defter ve belgelerin neler olduğu aynı maddede sayılmıştır.
6102 Sayılı TTK’nun 82/7 maddesi uyarınca davacının zayi belgesi talep edebilmesi için defterlerin ve belgelerin korunması amacı ile gereken dikkat ve özeni göstermiş bulunması ve ziya uğramanın onun iradesi dışında elinde olmayan bir neden ile meydana gelmiş olması gerekmektedir. İleri sürülen mücbir sebebin de defter ve belgelerin yok olması veya elden çıkması sonucunu doğuracak nitelik ve yoğunlukta olması, başka bir deyişle davacının irade dışında defter ve vesikaların tamamen veya kısmen kaybı yahut yok olması gerekmektedir.
Somut davada; davacı şirket yetkilisi zayi olduğunun tespiti talep edilen karar defterini arabasıyla evine gelirken yanına aldığını ve arabanın torpido gözüne koyduğunu, daha sonra aradığında bulamadığını ve çalındığını iddia ederek zayi belgesi verilmesini talep etmiştir. Davacı şirket yetkilisinin beyanları dikkate alındığında özenle saklanması gereken karar defterinin araçta bırakması bizatihi davacının özenle hareket etmediğini gösterdiği, ticari defterlerin alışılmış olarak bulunması gereken yer dışında araçda bırakılması nedeniyle tacirin ticari defterlerini korumada ve saklamada gerekli dikkat ve özeni göstermediği anlaşılmakla zayii belgesi verilmesi koşulları oluşmadığından davanın reddine karar verilerek aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM: Yukarıda açıklanan nedenlerle;
1-Açılan davanın REDDİNE,
2-Karar tarihinde yürülükte bulunan haçlar tarifesi gereğince alınması gereken 179,90TL maktu karar ve ilam harcı peşin alındığından başkaca harç alınmasına yer olmadığına,
3-Davacı tarafından yapılan yargılama giderlerinin davacı üzerinde bırakılmasına,
4-Kullanılmayan gider avansının 6100 Sayılı HMK 333. maddesi uyarınca kararın kesinleşmesinden sonra yatırana iadesine,
Dair, 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanununun 341 vd. maddeleri gereğince (5235 sayılı Kanunun 2. maddesi de dikkate alınarak) davacı şirket yetkilisinin yüzüne karşı, gerekçeli kararın tebliğinden itibaren iki hafta içinde mahkememize verilecek veya başka bir mahkeme aracılığıyla gönderilecek dilekçe ile İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi İlgili Hukuk Dairesi nezdinde istinaf kanun yolu açık olmak üzere verilen açıkça okunup usulen anlatıldı.04/04/2023

Katip …
e-imzalıdır

Hakim …
e-imzalıdır