Emsal Mahkeme Kararı Bakırköy 4. Asliye Ticaret Mahkemesi 2023/164 E. 2023/425 K. 11.05.2023 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. BAKIRKÖY 4. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2023/164 Esas
KARAR NO : 2023/425

İSTEM : Zayi Belgesi Verilmesi
İSTEM TARİHİ : 20/02/2023
KARAR TARİHİ : 11/05/2023
YAZIM TARİHİ : 01/06/2023

Mahkememizde görülmekte olan Zayi Belgesi Verilmesi davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
İlgili şirket yetkilisi istem dilekçesinde özetle; ortağı ve müdürü olduğu … Mahallesi …. Sokak No:…. D:2 Küçükçekmece/İstanbul adresinde bulunan … ünvanlı şirketin Genel Kurul Toplantı ve Müzakere Defterini taşınırken kaybettiğini, bu durum yerel gazetede ilan ettirilerek, maliyeye bildirildiğini, ticari faaliyetini devam ettirebilmesi için tarafına zayi belgesi verilmesini istemiştir.
Mahkememizce yapılan yargılama süreci ve değerlendirmede; istem, TTK’nin 82/7 maddesi gereğince …ne ait Genel Kurul Toplantı ve Müzakere Defterinin zıyaa uğramasından ötürü zayi belgesi verilmesidir.
TTK’nin 82/7 maddesinde, “Bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu defterler ve belgeler; yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içinde zıyaa uğrarsa tacir zıyaı öğrendiği tarihten itibaren otuz gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yer yetkili mahkemesinden kendisine bir belge verilmesini isteyebilir. Bu dava hasımsız açılır. Mahkeme gerekli gördüğü delillerin toplanmasını da emredebilir.” şeklinde düzenleme yapılmakla tacirlere ticari defter ve kayıtlarını saklama ve ibraz hususunda zorunluluk getirilmiştir.
Zayi belgesi isteyen ilgili, isteme konu Genel Kurul Toplantı ve Müzakere Defterini (Karar Defteri) işyerinin taşınması nedeniyle kaybettiği iddiasıyla zayi belgesi verilmesini istemiştir.
Eldeki dosyada, istemde bulunan kanıt olarak, gazete ilanına ve Halkalı Vergi Dairesine yapmış olduğu bildirime dayanmıştır.
İstemde bulunan şirket yetkilisi Mahkememizin 12/05/2023 tarihli oturumunda, “Muhasebecimin dediğine göre defter ben Mahkemenize başvurmadan 2-3 gün önce kaybolmuş, biz taşınacaktık, muhasebecimin dediğine göre defter taşınırken kaybolmuş, henüz taşınmadık, defterin ne şekilde kaybolduğunu bilmiyorum, defter muhasebecideydi, defter karar defteridir, bu defter T.C. Beyoğlu …. Noterliğinin 01/06/2016 tarihli …. yevmiye sayısı ile ilk işe başlama şeklinde onaylanmıştı, buna ilişkin belgeyi sunuyoruz,” şeklinde beyanda bulunmuştur.
Tacirin yukarıda bahsedilen yasa hükmünden yararlanabilmesi için ticari defter ve belgelerinin korunabilmesi amacıyla gerekli dikkati ve özeni göstermiş olması gerekmektedir. Ayrıca, ziya durumunun tacirin iradesi dışında meydana gelmesi zorunludur.
Kural olarak basiretli tacirin ticari defter ve belgelerini işletme merkezinde muhafaza etmesi ve korunması için gereken önlemleri alması gerekmekte ise de, istemde bulunan şirketin ticari defteri için gereken muhafaza önlemlerinin alınmadığı anlaşılmaktadır.
Somut olayda, ilgili tarafından ziya durumunun nedeni taşınma esnasında kaybolma, duruşmada ise henüz taşınmanın gerçekleşmediği şeklindeki beyan göz önüne alındığında fiilen tasfiye ve nakil sürecinde nasıl kaybolduğunun bilinmemesi olarak belirtilmiştir. İlgili tarafından iddiası somutlaştırılmamış, isteme konu defterinin saklanması ve korunması için gerekli dikkat ve özenin göstermediği, kayba ne şekilde neden olunduğu, olayın nasıl meydana geldiğine ilişkin bir kanıtın da mevcut olmadığı anlaşılmakla zayi belgesi verilmesi koşullarının gerçekleşmediği kanaatine varılmıştır.
Yukarıdaki açıklamalar hep birlikte değerlendirildiğinde, istemde bulunan ilgilinin gerekli dikkat ve özeni göstermediği, istem konusu Genel Kurul Toplantı ve Müzakere Defterinin (Karar Defteri) zayi olduğuna ilişkin basiretle tacir yükümlülüğü ile bağdaşır kesin ve inandırıcı herhangi bir kanıtın dosyaya yansımadığı anlaşıldığından istemin reddine karar vermek gerekmiş, aşağıdaki hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM: Yukarıda açıklanan nedenlerle;
1-Davanın REDDİNE,
2-Alınması gereken harç peşin alındığından başkaca harç alınmasına yer olmadığına,
3-İstemin niteliği gereği yargılama giderlerinin ilgili üzerinde bırakılmasına,
4-Karar kesinleştikten sonra gider avansının kullanılmayan kısmının ilgiliye geri verilmesine,
Dair, gerekçeli kararın tebliğinden itibaren 2 haftalık süre içerisinde İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi’nde istinaf yasa yolu açık olmak üzere ilgili şirket temsilcisinin yüzüne karşı verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı.11/05/2023

Katip …
e-imzalıdır

Hakim …
e-imzalıdır