Emsal Mahkeme Kararı Bakırköy 4. Asliye Ticaret Mahkemesi 2022/846 E. 2022/1105 K. 12.12.2022 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. BAKIRKÖY 4. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2022/846 Esas
KARAR NO : 2022/1105

DAVA : Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ : 29/09/2022
KARAR TARİHİ : 12/12/2022
KARARIN YAZILDIĞI TARİH :18/12/2022
Davacı vekili tarafından açılan zayi belgesi verilmesi davasının Mahkememizde yapılan açık yargılaması sonucunda:
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
DAVA; Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; Müvekkilinin, …. tarihinde şirketinin merkez adresinin … Mah. …. Sk. …. Blok No…. İç Kapı No:…. …./… adresinden …. Mah. …. Caddesi No:…. …./…. adresine taşındığını ticaret sicil gazetesinde tescil ederek bildirmiş olduğunu, bu tarihten sonra başkaca bir karar alınmadığını, Müvekkil şirketin yetkilisinin, 22.09.2022 tarihinde sermaye artırımı için başvuruda bulunacağı sırada şirketinin karar defterinin tüm dikkat ve özenine rağmen taşınma işlemlerinin yapıldığı sırada kaybolmuş olduğunu tespit ettiğini, tüm detaylı aramalara rağmen ne şirketin yeni merkezinde ne de eski merkezinde şirket karar defterini bulamadığını, son tescil edilen belge Zeytinburnu …. Noterliği’nin 08.07.2021 tarih ve …. sayı ile tasdikli, 15.06.2021 tarihli …. sayılı genel kurul kararı olduğunu, bu tarihten sonra başkaca tasdik işlemi yapılmadığını, bu sebeple ıttıla tarihi sermaye artırımı için evrakların toplanmaya başlanıp araştırma yapıldığı …. tarihi olduğunu, açıklanan nedenlerle müvekkilinin şirketine ait karar defteri davacı şirketinin hissedarının tüm özen ve dikkatine rağmen şirketin taşındığı sırada kaybolduğundan zayi olan şirket karar defterinin tespiti ve zayi belgesinin verilmesini talep ve dava etmiştir.

DELİLLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE GEREKÇE:

Dava; 6102 Sayılı TTK.’nun 82/7 maddesine dayalı zayii belgesi verilmesi istemine yönelik olup;
6102 Sayılı TTK’nun 82/7 maddesinde; “(7) Bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu defterler ve belgeler; yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içinde zıyaa uğrarsa tacir zıyaı öğrendiği tarihten itibaren onbeş gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yer yetkili mahkemesinden kendisine bir belge verilmesini isteyebilir. Bu dava hasımsız açılır. Mahkeme gerekli gördüğü delillerin toplanmasını da emredebilir.” hükmü düzenlenmiştir.

Davacı yan 17/07/2021 tarihinde şirket merkezinin farklı bir adrese taşındığını ,29/09/2022 tarihinde şirket karar defterlerinin kaybolduğunun tespit edildiğini beyanla iş bu davayı, 6102 Sayılı TTK’nun 82/7 maddesi uyarınca 15 günlük yasal süre içerisinde açıldığı anlaşılmıştır.
Davacı yan zayi gerekçesi olarak taşınma sürecini göstermiş ,2022 yılı ve geçmiş yıllara ilişkin zayi belgesi talep etmiştir.
“””… karar almak için karar defterine ihtiyaç duyulması üzerine yapılan aramalara rağmen karar defterini bulamadıkları ve karar defterinin (genel kurul toplantı ve müzakere defteri ) kaybolması nedeniyle zayi belgesi verilmesi talep edilmiş olup davacı ticari defterlerini korumada gerekli dikkat ve özengöstermediği gibi ileri sürülen bu hususular TTK 82/7 maddesi uyarınca zayi belgesi verilmesinin gerektirir halleredende değildir. Buna göre talebe konu defter yönünden zayi belgesi verilmesi koşulları oluşmadığından mahkemece davanın reddine karar verilmesinde bir isabetsizlik görülmemiştir.T.C.İSTANBULBÖLGE ADLİYE MAHKEMESİ ….. HUKUK DAİRESİ DOSYA NO: …. KARAR NO: ….
Davacı ticari defterlerini korumada gerekli dikkat ve özeni göstermediği ,ileri sürülen zayi sebebinin TTK 82/7 maddesi uyarınca zayi belgesi verilmesi şartlarını taşımadığı anlaşılmakla davanın reddine dair aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.

HÜKÜM: Yukarıda açıklanan nedenlerle;
1-Davanın REDDİNE,
2-Harç peşin alındığından başkaca harç alınmasına yer olmadığına,
3-Davacı tarafından yapılan yargılama giderlerinin davacı üzerinde bırakılmasına,
4-Kullanılmayan gider avansının 6100 Sayılı HMK 333. maddesi uyarınca kararın kesinleşmesinden sonra yatırana iadesine,
Dair, 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanununun 341 vd. maddeleri gereğince (5235 sayılı Kanunun 2. maddesi de dikkate alınarak) davacı vekilinin yüzüne karşı, gerekçeli kararın tebliğinden itibaren iki hafta içinde mahkememize verilecek veya başka bir mahkeme aracılığıyla gönderilecek dilekçe ile İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi ilgili Hukuk Dairesi nezdinde istinaf kanun yolu açık olmak üzere açıkça okunup usulen anlatıldı.12/12/2022

Katip ….
e-imzalıdır

Hakim ….
e-imzalıdır