Emsal Mahkeme Kararı Bakırköy 4. Asliye Ticaret Mahkemesi 2022/1050 E. 2023/347 K. 11.04.2023 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. BAKIRKÖY 4. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2022/1050 Esas
KARAR NO : 2023/347

DAVA : Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ : 30/11/2022
KARAR TARİHİ : 11/04/2023
KARARIN YAZILDIĞI TARİH :22/05/2023
Davacı vekili tarafından açılan zayi belgesi verilmesi davasının Mahkememizde
yapılan açık yargılaması sonucunda:
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; ” Müvekkilinin otopark ve saat sistemleri satışı yapan bir şirket olduğunu, müvekkilinin bilgisayar sistemindeki siber saldırı nedeniyle tüm verilerin, yedek dosyaların dahi silindiğini, şirket ilgili personeli ile yaptığı kontrolde elektronik defterlerin defter berat bilgilerine ulaşılabilir olduğu fakat aynı dönem yevmiye ve kebir elektronik defterlerine ulaşılamadığını, müvekkilinin ticari işletmesinde bulunan ve yukarıda belirtilen nedenlerle zayi olan e defterler için Türk Ticaret Kanunu m.82/d-7 ,213 Sayılı Vergi Usul kanunu 13.maddesi ile Elektronik Defter Genel Tebliği’nin 7.1. Maddesi gereğince uyarınca mahkamemizden ilgili defterlerin zayi olduğuna dair taraflarına zayi belgesi verilmesini talep ve dava etmiştir.
DELİLLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE GEREKÇE:
Dava, 6102 sayılı TTK’nun 82. maddesine dayalı zayi belgesi verilmesi istemine ilişkindir.
Mahkememizce davacının sgk ve vergi borcu olup olmadığına dair kayıtlar, veri kurtarma işlemlerine ilişkin kayıtlar, YMM özel amaçlı rapor ticaret sicil kayıtları, davacı hakkında vergi inceleme kayıtları celbedilerek incelenmiştir.
Davacı tanığı .. duruşmadaki beyanında; ” Ben davacı şirkete dışarıdan e defter ve bilgisayarlarına teknik destek veriyorum. İşyerimin adı … Teknoloji de çalışıyorum. Müzekkereniz bize gelmedi. Davacı tarafın bilgisayarları siber saldırıya uğrayınca bizden destek aldılar. Ancak biz e defterleri kurtaramadık. Kopyaları da bizde yoktur. Davacının dosyaları silinmiş, bu defterleri kurtarmak için bir yazılımımız yoktur. Dosyalar silinmiş ve şifrelenmiştir. Bunları kurtarmak için böyle bir yazılım da yoktur. Dosyaların ikinci kopyaları da bizde yoktur. Müzekkereniz tarafımıza ulaşmış olsa da dahi olumsuz cevap verilecekti. Davacının şirketinde e defterlerin ikinci ve üçüncü kopyaları vardı. Ancak siber saldırıda bunlar da silinmiş. Şirketin bilgisayarlarını heckleyenler şirketin bilgisayarlarına bir dosya bırakmışlar. Dosyada şirket defterlerinin tekrar verilmesi için para isteniyordu.” demiştir.
Davacı vekilinin iddia ve talepleri, davacı şirketin bilgisayar kaytıları, dosyaya celbedilen belgeler ve tüm dosya kapsamı üzerinde davacı şirketin bilgisayar kayıtları incelenerek rapor düzenlenmesine karar verilmiş olup, 11/03/2022 tarihli alınan bilirkişi raporunda özetle; yapılan teknik incelemede, inceleme esnasında şirket bilgisayarlarının kullanılabilir hale getirilmesi için format atılmış olması sebebiyle virüs üzerinde bir inceleme yapılamasa da, olayın oluş biçimi ve saldırganlar tarafından bırakılan not defteri içerisindeki fidye talebi, bunun bir fidye yazılımı saldırısı olduğu, davacının bu konuda teknik olarak yapabileceği bir girişim olmadığı, bilgisayarlarındaki dosyaların da bu sebeple erişilemez olduğu, Davacının 07/ 2022 dönemine ait e-defter, e-defter beratları dosyalarının ulaşılamaz olduğu, zayi olduğu tespit edilmiştir. Davacının 2022/07 dönemine ait olan E-defterleri ile e – defter beratlarının ikincil Kopyaları’nın Maliye Bakanlığının E defter saklama sistemine yüklenmek suretiyle saklandığı ve Maliye Bakanlığı uhdesinde kayıtlı olduğu tespit edildiği mahkememize bildirilmiştir.
6102 Sayılı TTK’nun 82/7 maddesinde; “Bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu defterler ve belgeler; yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içinde zıyaa uğrarsa tacir zıyaı öğrendiği tarihten itibaren otuz gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yer yetkili mahkemesinden kendisine bir belge verilmesini isteyebilir. Bu dava hasımsız açılır. Mahkeme gerekli gördüğü delillerin toplanmasını da emredebilir.” hükmü düzenlenmiştir.
Davanın 6102 Sayılı TTK’nun 82. maddesi gereğince otuz günlük hak düşürücü süre içinde açıldığı ve mahkememizin davayı görmeye yetkili olduğu saptanmıştır.
Tüm dosya kapsamı, bilirkişi raporu, gelen müzekkere cevapları birlikte değerlendirildiğinde; davacı şirketin dava konusu e- defter ve kayıtlarının siber saldırı sonucunda zayi olduğu ve ulaşılamadığı anlaşıldığından ve davacının dava konusu defter ve kayıtlarının ikincil kopyalarının sisteme yüklenmesi için zayi belgesi talep etmekte hukuki yararı bulunduğundan açılan davanın kabulüne karar verilerek aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM: Yukarıda açıklanan nedenlerle;
1-Açılan davanın KABULÜ İLE;
-6102 Sayılı TTK’nun 82/7 maddesi uyarınca davacı … Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin elektrik ortamda tutmuş olduğu 07/2022 dönemine ait (2022 yılı Temmuz ayına ait) e-defterlerine ve e-defter beratlarına ulaşılamaz olduğunun ve zayi olduğunun tespitine ve zayi belgesi verilmesine,
2-Karar tarihinde yürürlükte bulunan Harçlar Kanunu uyarınca alınması gereken 179,90 TL maktu karar ve ilam harcından peşin alınan 80,70 TL harcın mahsubu ile 99,20 TL bakiye karar harcının davacıdan tahsili ile hazineye irad kaydına,
3-Davanın niteliği gereği yargılama giderinin davacı üzerinde bırakılmasına,
4-Kullanılmayan gider avansının 6100 Sayılı HMK 333. maddesi uyarınca kararın kesinleşmesinden sonra yatırana iadesine,
Dair, 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanununun 341 vd. maddeleri gereğince (5235 sayılı Kanunun 2. maddesi de dikkate alınarak) davacı vekilinin yüzüne karşı, gerekçeli kararın tebliğinden itibaren iki hafta içinde mahkememize verilecek veya başka bir mahkeme aracılığıyla gönderilecek dilekçe ile İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi İlgili Hukuk Dairesi nezdinde istinaf kanun yolu açık olmak üzere verilen açıkça okunup usulen anlatıldı.11/04/2023

Katip …
e-imzalıdır

Hakim …
e-imzalıdır